Tussen Ramallah en Loppersum

We waren haar al bijna weer vergeten. Want waar Sigrid Kaag bij haar aantreden alles- behalve onomstreden was onder hen die Israël een warm hart toedragen, waren het de afgelopen weken toch vooral andere D66’ers die – in negatieve zin – van zich deden spreken.

Natuurlijk was daar leider Alexander ‘Penthouse’ Pechtold, die liet zien wat een kiezerhatende regentenpartij D66 is geworden toen hij stelde dat het niemand wat aanging dat hij een appartement cadeau had gekregen als gevolg van zijn innige vriendschap met een buitenlandse – want Canadese – diplomaat. Zelfs wanneer dit geen beloning voor bewezen diensten (ik denk aan zijn inzet voor het vrijhandelsverdrag CETA, zeer in het belang van de Canadezen) was en als wij Pechtold geen corruptie voor de voeten mogen werpen, dan was het toch in ieder geval belachelijk dat hij de schenking niet meldde. Want waarom een fles wijn van 13,50 euro wel en een flat van 135.000 euro niet hoeft te worden aangemeld, heeft nog geen D66’er mij kunnen uitleggen. (En o ja, een penthouse in Scheveningen voor 135.000 euro? Hoeveel belasting heeft Alexander met die waardebepaling wel niet ontdoken?)

En dan was daar natuurlijk Karin Hildur Ollongren, beter bekend als Kajsa en steeds meer ook als de ‘Zwarte Jonk- vrouw’, onze minister van Binnenlandse Zaken en oud-wethouder in Amsterdam, op wie nog nooit een Amsterdamse of Nederlandse kiezer heeft gestemd. Of dat nog niet vreemd genoeg is voor een partij die ooit is opgericht om bestuur en democratie te vernieuwen, gaat Ollongren ons referendum– hét kroonjuweel van D66 – afschaffen. Dat geen enkele regering op aarde behalve die van de Duitse Democratische Republiek dat ooit heeft gedaan, is geen belemmering voor Ollongren, want haar kijk op het stemveeplebs is ongeveer dezelfde als indertijd die van de communistische leiders in Oost-Berlijn. Tel daarbij de verregaande censuurwensen van Ollongren en haar partij op en de bijnaam ‘DDR66’ lijkt meer en meer gerechtvaardigd.

Verwarde man
Sigrid Kaag bleef buiten schot, zelfs toen Donald Trump besloot dat de Israëlische hoofdstad Jeruzalem voortaan de Israelische hoofdstad is. Dit in tegenstelling tot haar partijgenoot Reinier van Dantzig, lijsttrekker van de ‘democraten’ in 020, die de Amerikaanse president onmiddellijk verantwoordelijk stelde voor de aanval door een verwarde man (en vermoedelijk diabetespatiënt en/of racismeslachtoff er) op restaurant HaCarmel. Nee, onze minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking hield haar kruit droog tot het er echt toe deed.

Dat moment kwam vorige week toen Kaag met een pennenstreek 13 miljoen euro beschikbaar stelde voor de UNRWA, de organisatie die Palestijnse ‘vluchtelingen’ ondersteunt. Dit geld was nodig, volgens de VN-organisatie zelf tenminste, omdat de Amerikanen net hun subsidie van 125 miljoen dollar per jaar hadden gehalveerd. Vooropgesteld moet worden dat het bij die 13 miljoen – nog – niet om extra geld gaat, maar om het versneld beschikbaar stellen van al gereserveerde fondsen. Los van de vraag of de UNRWA een nuttig instituut is of juist de Palestijnse corruptie en slachtofferrol in stand houdt, zijn twee zaken opmerkelijk aan Kaags besluit.

