VS trekt zich terug uit VN-Mensenrechtenraad om Israëlbeleid

De Verenigde Staten stappen uit de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (UNHRC) vanwege het anti-Israëlbeleid dat de VN voert.

Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, bevestigde het nieuws op dinsdagavond. “De VS trekken zich officieel terug uit de UNHRC. Deze stap is geen ontwijking van onze plichten jegens het beschermen van mensenrechten. Wij nemen deze stap omdat wij geen onderdeel willen zijn van een hypocriete en egoïstische organisatie die de spot drijft met mensenrechten. De wreedste regimes in de wereld ontspringen de dans.”

Volgens de VS krijgt Israël een bevooroordeelde behandeling en zou de raad falen in het aanpakken van ernstige schendingen van de mensenrechten wereldwijd. “Geen ander land wordt zo vaak door de VN veroordeeld als Israël.” In de Raad hebben verschillende landen zitting met een gitzwarte reputatie op het gebied van mensenrechten, zoals China, Egypte, Saoedi-Arabië en Venezuela. In 2015 werd de Saoedische VN-ambassadeur Faisal Bin Hassan Trad zelfs hoofd van de Raad. In het jaar 2017 werd Israël door de VN twintig keer veroordeeld. De hele rest van de wereld, inclusief landen als Syrië, Myanmar en Iran, zes keer.

De VS dreigde al eerder uit de raad te stappen als de VN-raad niet zou stoppen met zijn anti-Israëlbeleid. Gesprekken over hervorming binnen de raad liepen deze week echter tot niets uit. De Mensenrechtenraad beschuldigde Israël afgelopen maand van het gebruiken van ‘buitenproportioneel geweld’ bij de Gazastrook. Maandag besloot de raad een internationale onderzoekscommissie naar Gaza te sturen. In een reactie liet een vertegenwoordiger van de Britse regering weten dat de ‘Amerikanen een punt hebben.’

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bedankte president Donald Trump en Nikki Haley na het bekendmaken van de Amerikaanse stap. “Jarenlang heeft de UNHRC bewezen een bevooroordeelde, vijandige, anti-Israëlische organisatie te zijn die haar missie om de mensenrechten te beschermen heeft verraden,” zei Netanyahu. “In plaats van zich te richten op regimes die systematisch de mensenrechten schenden, richt de UNHRC zich obsessief op Israël, de enige echte democratie in het Midden-Oosten.”

De beslissing van de VS komt op een moment dat het land zelf onder zware internationale druk staat vanwege het immigratiebeleid aan de Mexicaanse grens, waarbij kinderen gescheiden worden van ouders die Amerika illegaal willen binnenkomen.

Lees ook: De top-5 lachwekkende VN-besluiten

13 Reacties

 1. De VN wordt gevormd door een meerderheid die er alles aan gelegen is het Westen en daaronder Israel te ondermijnen tot het instort. Heeft de VN zich ooit bemoeid met de massale mensenrechtenschendingen door Arabische regimes, bijvoorbeeld de verdrijving van de al-Mujib stam in Jordanië, om maar één voorbeeld van een zogenaamd sympathiek land te noemen ? Niet alleen de VN, maar ook de pers maakt zich weer schuldig aan eenzijdigheid. Zo wordt er in de Nederlandse pers een half etmaal na twintig raketaanvallen op burgerdoelen in Israël nog steeds geen gewag van gemaakt. Straks zal met dikke letters vermeld worden dat Israël aanvallen heeft uitgevoerd in de Gazastrook en, met wat geluk, verderop in kleine letters die niet iedereen leest, dat dit in reactie was op raketaanvallen.

  • Ik had het niet beter kunnen verwoorden.
   En men is zich al weer aan het warm lopen voor die flotilla, bootjes met als anti-zionisten vermomde Joden- en Israëlhaters, die opstomen naar de kust bij Gaza, om de confrontatie aan te gaan met de Israëlische Marine en kustwacht..
   In juli zal dit weer de voorpagina’s halen en ik weet nu al wie er de schuld krijgt……

 2. Raket aanvallen op Israel bijna iedere dag .De media in Nederland staat bekent om zijn eenzijdige berichtgeving over Israel.

