Trump verplaatst ambassade naar Jeruzalem

Donald Trump bij de Klaagmuur gedurende zijn bezoek aan Israël in mei van dit jaar.
Donald Trump bij de Klaagmuur gedurende zijn bezoek aan Israël in mei van dit jaar.

President Donald Trump breekt met de traditie van zijn voorgangers en informeert de Palestijnse leider Mahmoud Abbas en koning Abdullah van Jordanië over zijn voornemen Jeruzalem als hoofdstad van de Joodse staat te erkennen.

Het heeft zeventig jaar geduurd, maar eindelijk erkent een Amerikaanse president dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is en verplaatst zijn ambassade van Tel Aviv naar de heilige Stad. De Palestijnse Autoriteit en het Jordaanse paleis in Amman maakten het nieuws dinsdagmiddag openbaar. Trump zou Abbas en Abdullah telefonisch van zijn besluit op de hoogte hebben gebracht.

Hoewel Jeruzalem al bijna zeventig jaar hoofdstad van Israël is, is erkenning hiervan een heet hangijzer. Eerdere Amerikaanse presidenten hielden steeds vol dat de status van de stad slechts door onderhandelingen tussen Israëli’s en Palestijnen mocht worden bepaald. Donald Trump breekt met dit beleid, wat hem op zware kritiek uit binnen- en vooral buitenland zal komen te staan. Ongetwijfeld ook vanuit Nederland, al was ons land een van de weinige landen dat na de Israëlische onafhankelijkheid de ambassade gewoon in Jeruzalem opende. Pas in 1980 verplaatste Nederland deze onder druk van de Arabische landen naar Tel Aviv.

Invloed op vredesproces
Mahmoud Abbas liet Trump tijdens het telefoongesprek weten zich niet bij het besluit neer te leggen. “Er is geen Palestijnse staat zonder Oost-Jeruzalem als hoofdstad,” liet Abbas woedend weten. Verplaatsing van de ambassade zou gevaarlijk zijn voor het vredesproces en stabiliteit in de hele wereld, waarschuwde Abbas. Nabil Shaath, adviseur van Abbas, zei dat Trumps geloofwaardigheid als bemiddelaar bij het vlottrekken van het vastgelopen vredesproces ‘volledig vernietigd’ is. De Palestijnen kondigden onmiddellijk ‘drie dagen van woede’ aan. Koning Abdullah noemde de Amerikaanse beslissing ‘gevaarlijk’.

Na de bekendmaking van het Amerikaanse besluit bleef het opvallend lang stil vanuit Israël zelf. Het Witte Huis zou Israëlische politici opgedragen hebben zo weinig mogelijk ruchtbaarheid aan de erkenning te geven om geen extra zout in de Arabische wonden te wrijven. Begrijpelijk, aangezien zelfs een trouw bondgenoot van de Amerikanen als Saoedi-Arabië direct sprak van een ‘provocatie voor alle moslims’. Ook de Europese Unie liet weten niet onverdeeld gelukkig te zijn. Buitenlandcommissaris Federica Mogherini sprak haar angst uit dat nu een tweestatenoplossing ondermijnd zou kunnen worden.

Dreigende taal van Erdogan
Individueel spraken ook verschillende Europese landen hun twijfel uit. De Franse president Emmanuel Macron hield vast aan de lijn van Trumps voorganger en pleitte voor verdere onderhandelingen om de status van Jeruzalem te bepalen. En de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Sigmar Gabriel, liet weten dat er ooit een einde komt aan de Duitse solidariteit met het Amerikaanse buitenlandbeleid.

Uiteraard ging de retoriek van Turkijes president Recep Tayyip Erdogan een stuk verder. Tijdens een televisietoespraak zei hij: “Mr. Trump! Jeruzalem is een rode lijn voor moslims.” Erdogan dreigde de diplomatieke betrekkingen met Israël te verbreken. Naftali Bennett, leider van de uiterst rechtse partij HaBayit HaYehudi en minister van Onderwijs en Diasporazaken van de Joodse staat, reageerde laconiek op dit dreigement: ”Uiteindelijk is het beter een verenigd Jeruzalem te hebben dan de sympathie van Erdogan.”

16 Reacties

 1. Wederom een voorbeeld van ondermijning van het vredesproces. Een ieder kan invullen wat dit voor gevolgen heeft. Op naar het volgende doel. De Al-Aqsamoskee natuurlijk, hier is de naam Israel immers mee verbonden. De kans dat we in Nederland ooit door hoogwater verdrinken is vele malen groter dan vrede in het Midden Oosten.