Belangenverstrengeling
Ten eerste is er de belangenverstrengeling bij de minister zelf. En nee, dan heb ik het niet over haar nauwe banden met het Palestijnse regime (haar echtgenoot was topdiplomaat onder Jasser Arafat, van wie een portret met Kaags familie het bureau van de minister siert), maar over het feit dat zij van 1998 tot 2004 zélf voor de UNRWA werkte. En nog wel als ‘Chief of Donor Relations’, verantwoordelijk voor het binnenhalen van fondsen dus. In plaats van in een vloek en een zucht miljoenen Nederlands belastinggeld naar haar vrienden en oud-collega’s te sturen, had Kaag om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden dit dossier moeten overdragen, bijvoorbeeld aan minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra. Maar dat D66’ers met die schijn weinig moeite hebben, bleek hierboven al (zie: Pechtold, Alexander).

En ten tweede: stelt u zich eens voor dat u in Oost-Groningen woont. Dat uw huis alleen nog van ellende aan elkaar hangt na alle bevingen en bevinkjes die de ondergrondse aardgasroofb0uw heeft veroorzaakt. Dat u al jaren wacht op fatsoenlijke compensatie en keer op keer door politici in Den Haag wordt verteld geduld te hebben. Dat het geld echt wel eens komt, als u maar afwacht en vertrouwt op de regering.En dat dan diezelfde regering tien dagen na de zwaarste aard- beving die ons land ooit trof in razend tempo 13 miljoen euro niet naar Loppersum, maar naar Ramallah stuurt. Kunt u het uw mede-Groningers dan kwalijk nemen wanneer hen het vermoeden bekruipt dat hun regering in Den Haag – met de D66-leiding als boegbeeld – zich meer interesseert voor het lot van de gemiddelde Palestijn dan dat van haar eigen onderdanen in de periferie?

12 Reacties

 1. En wat moet echte vluchtelingen die door de VN worden opgevangen hier wel niet van denken?
  Want die krijgen per persoon maar 1/6 van de hulp die de Palestijnse nepvluchtelingen krijgen.

  Want zelfs als het je overgrootvader was die in 1948 was gevlucht, houd je als Palestijnse nepvluchteling recht op gratis onderdak, inkomen, gezondheidszorg enzovoort.
  Op kosten van ook de Nederlandse belastingbetaler.

  • Vergeet niet de miljoenen die uitbetaald worden aan terroristen die na een moordaanslag in de gevangenis zijn beland, en als ze die terreuraanslag niet hebben overleefd, aan hun nabestaanden. Meer dan 20% van “donorgelden” worden hiervoor aangewend. De afgelopen 10 jaar was dat ruim $1 miljard. Maar, er was bijna het gevaar dat die betalingen aan Palestijnse martelaren door de verstandige beslissing van de VS ingekort zouden moeten worden, maar hun beschermengel, Sigrid Al Qaq-Kaag sprong direct bij. De Groningers, leraren, leraressen, verpleegkundigen kunnen naar hun geld fluiten

 2. Het is hèel erg dat de regering zich niet bekommert om de burgers. Er zijn wel miljarden gereserveerd voor voorziene schade aan wegen en waterwegen ten gevolge van de allang bekende bodemdaling, maar de burgers worden afgescheept via juridische procedures.
  Ook de Kamer komt niet verder dan roepen dat de kraan dicht moet, ook al lost dat niets op.

 3. Bart, je begrijpt er weer niets van. Het gaat helemaal niet om Palestijnen. Het gaat om ongeveer een miljoen (stijgend) Nederlandse moslims en wat zijn daarbij vergeleken nu zo’n 582.000 (dalend) Groningers ? Laat Loppersum maar barsten, daar gaat een partij van uitgekookte sjacheraars toch geen geld aan weggooien !

