Zwarte bladzijde

Opgegroeid met een moeder die twee jaar lang als au pair in Engeland woonde, is anglofilie me met de paplepel ingegoten. Letterlijk, want de gebakken eitjes kwamen nooit zonder gebakken tomaatje erbij en er werd gin-tonic gedronken toen het nog niet hip was. Mijn favoriete tv-programma’s zijn steevast Brits: Storage Hunters, Flog It, Master Chef en niet te vergeten de prachtige documentaires en kostuumdrama’s. Ik neem afscheid van de dag met BBC World Service op de achtergrond.

Maar we mogen onze ogen niet sluiten voor de zwarte bladzijdes in de Engelse geschiedenis als het om antisemitisme gaat. De mythe van het bloedsprookje heeft een Engelse oorsprong. Dan is er hun hypocriete politiek ten opzichte van het Midden-Oosten waar miljoenen, inclusief de Israëli’s en de Palestijnen, nog altijd de consequenties van ondervinden. Lees op pagina 20 het verhaal van Hannah de Rothschild, waarin duidelijk wordt hoe diepgeworteld het antisemitisme in de Engelse upper class was ten tijde van koningin Victoria, ook bij haarzelf.

En zie het voorbeeld van hedendaags zeer discutabel gedrag van Labourleider Jeremy Corbyn, die nog steeds niet lijkt in te zien wat hij fout deed, biddend en een krans leggend bij de graven van de terroristen van Zwarte September, verantwoordelijk voor het bloedbad in München in 1972. Ik sprak deze week met de weduwe van een van de atleten, Ankie Spitzer, ook bekend als correspondente Ankie Reches. Zij en de weduwe van Yossef Romano, een ander slachtoffer, die vóór de moorden door de terroristen voor het oog van zijn medesporters was gecastreerd, richtten zich tot Corbyn met de volgende woorden: “We herinneren ons geen bezoek van meneer Corbyn aan de graven van onze vermoorde vaders, zonen en echtgenoten. (…) Dat meneer Corbyn deze terroristen eert is een ultieme daad van haat, wreedheid en domheid. Als u echt de politiek wil transformeren, meneer Corbyn, vragen wij u eerst de geschiedenis te bestuderen om te begrijpen hoe terrorisme de mensheid zwart kleurt en ondermijnt. Vergeet niet, meneer Corbyn, dat u zult worden beoordeeld naar de mensen met wie u zich omringt. Wij hebben medelijden met het Britse volk, mocht de met haat gevulde Corbyn ooit premier van het Verenigd Koninkrijk worden.”

Laten we hopen dat de Britten die zwarte bladzijde niet aan hun dubieuze geschiedenis zullen hoeven toevoegen. Maar het feit dat Corbyn binnen eigen gelederen zo populair blijft is een veeg teken.

10 Reacties

 1. Dit hele drama ziet een zeer belangrijk detail over het hoofd: de terroristen liggen niet in Tunis. Ze zijn begraven in Libië; zo’n 1500 km van de begraafplaats waar Corbyn een krans legde. De kranslegging was voor de slachtoffers van een Israëlische aanslag. Corbyn is niet perfect. Maar hij is geen antisemiet en een eerlijk journalist zou ook erkennen dat de beschuldiging vals is.

  • Chantal vindt Corbyn dus geen antisemiet ? De kranslegging was op weg naar een ontmoeting van Corbyn met Mahmoed az-Zahar, die bij die gelegenheid nog eens herhaalde dat het verdelgen van Joodse kinderen legitiem is. Ook vindt Corbyn dat terroristen die in London Joodse doelen hebben aangevallen en daarvoor veroordeeld zijn, moeten worden vrijgelaten. Vervolgens maakt hij het “arba’-gebaar” van de Moslimbroederschap, die vinden dat de Joden tot op de laatste uitgeroeid moeten worden. Tell me who your friends are and I will tell you who you are.

  • Esther ziet helemaal niets over het hoofd. Het maakt niets uit of die terroristen nu in Tunis of in Libië begraven zijn. Feit is dat Corbyn wel degelijk een anti Semiet is. Waarom doet hij geen kranslegging voor de Israelische slachtoffers van de Hamas aanslagen? Of desnoods kransleggingen voor Joodse slachtoffers van de Holocaust? Toen hij z.g. in Israel was on de Knesset hij te women (voor een duistere rede), heeft him niet eens Has Vashem bezocht. Hij is een gerafineerde hypocriet die doet voorkomen dat hij geen racist is. Maar hij vindt de Joden geen ras, dus vindt hij zichzelf en zijn gespuis ook niet rasistiesch. Hij is het uitstekende voorbeeld van wat Epimenides de “Paradoxe van de leugenaar” noemde. Hij liegt, dus hij vindt zichzelf geen leugenaar. Hij is een anti Semiet, did hij vindt zichzelf geen anti Semiet.

  • Het kolonialisme was een zwarte bladzijde uit het verleden, dat we helaas niet meer kunnen veranderen. Corbyn is een zwarte bladzijde van nu en dreigt voor zwarte bladzijden in de toekomst te gaan zorgen. Dat kunnen we, althans theoretisch, nog voorkomen.

 2. Inmiddels is Corbyn ook al verschenen in een foto waar hij de groet van de Moslimbroeders ( vier opgestoken vingers ) brengt. Hoewel al in een stuk of tien steden van de UK moslims rond de 50 procent van de gehele bevolking en een nog beduidend hoger percentage van de jonge inwoners uitmaken, is Corbyn echter geen opportunist die bouwt op demografische veranderingen, zoals bijvoorbeeld onze Pechtold en zijn gabbers. Corbyn is simpelweg een antisemitische extremist, die af en toe uit opportunisme gedane uitspraken even matigt. Zijn aanhoudende populariteit is dan ook geen veeg teken, maar een duidelijk en scherpgetekend driehoekig bord met een rode rand en een zwart uitroepteken in het midden.

 3. Geachte merv.Voet
  beste Eshter
  het is weer prachtig geschreven van daar mijn vraag.
  heeft weleens overwogen een boek te schrijven voor de heden daagse Israel.
  lijkt me zeer boeiend in Uw schrijf stijl.

 4. Met Corbyn gaat Uncle Jack compleet onderuit. Er was al niet veel meer van over, maar nu gaat het echt ten gronde. Anti-semitisch gedrag keert altijd als een boemerang op je eigen hoofd terug. Dat is uit 3000 jaar Israel geschiedenis steeds gebleken.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.