  • De Arabieren hebben nooit een moer gegeven om het vredesproces. Dat is altijd het trekken aan een dood paard geweest en daar is niets aan verloren met het erkennen van Jerusalem als Israel’s hoofdstad. Voor de Arabieren is iedere vrede onaanvaardbaar waaronder Israel als Joodse Staat blijft voortbestaan, of Jerusalem nu de hoofdstad is of niet.

   Ik ben blij met deze erkenning door Trump. Ze bevestigt de de facto status van Jerusalem nu ook de iure voor de VS en dit zal internationale uitstraling hebben. Het is ook een goede tegenzet van Trump tegen het linkse internationalisme van Paus Franciscus.

   Hoe iemand kan denken dat een “vredesproces” ooit tot een daadwerkelijke vrede zou leiden zondser de erkenning van Jerusalem als hoofdstad van Israel is mij ten enen male een raadsel. Zo’n project zou immers nooit maar dan ook nooit de instemming krijgen van het Joodse volk of de Joodse staat. Dat Jerusalem op den duur de hoofdstad zou moeten worden stond dus niet alleen vast voor de Zionisten die Israel hebben gesticht. Het stond vast voor alle Joden sinds de verwoesting van de Tweede Tempel. Het huidige Israel kan daarom geen andere hoofdstad hebben, want dit zou een verloochening betekenen van meer dan 3000 jaren Joodse geschiedenis. De Arabieren zijn nooit meer dan bezetters geweest. En Jerusalem is nooit de hoofdstad geweest van een ander rijk dan alleen van Israel. De erkenning daarvan is een eenvoudig geval van historische gerechtigheid.

 2. Trump toont ballen! Niet alleen de Arabieren maar heel de wereld was in 1967 stomverbaasd dat de Tempelberg in Jeruzalem door voormalig minister Mosje Dayan en de sleutel van de Al-Aqsamoskee teruggeven werd. Wat bezielde Mosje Dayan dat hij dit kon doen?

  De Eeuwige had Israël toen een enorme overwinning gegeven in Zesdaagse oorlog die de hele wereld met stomheid had geslagen. Mosje Dayan bedierf dat Overwinningsgevoel!

  De Joodse Vlag wapperde fier op de Al-Aqsamoskee. Waarom dacht Dayan toen niet aan de God van Israël die op deze Tempelberg 3000 jaar geleden gewoond heeft in het centrum van het Joodse land. Ezechiël 5:5.

  Waarom toonde Dayan toen geen robuust leiderschap? Was hij de ijver van Koning David en Salomo vergeten die van JHWH het bouwplan van de Tempel gekregen hadden?

  Hoe anders zou de wereld er uit gezien hebben wanneer in 1967 de aanvang/bouw van de Derde Tempel begonnen was. Heel de Westerse wereld was toen nog voor Israël!

  Niet alleen Orthodoxe Joden – Ook Vrienden van Israël, wereldwijd, vroegen zich af: Waarom gunde Mosje Dayan de Eeuwige niet die Ereplaats op de Tempelberg na deze ongelooflijke overwinning toen Israël notabene Drie Maal zijn grondgebied vergrootte? De Eeuwige schiep in 1967 aan Israël in slechts Zes dagen, ruimte voor wel 15 miljoen Joden.

  Israël zal pas compleet worden met de Masjiach die ook mijn Masjiach is! Jesaja 56.

  Hij zal Rechtspreken in/vanuit de herbouwde Tempel in Jeruzalem! Psalm 48, 135 en Ezechiël 43-48. Openbaring 14.

 3. Heel goed het verplaatsen van de USA-ambasssade naar Jeruzalem. Jeruzalem is de enige en ondeelbare hoofdstad van Israel. Vele landen zouden ook Jeruzalem moeten erkennen als de ondeelbare hoofdstad van Israel en ook de ambassades naar Jeruzalem moeten verplaatsen.

 4. wedden dat er meer protesten in de arabische wereld tegen trump’s erkenning van jerusalem als hoofdstad van israel zullen zijn dan er protesten tegen de misdaden van assad en IS bij elkaar waren

 5. @Shlomo Itai. Met onze hoofdstad geef je aan dat je leeft in een eigen wereld. Een kwestie van zich slimmer en sterker voelen dan anderen. Er komt een moment dat dit in het nadeel gaat werken van de joodse staat Israel en dan zullen velen ter verantwoording worden geroepen. Internationaal is er sprake van falen van de rechtspraak doch laten we hopen dat Israel hier ooit nationaal toe in staat is.