 4. Bedankt Bart voor je duidelijke artikel. Ik heb echter nog niemand gehoord over de vraag of Sigrid Kaag haar plek in deze regering rechtens toekomt. Ze is als Nederlandse geboren ja, maar heeft zij door haar huwelijk met een Palestijn niet (ook) de “Palestijnse” nationaliteit? En is hierdoor deze eerste regeringsdaad van haar, de zg. ‘versnelde’betaling van Nederlands belastinggeld niet onrechtmatig en bevooroordeeld? Bestaat die Palestijnse zg. nationaliteit trouwens, gezien het ‘feit’ dat DE Palestijnen als vluchtelingen met al hun nageslacht sinds 1948 als zodanig worden gezien, betaald en behandeld?! Heeft het feit dat Hamas een erkende terroristengroep is en Fatah als opvolger van Arafat dat ook is, dan alleen maar positieve uitwerking op de gelden die gevangenen en nakomelingen van omgekomen terroristen ontvangen? Voor wie gewoon durft na te denken is het funktioneren van Sigrid Kaag in onze regering een schande. Maar ik ben bang dat alleen de protesterende Joodse mensen hierdoor aan de schandpaal genageld zullen gaan worden. Waarom wordt hier geen onderzoek naar gedaan maar wordt dit alles zonder nadenken geaccepteerd?

 5. Tja ik stem nooit op d66 ten 1e een groter slijmbal als pechthold moet nog geboren worden. Ten 2e ik heb die man nog nooit vertrouwd. Lullen dat kan hij goed het is een zwetserd. Bah weg met d66.

 6. Helemaal juist. Die 13 miljoen kunnen ze in Groningen goed gebruiken.
  Zo arm zijn die Palestijnen trouwens helemaal niet. Onlangs werd voor 50 miljoen een privéjet besteld voor Abbas
  Wat een schertsvertoning. Elke dag dat Pechtold en Kaag nog met hun regenteske achterste op het Haagse pluche zitten is er een teveel.

 7. Laat Israel de UNRWA betalen! Israel heeft het probleem veroorzaakt, laat die er ook de kosten van dragen.

  • Bosma,laat je vrienden eerst maar eens met de vele miljarden hulpgeld die ze gejat hebben op tafel komen.

 8. Mijn complimenten. Scherp, geïnformeerd en met de juiste toon; verontwaardigd met helderheid van geest.

 9. Morgen de Derde Dag, Yom Tof, [Dag van de dubbele zegen Genesis 1] zal Kees van der Staaij SGP een interpellatiedebat aanvragen als hij tenminste 30 medestemmers kan organiseren om de omstreden Sigrid Kaag, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking ter verantwoording te roepen in de Kamer betreffende belangenverstrengeling en de 13 miljoen Euro die zij versneld [waarom?] overmaakte aan de UNRWA, de organisatie die Palestijnse ‘vluchtelingen’ ondersteunt.

  Wie die vluchtelingen zijn weten we intussen wel: Mahmoud Abbas doneert al jaren grote bedragen aan zijn moordzuchtige Palestijnen die Joden op straten/pleinen/bussen/trams doodsteken.

  Dit debat, hopelijk gaat het door, kan morgen wel eens voor grote verrassingen, misschien wel een motie van wantrouwen opleveren richting PLO en ook voor Mw. Kaag vereerder van Arafat.

  SGP-leider Kees van der Staaij, wel ter tale, laat zich door deze gewiekste, slinkse D66-dame niet met een kluitje het riet insturen.

 10. Op de Website politiek van het Reformatorisch Dagblad las ik vanochtend:

  SGP-leider Van der Staaij kreeg dinsdag in de Kamer onvoldoende steun om minister Kaag (Buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking) te mogen interpelleren over het vervroegd uitbetalen van subsidie aan de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA.
  Van der Staaij bleef steken op 29 zetels: PVV, SGP, FvD en 50PLUS. Om Kaag te mogen interpelleren had hij dertig zetels nodig.

  Een afgang en laf van de CU die met hun 5 stemmen voor een ruime meerderheid hadden kunnen zorgen. Waren ze bang voor een Motie van Staaij?

  Onbegrijpelijk ook dat ook de Partij voor de Dieren Staaij in zijn hemd liet staan.

  En waarom gaf Asscher van de PvdA zijn stem niet aan Staaij voor dit democratische interpellatiedebat?

  Hoe dan ook, Kees van der Staaij is zich al aan het warmlopen voor de volgende ronde in de Tweede Kamer om minister Kaag aan de tand te voelen. Het recht zal zegevieren. En daarom…toch een dag van een Dubbele Zegen voor allen die het Recht liefhebben en koesteren. Psalm 58.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.