 3. Beste Redactie NIW…Dat is nog eens goed nieuws:

  “De Verenigde Staten stappen uit de [corrupte BF] Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (UNHRC) vanwege het anti-Israëlbeleid dat de VN voert.”
  Mogen vele andere landen hen spoedig navolgen nu er één schaap over de dam is!

  Het is frappant dat veel van die landen die Israël al vele jaren steeds aan de schandpaal nagelen al 3000 jaar geleden bij name genoemd werden door Asaf in Psalm 83 die nu heel actueel blijkt…

  Vers 7…de tenten van Edom en de Ismaëlieten, Moab en de Hagrieten, 8 Gebal, Ammon en Amalek, Filistea met de inwoners van Tyrus; 9 zelfs Assur heeft zich bij hen gevoegd, zij zijn de zonen van Lot tot steun. [Lees door en verbaas u ook over het verrassende slot in deze Psalm]

  Wie had nu zoiets in 2018 kunnen bedenken dat VS President Donald Trump en Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, spijkers met koppen slaan en de VN-Raad nu zo te kijk zetten In The Hall Of Shame!!!

  Het zal Trump en Haley en de VS geen windeieren leggen want de Eeuwige zei al tot Abraham: Genesis 12:2…

  IK zal u tot een groot volk maken, en u zegenen, en uw naam groot maken, en gij zult tot een zegen zijn. 3 IK zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt zal IK vervloeken, en met u [Israël: Jesaja 60 en Johannes 4:22] zullen ALLE geslachten des aardbodems gezegend worden!

  • Ja klopt helemaal! Bovendien staat er geschreven: “alle naties zullen opstaan tegen Israël ” -> Verenigde naties ….?!

 4. Wat een hypocrisie!
  Landen als Syrië, Iran, Rusland en Noord Korea krijgen van de VS en andere Westerse landen wel sancties opgelegd, maar Israël niet.
  Dat de rest van de wereld deze hypocrisie aan de kaak stelt door juist Israël vaak te veroordelen is niet vreemd.
  En de veroordelingen zijn natuurlijk terecht!

  • Tuurlijk Bosma, de Arabische wereld en haar clièntele ligt met recht wakker van de verschrikkelijke hypocrisie en niet van onbelangrijke zaken zoals grootschalige interarabische slachtpartijen, wrede onderdrukking van de vrije mening en kritiek door de Palestijnse Authoriteit en door Hamas, de onderdrukking van vrouwen, het gebruik van kinderen door Iran om mijnen onschadelijk te maken, of herhaaldelijke oproepen om Israël van de kaart te vegen en het liefst ook alle Joden, of de pogingen om de Koerden te decimeren, noem maar op.
   Dat zo weinig mensen nou begrijpen dat het daarom, om dat hypocriete bemoeien met dit soort zaken, juist belangrijk is om Israël aan de kaak te stellen. Wat een niveau toch !

 5. De slappe hap in Den Haag en eigenlijk heel Nederland zou zich moeten conformeren aan de VS. Wie z’n zegenende handen van Israel afhaald krijgt smart op smart te vrezen. Dus wat staat de burgers van Nederland nog te wachten? VS geeft het juiste voorbeeld. Wie volgt?

 6. Als we dan toch op die toer gaan “aan de boom herkent men de vruchten”. Eindelijk een land met karakter.

 7. Bijna alle schurkenstaten zijn vertegenwoordigd in de UNHRC, alle veiligheidsmaatregelen die over de aarde genomen worden zijn bijna allemaal door deze UNHRC leden. Met dit soort “leiders” wordt door de linkse elite om gehuigeld, dit soort wil dan een land kapot maken wat waarden en normen probeerd te handhaven. Maar gelukkig is het spreekwoord “wat men zaait zal men oogsten” nog altijd van toepassing. Mag het maar snel gebeuren!

 8. Lachwekkende besluiten in de VN. Moedig dat de VS deze bandietenclub de rug toekeert.

 9. Nederland ,(en vele andere landen ) moet zich diep schamen, dat zij goed blijft vinden (of geen mening heeft bah ) ,dat Israël op zo,n oneerlijke manier wordt behandeld in de VN en daar buiten.Hulde voor president Trump en mevr Haley. Respect voor landen en personen die wel vertellen hoe het precies in elkaar zit. Gods zegen voor Israël en de regering.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.