Trump kort financiële steun voor Palestijnen met 172 miljoen euro

De Verenigde Staten heeft de financiële steun voor Palestijnen in de Gazastrook en op de Westelijke-Jordaanoever met ruim 172 miljoen euro (200 miljoen dollar) gekort. Hiermee vervalt 80% van de 251 miljoen dollar die de Amerikanen in eerste instantie hadden uitgetrokken voor Palestijnse hulporganisaties.

Dat maakte een woordvoerder van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekend. Volgens de woordvoerder is het besluit genomen ‘op instructie van de president’ na een evaluatie van de hulpprogramma’s voor de Palestijnse gebieden.

“Deze beslissing houdt rekening met de uitdagingen waarmee de internationale gemeenschap wordt geconfronteerd bij het verlenen van hulp in Gaza, waar Hamas de levens van de burgers in gevaar brengt en een humanitaire en economisch stabiele situatie degradeert,” aldus de woordvoerder.

Husam Zomlot, het hoofd van de Palestijnse Algemene Delegatie in de VS, heeft woedend gereageerd op het besluit. “Na het verhuizen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem en het korten van steun voor de UNRWA, is dit opnieuw een bevestiging dat de Amerikanen afzien van de twee-statenoplossing.” Daarbij zou de VS volgens Zomlot ‘het anti-vredesbeleid van Netanyahu volledig omarmen’.

In januari maakten de Verenigde Staten al bekend de financiële bijdrage voor de UNRWA, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen, te verminderen.  Volgens de Amerikanen zal het geld dat gereserveerd stond voor de Palestijnen nu worden gebruikt voor ‘andere projecten met een hoge prioriteit’.

Foto: Flash90

10 Reacties

 1. “Husam Zomlot, het hoofd van de Palestijnse Algemene Delegatie in de VS, heeft woedend gereageerd op het besluit. “Na het verhuizen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem en het korten van steun voor de UNRWA, is dit opnieuw een bevestiging dat de Amerikanen afzien van de twee-statenoplossing.”

  Als het niet zo in – en intriest was zou ik hier heel hard om lachen.
  Amerika die afziet van een 2 staten oplossing….????

  Het zich ‘palestijnen’ noemende terroristen tuig heeft ZELF nóóit en te nimmer een 2 staten oplossing gewild , zij willen een één staat oplossing door Israel én haar volk compleet te vernietiging om vervolgens hun ‘terroristen staat Palestina’uit te gaan roepen.

  Hele goede zet van Trump, maar eigenlijk zou er geen enkele cent meer naar dat tuig in Gaza moeten gaan, dus die resterende 20 % is eigenlijk nog 20% te veel.

  En los van geldstroom stopzetten zou men eigenlijk óók een terugbetaling moeten eisen van de vele miljarden die het tuig jarenlang ten onrechte heeft ontvangen.

 2. Een nieuw teken van de rampzalig eenzijdige oriëntatie van de heer Trump.
  Zolang er niet enig begrip voor BEIDE zijden bestaat is er uiteraard geen enkel uitzicht op vrede. En dus is dit ook niet in het belang van Israël.

  • Aan de oriëntatie van de heer Trump mankeert niets. Hij begrijpt precies hoe de vork in de steel zit en wie er vrede wil en wie niet.

   Voor totaal gebrek aan oriëntatie moet je in Brussel zijn.

   • Als Brussel idioot genoeg is om het olieland Iran, dat miljarden in raketten, ander oorlogstuig en hoogstwaarschijnlijk met of zonder overeenkomst in de ontwikkeling van een kernwapen investeert, en nog heel veel geld in subversieve activiteiten in het Midden Oosten, ongeveer twee weken nadat op het nippertje een Iraanse aanslag in Europa voorkomen is, 18 miljoen euro te geven, waarvan 10 miljoen in de overheidssector en 8 miljoen in de privé-met-een-vraagteken sector, dan kunnen we er denk ik ook wel op rekenen dat Europa ook die organisaties blijft steunen die een oplossing van het Palestijns-Israëlische conflict tegenwerken.

  • Paul “K.”: Het probleem Trump wordt waarschijnlijk sneller opgelost dan het raadsel van de BDS-collecte eind juli voor het zonnepanelenproject van het Dar as-Salam ziekenhuis in Khan Younis waarover u berichtte, maar dat, zoals het ziekenhuis zélf berichtte, reeds op 15 januari voltooid was. Of gaat u ons nú verklappen, waar het voor “zonnepanelen” verzamelde geld écht naar toe gaat ?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*