Verbazing

Eens in de zoveel tijd komt een familielid bij me logeren. En hoewel je tijdens zo’n feestje probeert zo min mogelijk op je mobiel te kijken, ontkom je er toch niet helemaal aan. Dus af en toe, tussen alle familie-, vakantie- en andere bijpraatonderwerpen door, hielden we even een pauze. Dan checkte zij haar WhatsApp en ik Twitter, om toch een beetje het nieuws bij te houden. We hebben elkaar altijd veel te vertellen want we leven in verschillende bubbels: zij zit in de zorg, ik in de Joodse wereld. Ze volgt het nieuws in de krant, op radio en tv maar houdt zich zo ver mogelijk van sociale media terwijl ik er actief op ben.

Over het Israëlisch-Arabische conflict praten we zelden, er zijn meer zaken in het leven, en ook verschillen we over Israël weleens van mening. Maar toen ik tijdens die vijf minuten even verzuchtte: “Help, er staat alweer van alles in brand,” vroeg ze waarover ik het had. Ik antwoordde: “Dit,” en liet haar een filmpje zien over weer een brand die was veroorzaakt door vliegers, ballonnen en zelfs condooms die door Gazanen Israël waren ingestuurd. “Condoooooms?” antwoordde ze met verbazing in haar ogen. “Gebeurt dat nu? Al weken, zeg je? Waarom weet ik dat niet?” Ja, ze had gehoord van de Israëlische acties in Gaza en vond die verschrikkelijk. Dat er nog een andere kant aan de zaak zat, had ze niet meegekregen. En echt, ze is niet achterlijk.

“Weet je dan ook niet van de raketten die steeds maar worden afgeschoten op de burgerbevolking in Israël?” vroeg ik haar nu, op mijn beurt verbaasd. Er kwam een vage blik van herkenning op haar gezicht. Ja, dat had ze wel meegekregen, maar die dingen deden toch niets? Er was nog geen Israëlische burger bij gedood, toch? Ik legde haar uit hoe het werkte met alarmmeldingen en hoe in Israël dan naar de schuilkelder moest worden gegaan, die in ieder huis is ingebouwd, en hoe speelplaatsen in grensstad Sderot zelfs betonnen ‘speelgoed’ hebben, zoals een slang opgetrokken uit beton, dat daar kon worden geschuild tijdens zo’n alarm. “Waarom hoor ik daar niets over?” vroeg ze me, terwijl haar verbazing verder steeg. Ik moest haar het antwoord schuldig blijven.

8 Reacties

 1. Het verbaast mij niet deze onwetendheid. Als je niet een beetje in de “Joodse” wereld bent geinteresseerd, dan kun je dit ook nauwelijks weten. Onze “neutrale” media zwijgen in alle talen.

 2. Des-interesse in wat er in Israël gebeurt!!!!
  En maar klakkeloos accepteren wat de Nederlandse media ons wil laten zien en horen!

 3. ja als men de andere kant opkijkt, dan weetje ook niets. zichzelf vragen stellen en op onderzoek gaan is slechts een noodzaak vooral als je van dit Israel houd……

 4. Wanneer je je niet betrokken voelt, zal er veel nieuws aan je voorbij gaan! Maar, mijn kennis over de situatie in Israël is niet te danken aan de Nederlandse nieuwsdienst!

 5. De Leugen Regeert! Jammer dat dit VARA TV-programma verdween van de buis.

  De brengers van goed/waar nieuws zijn helaas schaars in onze wereld. Hoorde/zag u op TV het “medelijden” van Dries van Agt voor de “onderdrukte Palestijnen”? Zie TV-programma Recht Van Spreken.

  En het goede nieuws? Zelfs de koningin van Sheba slaakte een kreet van Verbazing toen ze de pracht en de praal zag in het paleis en tempel in Jeruzalem van koning Salomo.

  1 Koningen 10:2…Nadat zij bij ​Salomo​ gekomen was, sprak zij tot hem alles wat zij op haar ​hart​ had. 3 En ​Salomo​ loste al haar vraagstukken op; niets was voor de koning te diepzinnig om voor haar op te ​lossen.

  4 Toen de ​koningin​ van Seba​ al de wijsheid van ​Salomo​ zag, en het ​huis​ dat hij gebouwd had, 5 de spijze van zijn ​tafel, het zitten van zijn dienaren, het staan van zijn bedienden en hun ​kleding, zijn dranken en zijn ​brandoffers​ die hij in het ​huis​ des Heren placht te brengen, Toen Was Zij Buiten Zichzelf.

  6 En zij zei tot de koning: Het Is Dus Waar, wat ik in mijn land over u en uw wijsheid gehoord heb, 7 maar ik geloofde de woorden niet, totdat ik kwam en het met Eigen Ogen zag; waarlijk…

  De Helft Was Mij Niet Aangezegd; gij hebt in wijsheid en welvaart de roep overtroffen, die ik vernomen had.

 6. Door de eenzijdige berichtgeving via pers en tv denken mensen dat Israel de agressor is en dat de Palestijnen zich helemaal niet verweren, dit is het tegendeel, pers wordt eens wat neutraler in de berichtgeving jullie bekijken alles van de kant van de zg zielige Palestijnen die hele gedeelten van Israel in brand steken dmv drones etc en Israel dagelijks met honderden raketten beschieten. Publiceer eens de waarheid!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*