  • @ Josje: Heb je niet in de gaten dat je leeft in een dementerend Europa dat maatschappelijk en wetenschappelijk en economisch steeds verder desintegreert, internationaal steeds sneller ten ondergaat en blijkbaar denkt dat ze gespaard zal worden als ze zich jegens bepaalde landen met een primitieve moraal lief en onderdanig gedraagt ? In een Nederland dat zich zelfs in eigen land door slecht geïntegreerde immigranten de wil laat opleggen ? Je bekijkt de wereld door een sterk gekleurde zonnebril! De fittest overleven nog steeds en het meelijwekkende Europa hoort daar niet bij. Dus hou op anderen te beleren hoe ze hun zaken moeten regelen, want je vertegenwoordigt precies het voorbeeld van hoe het niet moet.

 6. Trump verplaatst ambassade naar Jeruzalem

  Een onschuldige waarnemer zou zich kunnen afvragen, hóe die Trump, kennelijk in z’n eentje, er toch in geslaagd is dat ambassade-gebouw (van Amerika) helemaal van Tel-Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. Want zó zou iemand zich dat bij het lezen van díe kop wel moeten voorstellen; toch? Als je dan ook nog weet dat Jeruzalem zich tamelijk hoog verheft in die Palestijnse regio waarin deze stad zich bevindt, moeten aan Trump wel Samson-soortige krachten worden toegeschreven, waarbij de foto bij dit BS-artikel die enorme tour-de-force vanzijde DT ondersteunt : zoals Samson met armkracht zuilen omver duwde, zo simpel brengt DT met één hand een muur tot stand, want zonder de indruk te wekken daartoe ook maar enig fysiek vermogen nodig te hebben, rijst een van de ambassademuren voor DT op, compleet met begroeiing, en een nis met daarin mogelijk een aanduiding voor mensen die zich misschien afvragen waar deze muur nu toch wel deel van uitmaakt…

  Afgaande op tal van reacties op de áánkondiging van die verplaatsing, door mijnheer Trump, lijkt het alsof hiermee een geheel nieuwe politieke situatie zich aftekent. Maar op de keper beschouwd hebben alle VS-presidenten zich sinds FDR (alleen maar) ingezet voor het politiek-zionistische project Der Judenstaat*; het latere Israël. Geenszins vrijwillig trouwens… Misschien moeten wij de stap van DT wel eerder toejuichen dan afkeuren; nu wéten wij tenminste waar de VS voor staan. En daarmee niet langer een serieus te nemen peace-brooker inzake genoemd pz-p, waarmee, en dat mag wel eens duidelijk gesteld worden, vele Joden/joden het geenszins eens zijn. Terecht, als men het mij vraagt, want als een democratisch proces ten grondslag had gelegen aan de verdeling van de Palestijnse regio, dan zou de bevolking van die regio hebben moeten bepalen, welke staatsvorm er had moeten komen. Niet dus… Nóg niet, en het wachten is op het moment dat dit wél het geval zal zijn.

  [ * In mijn opgestuurde reactie staat deze aanduiding in cursief, maar die aanduiding wordt niet meegenomen. ]

  • Meneer Talens, weet u al waar de “Palestijnen” voor staan ? Het enige waar de “Palestijnen” het na bijna 100 jaar zelf over eens zijn, is dat de staatsvorm een dictatuur moet zijn. Maar wie die dictatuur moet leiden, daarover zal nog hevig gevochten moeten worden. Zo te zien aan de nazi-stijl massabijeenkomst in Gaza vandaag (14-12-17), maakt Hamas momenteel de beste kansen. Als de “Palestijnen” na 100 jaar, van Hajj Amin al-Husseini via Yasser Arafat tot en met Hamas , nóg niets geleerd hebben, kunnen we rustig aannemen dat ze nooit iets zullen leren en dan hoeft ook niemand zich druk te maken wat hun hoofdstad zou moeten zijn, ze kiezen immers zelf – helemaal vrijwillig trouwens – voor een pijnlijke ondergang.

 7. Hoe vaak komt Jeruzalem voor in de Koran?
  0 keer.
  Jeruzalem komt 669 keer voor in de joodse bijbel.
  Jeruzalem is de hoofdstad van de joodse staat.
  Jeroesjalajiem sjel zahaav.

 8. “Donald Trump breekt met dit beleid, wat hem op zware kritiek uit binnen- en vooral buitenland zal komen te staan.”

  Hoezo zware binnenlandse kritiek? Meer dan 90% van het Congres stemde voor het betreffende besluit.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.