Theekransje

Esther Voet_Claudia Kamergorodski_1Vorige week schreef ik een commentaar over Rachid el Hajoui, de pizzabakker die op de NOS pleitte voor tolerantie, die hij ten aanzien van Joden niet bleek te hebben. Er ontstond een golf van verontwaardiging.

De NOS herstelde, zoals het had horen te doen, deze faux pas niet, waarschijnlijk was de redactie van het Achtuurjournaal te gegeneerd. El Hajoui reageerde wel. Hij scheef ons een brief die u terugvindt op onze reactiepagina. Hulde, Rachid! Ons als ‘active civil society’ verweren tegen rabiate uitlatingen en mensen ter verantwoording roepen, zoals op Twitter gebeurde met El Hajoui, kan dus vruchten afwerpen.

Antisemitische uitlatingen van een voormalig rechter is echter van een andere orde. Wij spreken hier over ‘het geval Blok’. Hoewel Joden dat wellicht wat eng vinden, móéten we de ander van repliek dienen als wij als vrije samenleving willen voortbestaan, zeker in dit geval. Doen we dat niet, dan zijn we de laffe toekijker, de verschuiler, hij die ziet wat er gaande is, maar liever onderkruipt. Dat geldt zeker niet alleen voor Joden, maar vooral voor de mensen die zeggen onze vrienden te zijn, maar op het moment suprême geen partij durven kiezen.

Zo’n moment is nu. We weten allemaal wat deze voorzitter van Kairos Sabeel Nederland heeft gezegd. Opnames van zijn uitspraken stuurden we naar relevante organisaties, zoals naar Kerk en Israël. Maar liever dan deze abjecte uitlatingen klip en klaar te veroordelen, komt er met Blok een ‘dialooggesprek’. Geïnitieerd door het OJEC (Overleg Joden en Christenen), en met het CJO. Ik hoop dat het CJO de rug recht, heel recht houdt en niet zwicht voor de praatjes van de heer Blok, die hij ook naar het NIW stuurde om maar te bewijzen dat hij o zo genuanceerd is.

In ieder geval is duidelijk dat veel organisaties hun oordeel bewaren tot na het theekransje met Blok. Wij spraken deze week diverse vertegenwoordigers van de PKN, het OJEC, Kerk en Israël, en een voor een verschuilen ze zich achter ‘Wij weten het nog niet’. Beste Protestantse Kerken Nederland, best Centraal Joods Overleg, best OJEC en Kerk en Israël,wees alstublieft eens tacheles. Het is hoog-, hoognodig. Want het antisemitisme, o pardon, antizionisme, dringt diep door in de christelijke gelederen en u weigert tot nu toe het scalpel te hanteren. Praten? Prachtig. Maar u kunt nú bewijzen dat u geen tandeloze tijger bent.

2 Comments

  1. Ik las het eerst van Ludo Tausch, die een oproep deed aan de Christelijke Kerken om Sabeel los te laten. Nou ben ik totaal niet ingevoerd in deze instituties, maar jouw column, Esther, roept zelfs geen vragen meer op. Ik ben het met je eens. En wat voor laffe argumenten deze kerkelijke instituties en die heer Blok ook mogen hebben, antizionisme IS antisemitisme.Het loslaten van van Israël door de Christelijke Kerken IS loslaten van de oorsprong van Jezus, die een JOOD was in ISRAEL. En Jezus, hun Zaligmaker op deze manier verraden, is m.i. net zo erg als wat Judas deed. Ik ben geen Christen, maar een Joodse, en heb door de oorlog een gedegen Christelijke opvoeding gekregen. Judas was een persoon die persoonlijke motieven had Jezus te verraden. Achteraf begrijpen we zijn motivatie beter dan hijzelf tijdens zijn leven. Maar de Christelijke Kerken hebben een verantwoordelijkheid naar honderdduizenden mensen die medeverraders worden gemaakt. En ik kan het niet genoeg zeggen: Wie niet leert van de geschiedenis, moet die herhalen… Jullie Jezus wordt opnieuw gekruisigd nu jullie zijn land en volk weer verraden. Omdat jullie bemoeienis met hen niet uit liefde, maar uit hoogmoed voortkomt. Omdat jullie in Jezus’ naam het volk willen opleggen wat het zou moeten doen. Dat deed het verraderlijke Sanhedrin indertijd in de voorhof van Pilatus ook. Kijk naar de antisemitische,(niet antizionistische!!!, dat is het andere woord) organisaties die jullie de verkeerde kant van het christendom opduwen.. steeds verder van het Israël van Jezus verwijderen. DIE EEN JOOD WAS IN ISRAËL.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*