Van Dis naar Israël 

Adriaan van Dis Hans Pool mrt 12Schrijver Adriaan van Dis gaat volgend jaar voor ruim zes maanden in Jeruzalem wonen, voor het VPRO-televisieprogramma Standplaats zonder standpunt.

„Ik wil mijzelf vooral ‘ontkooien’. Buiten mijn vertrouwde sociale kring stappen,” zegt de auteur in het AD. „Ik zal luisteren naar zinnige liberalen die mij het lastige Israël uitleggen, maar ook aankloppen bij orthodoxen, Russische immigranten en bevlogen Amerikaanse Joden die zich op de Westbank en Golanhoogte vestigen.” Van Dis zal ook contact zoeken met in Israël wonende Arabische minderheden. De schrijver wil ‘de dubbelzinnige houding van het Westen’ onder de loep nemen. „Waarom volgen we Israël kritischer dan Saoedi- Arabië? Afwijzen is makkelijk. Inleven, daar gaat het om.” Van Dis vestigt zich in een ‘bescheiden appartement’ tussen de oude en de nieuwe stad van Jeruzalem. Standplaats zonder standpunt zal in het voorjaar van 2017 te zien zijn.

2 Reacties

  1. Het is erg positief dat Adriaan van Dis de Israelische samenleving van dicht bij wil leren kennen.

    Als hij echter de reden wil kennen waarom het Westen Israel kritischer volgt dan andere landen, raad ik hem aan de oorzaak dichter bij huis te zoeken, of misschien bij de Arabische propaganda.

    En als hij ook nog oorzaken in Israel wil zoeken, kan hij zeker zelfhatende organizaties als het nieuwe Israelische fonds aanspreken, die het niet onder doen voor Palestijnse propaganda organizaties.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.