Vrijheid

Dit NIW valt als het goed is een paar uur voor de eerste seideravond bij u op de mat, wanneer u hoogstwaarschijnlijk bijkomt van het huis kasjeren voor Pesach en u zich voorbereidt op de bijzondere maaltijd van vanavond. Terwijl Joden over de hele wereld zich concentreren op het bijzondere verhaal van de quantum leap die drieduizend jaar geleden werd gemaakt van Egyptische slavernij naar vrijheid, draait de wereld natuurlijk gewoon door. In politiek Den Haag bijvoorbeeld. Het NIW onthult deze week dat Nederland op het punt staat militaire banden met het moellahregime in Teheran aan te knopen door middel van de stationering van een defensieattaché. Het is ons land dat zo een voortrekkersrol inneemt in het verdiepen van de banden met een regime dat keer op keer zweert de ‘zionistische entiteit’ uit te zullen roeien. Dat Nederlandse politici nu al, en defensieambtenaren binnenkort de deur plat zullen lopen bij een land dat Israël nog steeds wil vernietigen, toont aan dat de verhoudingen in het Midden-Oosten voortdurend verschuiven. Iran lijkt ineens een lieveling van Europa, van Nederland in het bijzonder. Dat terwijl het vertrouwen van Joden in Europa deze week opnieuw een deuk opliep met de afgrijselijke moord op een 85-jarige Joodse vrouw in Parijs. Voor de zoveelste keer is in de Franse hoofdstad antisemitisme aanleiding om een weerloos iemand van het leven te beroven.

En de situatie in Nederland? Lees Roel Abrahams hartenkreet om in Nederland in vrijheid Jood te zijn, zoals je dat zelf wilt. Ook dat is een recht waarvoor gevochten mag en moet worden. Vrijheid moet keer op keer bevochten en verdedigd worden. Daar weten de Israëli’s alles van. Die verdediging komt nadrukkelijk aan bod in dit NIW, waarin u veel militairen zult zien: in het tweede deel van de serie Israël 70 jaar, ons interview met drie lone soldiers en de recensie van de snijdend indrukwekkende film Foxtrot.

Ook leest u een verslag van Joanne Nihom over pas aangekomen Ethiopische Joden die eindelijk in vrijheid leren hoe je eigenlijk seidert, terwijl Esther Weissman de vrijheid neemt zichzelf een stressloze Pesach te
bezorgen. Hoe? U leest het op pagina 40. Tot slot een huishoudelijke mededeling: het NIW zal tijdens deze feestdagen gesloten zijn, ook de redactie gaat even van de vrijheid genieten. Volgende week komt er dus geen editie uit. Vrijdag 13 april liggen we weer bij u in de bus.

Namens bestuur en medewerkers chag Pesach sameach!

3 Comments

 1. Ich möchte mehr Luftwaffe in Israel. Niet omdat men daar zo een behoefte aan heeft daaro, maar als al die duizenden raketten beginnen te vallen, die die ze nu aan het stockpilen zijn, als er dan wat op de luftwaffe vallen, dan heb je toch een heel groot probleem als Ayatollah zijnde. Heel Noord-Europa inclusief Frankrijk en het VK doen dan al gegarandeerd mee, zelfs de Navo kon wel eens met een unaniem statement komen.

 2. Mooi verwoord Esther: Vrijheid moet keer op keer bevochten en verdedigd worden. Daar weten de Israëli’s alles van.”

  Dat kopt: Zij bevechten alle oorlogen des Heren! God trok/trekt altijd voor hen uit. Zie boek Exodus en Jozua.

  Gelukkig dat het boek Prediker leert dat er overal een tijd voor is: Na oorlog komt vrede!!!

  De tijd van Shalom breekt aan met de Joodse Vredevorst van Jesaja 2, 9 en 11 is geen utopie! Heel de wereld zal optrekken om die vrede van de Vredevorst mee te vieren volgens Zacharjah 14:16-20. Ik hoop het ook nog mee te maken en mee te dansen in het Loofhuttenfeest aldaar in Jeruzalem.

  Over vrijheid gesproken. Ik zag afgelopen week Prachtige documentaires over Martin Luther King
  [15 januari 1929 – Memphis Tennessee, 4 april 1968) politiek leider en een van de prominentste leden van de Amerikaanse burgerrechtenbewegingdie 50 jaar geleden zijn leven gaf voor dit ideaal!

  We bidden dat in Israël ook spoedig zo’ n man zal opstaan die het Joodse Volk zo zal bezielen en een maken als King deed voor de zwarten in Amerika. Met tranen in mijn ogen keek ik naar zijn laatste optredens voor een grote massa zwarten toen hij sprak over het Visioen dat hij de berg beklommen had [net als Mosje die het Beloofde land vanaf de berg Nebo mocht zien van de Eeuwige] en toen de Legendarische woorden sprak: Free at last, Great God Almighty – We are Free at last!

  Free At Last…Voor Israël zal dat ook in de nabije toekomst werkelijkheid worden. Jesaja 60-66. Er zal niet een antisemiet over blijven op planeet aarde!

  Alles wat werkelijk groots en inspirerend is, is gecreëerd door een indvidu dat kon werken in vrijheid. Albert Einstein

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.