Ziende blind

Bart SchutOm acht uur ’s ochtends op 19 maart 2012 liep Mohamed Merah de Ozar Hatorah-school in Toulouse binnen. Merah verliet het gebouw pas weer nadat hij in koelen bloede de dertigjarige rabbijn Jonathan Sandler, diens twee kinderen Aryeh (6) en Gabriel (3) en de acht jaar oude Miriam Monsonego had doodgeschoten.

Miriam had hij een eind achtervolgd, bij het haar gegrepen en nadat zijn eerste wapen weigerde, wisselde hij rustig van pistool en schoot haar door het hoofd. Binnen een straal van 500 meter van Ozar Hatorah liggen zeker drie niet-Joodse scholen: de École Sainte Foy, het Collège Saint Louis en het Collège Marengo. Onthou dit even.
Om ongeveer half vier ’s middags op 24 mei 2014 opende Mehdi Nemmouche het vuur op de ingang van het Joods Museum in Brussel. Vier aanwezigen kwamen om het leven: Emanuel en Miriam Riva (op vakantie uit Tel Aviv), de Française Dominique Sabrier en de jonge Belg Alexandre Strens, die in het museum werkte. Op een steenworp afstand van het Joods Museum liggen het Brusselse Museum voor Moderne Kunst, het Museum voor Oude Meesters, het Margrittemuseum en een handvol andere musea. Onthou ook dit.
Om iets na 13.00 op 9 januari 2015 betrad Amedy Coulibaly de Hyper Cacher-supermarkt van Porte de Vincennes in het oosten van Parijs. Coulibaly schoot in de kosjere supermarkt vier personen dood, alle vier Joden. Niet-Joodse aanwezigen liet hij in leven. Op loopafstand van de Hyper Cacher in Porte de Vincennes liggen twee niet-kosjere supermarkten: de Monoprix aan de Avenue du Général de Gaulle en de Simply Market aan de Rue de Lagny. Ook vind je er verschillende halal-slagerijen. Onthou dit.

Grishaver noemde wel voetbalhooligans en rechtspopulisten, maar de reden waarom de herdenking zo goed was beveiligd hield hij wijselijk voor zich

Kort na middernacht op 15 februari 2015 benaderde Omar Abdel Hamid El-Hussein de Grote Synagoge van Kopenhagen, waar op dat moment een bat mitswa-feest aan de gang was. Bij de ingang vermoordde El-Hussein Dan Uzan, een vrijwilliger uit de Joodse gemeenschap, die daar voor de veiligheid was geposteerd. Binnen een straal van 300 meter van de synagoge aan de Krystalgade liggen drie kerken: de Sankt Petri, de Trinitatis Kerk en de Vor Frue Kirke.
Heeft u zich deze vier incidenten goed ingeprent? Lees dan even met mij mee: “Joden, maar zij niet alleen,zijn doelwit van haat tegen onze maatschappij” (mijn cursivering). Deze zin komt uit het verweer van Jacques Grishaver in het NIW van vorige week. Hoofdredacteur Esther Voet had hem ervan beschuldigd bewust moslimextremisten niet te noemen als antisemitische bedreiging tijdens zijn toespraak bij de Auschwitzherdenking in het Wertheimpark. Grishaver noemde wel voetbalhooligans en rechtspopulisten, maar de reden waarom de herdenking zo goed was beveiligd – islamitisch terrorisme – hield hij wijselijk voor zich.

Belachelijk
Grishavers verweer komt erop neer dat we moslim-extremisten geen antisemieten moeten noemen omdat zij de hele samenleving haten, niet alleen het Joodse deel ervan. (Blijkbaar haten neonazi’s alleen Joden en vinden zij de rest van de maatschappij helemaal in orde.) Ik hoop dat de vier hierboven beschreven terreurdaden u tonen hoe belachelijk – al lach ik niet – Grishavers woorden zijn. Hij noemt zelfs een voorbeeld van de haat van ‘moslimfanatici tegen onze samenleving in het algemeen’ (opnieuw mijn cursivering): de aanslag op luchthaven Zaventem in Brussel. Maar al bij voorbaat, op 24 januari, werden Grishavers woorden gelogenstraft, toen bekend werd dat juist El Al een van de doelwitten was van de terroristen, die volgens politiebronnen ‘geobsedeerd waren door Joden’.
Antisemitische voetbalhooligans zijn gespuis, net als AfD-politici die Holocaustherdenkingen willen afschaffen. Maar het fysieke gevaar waaraan deze eeuw Joden – alle Joden – in West-Europa worden blootgesteld komt toch echt niet van hen. En ook als Jacques Grishaver ervoor kiest ziende blind te zijn, geldt de volgende regel: rechts-populisten zijn dol op levende Joden, maar hebben weinig op met dode. Extreem-links is gek op dode Joden, maar verafschuwt levende. En radicale moslims? Die moeten helemaal niets van Joden hebben – levend of dood.

9 Reacties

  • Aankomen met hooligans is flauw. Dit heeft meestal niets met anti semitisme te maken, vaak zijn ze zich daarvan tijdens hun gebrul totaal niet van bewust. Ik dacht toch echt dat de grootste anti semieten uit uit het rechts extremisme hebben geopereerd, of waren hitler en zijn gajes vrienden dan toch socialisten of communisten?

