Verbod op Mein Kampf opgeheven?

Officieel is verkoop nog steeds verboden, maar binnenkort komt daar in Duitsland in ieder geval verandering in. Er is een geannoteerde versie van Mein Kampf onderweg.

Wat te doen met Hitlers broddel werk? Omdat het auteursrecht op Mein Kampf, dat officieel behoorde aan de Duitse deelstaat Beieren, is vervallen, laait opnieuw de discussie op of het boek, geschreven door Adolf Hitler, ook in Nederland gewoon verkrijgbaar moet worden of dat het verboden moet blijven. Het copyright dat werd toegekend aan Beieren stond voor zeventig jaar, en omdat het zeventig jaar geleden is dat Hitler zelfmoord pleegde, staat het eenieder nu vrij om het opnieuw te publiceren. Binnenkort komt een geannoteerde versie uit, 2000 pagina’s dik, met 3700 voetnoten. De originele versie is al sinds jaar en dag zonder probleem te downloaden van internet.

Krachtig protest
Al jaren wordt in wetenschappelijke kringen gediscussieerd over wat het meest wenselijk is, ook in het kader van geschiedschrijving. Het boek, waar volgens vriend en vijand niet doorheen te komen is, mag u thuis wel gewoon in uw boekenkast hebben staan, verkocht mag het officieel nog steeds niet worden. Daar zou dus binnenkort een einde aan kunnen komen. Jarenlang werd door het Beierse Institut für Zeitgeschichte in München gewerkt aan deze geannoteerde versie, dat houdt in dat de tekst wordt voorzien van wetenschappelijk commentaar. Ook CIDI heeft zich in het verleden een aantal malen uitgesproken vóór een dergelijke versie, maar bekend is dat de staat Israël krachtig tegen zo’n uitgave bij Beieren heeft geprotesteerd, onder meer bij de Beierse premier Horst Seehofer (CSU) tijdens zijn bezoek aan Jeruzalem. Beieren zette, na protest van onder anderen (toenmalig president) Peres, de financiering stop en trok de toestemming tot publicatie in. Daarop werd weer hevig geprotesteerd door de wetenschappelijke wereld. Een verbod zou ingaan tegen de academische vrijheid.

Ook het CIDI heeft zich in het verleden een aantal malen uitgesproken voor een geannoteerde versie

Hoger beroep
Al jaren is er controverse over de verkrijgbaarheid van Mein Kampf, ook in ons eigen land. In 2007 liet minister Plasterk nog doorschemeren dat hij vond dat het boek vrij verkrijgbaar moest zijn. Een Kamermeerderheid was er toen tegen. Vorig jaar stapte Federatief Joods Nederland naar de rechter, nadat advocaat Loonstein had gehoord dat er een Amsterdamse galerie was die het boek verkocht. De galeriehouder en zijn advocaat Gerard Spong vonden het verbod op de verkoop achterhaald. Zij verwezen naar het feit dat Mein Kampf voor iedereen van internet te downloaden is en dat het verbod dus allang door de realiteit was ingehaald. Er werd de verkoper ‘in het licht van de maatschappelijke ontwikkelingen’ door de rechtbank geen straf opgelegd, maar het (gesigneerde) exemplaar van het boek werd niet aan hem teruggegeven. De uitspraak in hoger beroep schijnt te zijn uitgesteld, maar wordt binnenkort verwacht. De commotie rondom deze affaire legde de galeriehouder, Michiel van Eyck, geen windeieren. Naast het feit dat hij veel aandacht in de pers kreeg voor zijn galerie, werd hij door de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, uitgeroepen tot Liberaal van het Jaar 2014.

5 Reacties

 1. dag Esther,

  de AFVN heeft rond Pinksteren twee maal gedemonstreerd bij der winkelier voor de deur, en ik heb net bericht van de politie dat ik gearresteerd ga worden vanwege mogelijk vernieling daarbij – waar overigens geen enkele sprake van is.

  Belangrijker is dat de rechtbank doordrongen dient te worden van het feit dat dergelijke relikwieënhandel – de winkelier verkocht een ex met Hitlers handtekening – verboden moet blijven. Laat iedereen de inhoud lezen (als je het volhoudt). We blijven als AFVN optreden tegen handel in nazispullen, nu helemaal.

  M vr gr
  Arthur Graaff

 2. Wat een onzin om dit boek te verbieden.
  In Fowlers in Londen, een grote tweedehands boekwinkel, is dit boek te koop. Ik heb een exemplaar op het Waterloo plein gekocht in het Duits (oud Duits) druk 1942 en aan mijn vader gegeven.

  Hij heeft in een Duits kamp gezeten en wilde weten wat in dit boek stond. Hij kon oud Duits lezen maar zei dat inderdaad dit boek nog saaier was dan Het Kapitaal van Karl Marx.
  Niet door te komen maar het is wel een boek die toegankelijk moet zijn voor mensen die geïnteresseerd zijn in de periode van 1928 – 1945.
  Het is geschiedenis. Het boek van Marx heeft ook veel invloed gehad op de wereld politiek. Ook met miljoenen slachtoffers.

  Dit boek is, geloof ik, alleen in Nederland, Duitsland en Israël verboden.
  Mijn vader wilde niet de Nederlandse vertaling lezen omdat de titel fout vertaald is. Namelijk Mijn Kamp, terwijl de juiste vertaling Mijn Gevecht moet zijn.

  • Beste mevrouw Stotter,

   voor alle duidelijkheid: we zijn niet tegen het lezen van het boek (in het algemeen, als je het uithoudt) maar wel tegen handel in nazispullen door particulieren. dat is kwetsend voor sommige groepen in onze bevolking en ontaaardt meestal in soort halve of hele bewondering.

   M vr gr
   Arthur Graaff

   Hierbij een vrij ‘onschuldig’ citaat uit hoofdstuk 1 – zinnen van 7 regels zijn geen uitzondering:

   “”Duitse jongen, vergeet niet, dat je Duitser bent” en “Meisje, denk er aan dat je een Duitse moeder moet worden.” Wie de ziel van de jeugd kent, die begrijpt dat juist zij met vreugde het oor leent aan zo’n strijdkreet. In honderd verschillende vormen voert zij dan deze strijd, op haar wijze en met haar wapens. Zij weigert, andere dan Duitse liederen te zingen, dweept des te meer met de grootheid der Duitse helden, naarmate men zich meer inspant haar daarvan te vervreemden; verzamelt geld, dat zij zich uit de mond bespaart voor de strijdkas van de volwassenen; zij hoort ieder woord en doorvoelt iedere bedoeling van de niet-Duitse leraar en werkt hem op alle manieren tegen; zij draagt de verboden onderscheidingstekenen van het eigen volk en voelt zich gelukkig wanneer ze daarvoor gestraft of zelfs gekastijd wordt.”

   En zo gaat het maar door – althans in H1. Wie zich door dit soort tekst laat inspireren… In H2 begint het schimpen, dat ik liever niet reproduceer.

 3. het stond een tijd geleden als PDF online. Ik heb het toen gedownload. 10 pagina’s gelezen en weer verwijderd. Inderdaad saai.

 4. ik zag het boek ook in Teheran in de universiteitsbieb staan, naast boeken over Bauhaus. In de kunstacademie hadden ze buttons met het gezicht van adolf hitler erop. Maar de studenten wilden er niets mee te maken hebben. Ze wisten heel goed wie Hitler was.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.