Verwarring

Consternatie op Twitter deze week: Bart Schut werkt voor het NIW maar is niet Joods? Hoe kan dat nou?

Niet-Joden die voor een Joods medium schrijven, het moest niet mogen! Verwarring alom en de discriminerende vooroordelen waren niet van de lucht: “Schut werkt er alleen maar om het geld.” Bart is een niet-Joodse, atheïstische, pro-Israëlische journalist; hoewel een uitstervend ras, zijn die er nog steeds. Misschien droeg onze Poeriemgrap dat Schut in Israël gioer zou doen wel bij aan die verwarring. Nog steeds wordt hem door lezers en Twittervolgers gevraagd hoe het met zijn ‘bekering’ staat.

NIW-medewerkers krijgen wel vaker min of meer amusante opmerkingen naar het hoofd. Micky Cornelissen bijvoorbeeld: “Werk jij voor het NIW, ben jij Joods dan?” “Ja, ik ben Joods.” Grote verbazing. Micky: “Je ziet ze denken: ‘maar jij bent blond!’” Een museummedewerker in Volendam vroeg het haar zelfs drie keer, alsof híj zichzelf ervan moest overtuigen dat zíj het wel zeker wist. Redactiecoördinator Marianne Troostwijk kreeg ooit te horen: “Jij, Joods? Ja, je haar is Joods (ze heeft krulletjes) maar verder niet.”

Over het algemeen krijgt ondergetekende juist te horen dat het ‘van mijn gezicht af te schrapen’ is, maar dat ligt vooral aan de grootte van mijn neus, is de verklaring dan. Er werken overigens naast Bart wel meer niet-Joden in onze staf en onze correspondenten zijn ‘het’ over het algemeen ook niet.

Er zijn ook medewerkers die voor meer opdrachtgevers werken dan alleen het NIW. We wijzen u in dat kader op de komende Museumnacht, waarbij onze eindredacteur Jaron Beekes rondleidingen in het JHM verzorgt. Op de Museumnachtwebsite werd bij de aankondiging daarvan onderstaand fotootje geplaatst. Als u nu denkt dat Jaron ineens charedi is geworden: dit is Jaron niet. We zien hem zelden in het zwart, hij heeft geen peies en hij heeft ons verzekerd niet eens een zwarte hoed in huis te hebben. We hopen hiermee verdere verwarring uit de lucht te hebben geholpen.

 

4 Reacties

  1. En zo is Israël volgens de nieuwste ‘theorieën’ een koloniaal project, opgezet door Europese blonde Joden (ook bekend als de Ashkenaziem), die de macht uitoefenen over niet alleen de Palestijnen, maar ook de Joden afkomstig uit de islamitische landen (de Mizrachi). Als je daar iets tegen inbrengt en refereert aan bijvoorbeeld de geschiedenis en de betekenis van het zionisme krijg je verontwaardigde reacties van de ‘kenners’ want Israël kwam er immers alleen maar ‘dankzij’ de Holocaust.
    Artikel zoveel in de serie fake news, fake history, maar ga het maar eens uitleggen.

    • Lijkt me een goed idee. Een themanummer over zionisme. Over Herzl, over Die Bund over de start van HET Zionisme dus. Daar valt zoveel over te vertellen. Misschien kan Bart daar zijn ziel en zaligheid als niet-Jood 🙂 in gaan steken.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*