 1. Volgens Directeur van het CIDI, Ronny Naftaniel is het arabische deel van antisemitisme veel minder dan in de publieke perceptie.

  twitter.com/RonnyNaftaniel/status/829269024181731328

 2. Citaat: “Antisemitische voetbalhooligans zijn gespuis, net als AfD-politici die Holocaustherdenkingen willen afschaffen”. De opwinding over de toespraak van AfD-politicus Björn Höcke in Dresden is onterecht. Wie de moeite neemt haar te lezen of te bekijken ontdekt dat niet het Holocaust Monument in Berlijn volgens hem moet verdwijnen, maar de politiek-correcte ‘Weg met ons’ mentaliteit die Duitsland te gronde richt. Links Nederland lijdt eveneens aan die funeste geesteshouding – die onze samenleving zozeer verzwakt dat islamitische en socialistische antisemieten hier vrij spel hebben.

  Niet alleen Jacques Grishaver flirtte in zijn toespraak met de volgelingen van Mohammed en de linkse kiezers. Ook premier Mark Rutte maakte zich daaraan schuldig: hij huilde krokodillentranen over het wegslepen der Amsterdamse Joden, maar ‘vergat’ te vermelden dat die onvergeeflijke acties met medewerking van Nederlandse bestuurders en door Nederlandse politiemannen werden verricht. Het was weer een tenenkrommend huichelachtige vertoning, daar in het Wertheimpark!

 3. Daar gaat ie weer ,Bart Schut de man die je van zijn foto met argwaan aankijkt,
  Kan je geeneens een eigen onderwerp bedenken ?
  Nee, je vindt het kennelijk een week plus na dato, nog nodig om meneer Grishaver een trap na te geven.
  Dat is niet netjes.
  Ik ga verder maar niet meer vertellen wie meneer Grishaver is of wat hij allemaal doet, dat weet je wel.
  Verder zijn de 4 voorbeelden paniek zaaierij en klopt jou beschrijving van de schietpartij in de Franse supermarkt niet.
  Hoe weet jij dat de schutter expres 4 joden heeft neergeschoten en de niet joodse bezoekers ongedeerd heeft gelaten ??
  Vroeg hij eerst iets van ,,wie is er Joods ?
  Wat een onzin.
  Je vergeet te vertellen dat er buiten deze aanslagen er nog een 30 tal andere zijn geweest, die helemaal niet op Joden waren gericht.
  Charlie Hebdo ,was niet speciaal op Joden gericht.
  Zaventem niet
  Bataclan niet.
  Nice Niet
  Berlijn niet
  Ankara niet
  Istanbul niet
  Ga zo maar door.
  Dat er een aanslag op handen was op een El Al toestel ,is geen nieuws, dat proberen ze elke dag en al 30 jaar .
  Al eerder heb ik je proberen uit te leggen ,dat je onderzoek moet doen voordat je jouw feiten opschrijft.
  Net zoals net Ali B.
  Nu weer bedenk je het verhaal niet ,maar volg je een andere journalist op ,in feit geval Esther haar verhaal.
  Wat de beveiliging betreft Bart ,die is elk jaar hetzelfde op openbare evenementen waar veel overheids bekleders aanwezig zijn en speciaal wanneer er Joodse vertegenwoordigers bij zijn.
  Is in Nederland al sinds de jaren 60 heel goede geregeld.
  Maar ja ,,daar mag ik je verder niks over vertellen,, wie weet flap je zulke info wel in een verzonnen verhaaltje uit je mouw…
  En verder zijn al je artikelen bang makerij ,speciaal naar de wat oudere lezers vanuit blad , weet ik van eerste hand.
  De hele tijd maar in die slachtoffer rol duiken
  Of dat het in nederland zo slecht is en er zoveel anti semitisme is..
  Schrijf eens wat positiefs man..

 4. Wie kent hem niet, die stereotype Nederlandse teenager die met oordopjes in zijn beide oren en met beide ogen gericht op het piepkleine schermpje van zijn smartphone alleen naar dat luistert en kijkt wat hem amuseert terwijl hij door het razende verkeer fietst ?
  Een aantal winters terug had het bij ons in de mediene op een avond eerst flink geregend, daarna was het hard gaan vriezen en tenslotte was er in de laatste uren van de nacht een dik pak sneeuw gevallen. De media waarschuwden voor verraderlijke gladheid. Ik wist dus heel goed dat het beter was om me niet op straat te begeven, maar ja, het werk was er ook. Ik overtuigde mezelf ervan dat ik geen andere keuze had ging voorzichtig op pad. Enkele honderden meters ging het goed. Toen kwam ik ten val en belandde op mijn rug, half op het fietspad. Terwijl ik probeerde overeind te krabbelen, kwam er zo’n stereotype teenager aan, compleet met oordopjes in en ondanks de gladheid zijn smartphone in de rechter hand. Met zijn linker hand manoeuvreerde hij zijn fiets glibberend, maar zonder te vallen en zonder een enkel woord te zeggen in een boog om mij heen om zijn weg glibberend verder te volgen.
  Het geval is in mijn ogen niet alleen exemplarisch, maar vooral metaforisch met een duidelijke boodschap over wat ons te hier wachten staat als we de verkeerde prioriteiten stellen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.