Trambestuurder roept antisemitische uitspraak om

Er is flinke ophef ontstaan doordat een trambestuurder van de Amsterdamse lijn 17 afgelopen maandag bij het passeren van het Anne Frank Huis omriep: „Wat zoeken al die mensen hier, die vrouw is toch al lang dood”. Daarop antwoordde de conducteur: „De Joden moeten toch ergens hun geld mee verdienen.” Ronnie Eisenmann, voorzitter van de NIHS, de orthodox-Joodse gemeente in Amsterdam, kwam deze uitspraak ter ore doordat een goede bekende in de tram zat. De NIHS-voorzitter toonde hierover vervolgens op Twitter zijn verontwaardigdiging.

VVD duo-raadslid Stefan de Bruijn noemt de uitspraken van de bestuurders ‘ongehoord’ en roept het GVB in het Parool op om de betrokkenen te vinden en deze op hun wangedrag aan te spreken. Ook zal hij de uitspraken aan de orde stellen in de gemeenteraad. Loco-burgemeester Asscher heeft inmiddels ook zijn ongenoegen geuit en noemt de uitlatingen ‘volstrekt onacceptabel’.

Eisenmann heeft een klacht ingediend bij het GVB, die nu  op zoek zijn naar de trambestuurder die deze opmerking heeft gemaakt. Het GVB distantieert zich publiekelijk van deze uitspraken en roept andere getuigen op om zich ook te melden.

7 Reacties

 1. Hoe lang gaan wij Joden in Nederland (maar ook Europa en US) struisvogeltje spelen zoals we dat 75 jaar geleden hebben gedaan?

  We zeggen iedere Pesach: “BeGol dor vaDor ‘omdiem ‘aleinoe leChaloteinoe” (in iedere generatie staan er mensen tegen ons op om ons te vernietigen).
  Leren we dan werkelijk niets van de geschiedenis? We zijn toch het volk van het boek?

  George Santayana zei: “Those who cannot remember the past are condemned to repeat it.”

  en de variant van Churchil was: “Those that fail to learn from history, are doomed to repeat it”

  Laten we wijs zijn…..en niet afwachten tot er weer struisvogelkoppen gaan rollen.

  • En hoe zou het toch komen dat steeds het joodse volk het slachtoffer is? Omdat het zich als slachtoffer gedraagt: nooit ofte nimmer lees ik dat joden verantwoordelijkheid op zich nemen voor verstoorde verhoudingen! Of gaat u mij een voorbeeld geven waaruit blijkt dat een jood (een) fout(en) erkent?

 2. Niets nieuw, Anti-semitisme was er al vlak na de tweede wereld in Nederland.
  Persoonlijke ervaring en ik was niet eens Joods in die tijd.ik was zogenaamd half.

 3. Het antisemitisme tiert welig onder de Nederlandse bevolking. Een goed graadmeter is het lezen van de anonieme reacties op artikelen aangaande Israël en Jodendom. Kranten scheppen vaak een platform waarop de lezer kan reageren. Als ik de reacties lees van die lieden, dan stemt mij dat niet vrolijk. Maar….what else is new ??

 4. Dit heeft niets met antisemitisme te maken! Lees de (overigens niet bijster slimme) uitspraken en wijs mij waar deze duidt op haat jegens het joodse volk (als geheel).

 5. Er is flinke ophef ontstaan:De ophef kan je zo groot maken als je zelf wil!
  Vraag me af of getuigen zich melden,en zo ja,wat wil men dan bereiken???

  • Wat men dan wil bereiken ? De samenleving er van doordringen dat er grenzen zijn aan het toelaatbare !!!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.