VS stemt tegen Golan-resolutie VN

De Verenigde Staten hebben aangekondigd om voor de eerste keer te stemmen tegen een jaarlijkse VN-resolutie waarin Israël wordt opgeroepen om zich terug te trekken uit de Golan-hoogte. Eerder onthield de VS zich van de stemming.

Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, liet in een verklaring weten dat de VS vrijdag zijn jaarlijkse onthouding om te stemmen zal wijzigen in een ‘nee’-stem. Daarbij noemde Haley de resolutie ‘onlogisch’ en ‘duidelijk vooringenomen tegen Israël’.  Het stemmen tegen de resolutie zorgt voor een grote verschuiving in het Amerikaanse beleid ten aanzien van het grondgebied van de Golan.

Elk jaar stemmen de VN-landen over de niet-bindende resolutie, die wordt goedgekeurd door de Derde Commissie van de Algemene Vergadering van de VN. De resolutie gaat voornamelijk over de ‘onwettigheid van de beslissing’ die Israël heeft genomen door ‘zijn wetten, rechtsmacht en bestuur op te leggen aan het bezette Syrische Golan gebied’.

Israël veroverde de Golanhoogte tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 en annexeerde het gebied in 1981. De internationale gemeenschap, waaronder de VS, weigeren het gebied als Israëlisch te erkennen en het te beschouwen als Syrisch grondgebied onder Israëlische bezetting.

De ‘nee’-stem van de VS zal hoogstwaarschijnlijk niet verhinderen dat de resolutie wordt aangenomen, maar kan wel een vooraankondiging zijn dat de regering van Trump overweegt om de Golanhoogte te erkennen als Israëlisch grondgebied. In september zei de Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, dat hij verwacht dat het geannexeerde gebied ‘voorgoed onder Israëlische controle blijft’.

1 Reactie

  1. Het is nog erger, de resolutie veroordeelt Israël voor ‘slechte behandeling van de Golan-bewoners’.
    De wereld heeft liever dat die weer inwoners van Syrie zouden worden, zodat die net zo massaal zouden worden afgeslacht als de Syriers.
    Dat kan allemaal bij de door islamitische landen gedomineerde VN.
    Het is echter totale waanzin van de VN, zoals de VS ook vermelden in de motivatie van hun tegenstem.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*