Tegen de muur

Bij de muur altijd mot, op de berg altijd bonje – dát is dagelijks Jeruzalem.

Door Paul Damen

Op de Tempelberg schieten Arabieren op Israëlische agenten. Beneden bij de met een christelijke spotnaam aangeduide ‘klaagmuur’ steggelen we met onszelf. Netanyahu’s besluit het bidden daar te blokkeren leverde een perfecte metafoor op: alle energie beneden gaat op aan onderlinge vetes, en erboven is het een vrijhaven van Jodenhaat in het hart van Jeruzalem, die de regering van de eerste Joodse staat nota bene zélf ‘Jodenrein’ heeft verklaard. De waanzin van dat besluit die berg aan de overwonnen Jordaniërs te laten, creëerde een kruitvat met zelf bijgeleverde lont. Vorige week smokkelden drie Arabieren machinegeweren de berg op en schoten daar, op dat door Jordanië beheerd grondgebied, twee Israëlische politiemannen in hun rug. Was u katholiek – ging u dan met een stiekeme kalasjnikov naar uw kerkplein om daar de dominee aan de overkant lafhartig neer te knallen? Zij wel.
Het heilige der heiligen uit handen geven: alsof de geallieerden na de laatste wereldoorlog de Sint Pieter in beheer gaven bij verstokte Mussolini-fans, alsof wij het monument op de Dam laten beheren door Duitse Oostfrontveteranen.
Jeruzalem was, ondanks alle verbanning, vernieling en moord in meerderheid al een Joodse stad ver voor de christelijke jaartelling. Hoog tijd dat ook het Midden-Oosten daaraan went. De moslims, die nu die Tempelberg claimen voor hun zelfs bij het Nederlandse ANP al opduikende onzinterm ‘het Verheven Heiligdom’, bouwden hun Al Aqsa-moskee op een Byzantijnse kerk – met behoud van de binnenste pilaren. Die stond weer boven op een enorme synagoge. Wie zijn geschiedenisboekje leest, kan daar niet omheen – al probeert de Arabische wereld dat nog zo wanhopig, daarin slaafs gevolgd door de coöperatieve vereniging van cultuurvernielers, de Unesco.

De waanzin van dat besluit die berg aan de overwonnen Jordaniërs te laten, creëerde een kruitvat met zelf bijgeleverde lont

Hallucinatie annex nachtrit
De Arabieren claimden de Tempelberg pas toen te veel teruggekeerde Joden daar weer een keppel op hun kop zetten. In een pathetische poging die plek te arabiseren, zou Mohammed op zijn paard Al-Buraq daar geland zijn tijdens die befaamde hallucinatie annex nachtrit Mekka-Jeruzalem-Hemel en retour. Geef mij, met de El-Al-tarieven, óók zo’n paard, hee. De profeet stalde zijn paard aan een moslimmuur die pas veel later zeven steenlagen boven op de Joodse muurresten gebouwd werd. Maar ja, Buraq kon vliegen. Mo’s helikopterplatform, die Rotskoepel, werd pas gebouwd toen de profeet, laat staan zijn H. Paard, al ruim een halve eeuw overleden was.
Stop die waanzin. Bewaak die berg net als andere religieuze centra, van het Vaticaan tot en met Mekka, met detectiepoortjes. Want dat er massaal machinegeweren de berg op werden gesmokkeld, daarvan getuigen die twee Israëlische agenten in hun graf.
Dan lees ik hoe Rotterdamse Palestijnen-vrienden die plek ‘een oase van rust en vrede voor burgers van bezet Jeruzalem’ noemen. “Vrouwen zitten er te picknicken en kinderen kunnen er zonder angst voor Israëlische repressie spelen.” Die Rotterdammers zijn er dus nooit geweest. De hele dag door word je daar achtervolgd door agressieve Arabieren die je de ándere kant op sturen, kijvende wijven die je doorlopend intimideren en luidruchtig tegen de moskeemuur voetballende pubers. Niks ‘oase van rust en vrede’.
Wie weigert zich daar te laten fouilleren, erkent dus eigenlijk dat daar zo weinig heiligs te vinden is dat je er een kanon kunt afschieten. Of een uzi, zoals vorige week.
Daarom: hou die poortjes, hef op die haat-enclave, en maak het tot het Israëlisch grondgebied dat het al is. Bij die moskee aan het strand van Tel Aviv gaat het ook al driekwart eeuw goed – waarom zou dat elders anders moeten? Natuurlijk komt er dan stampei door moslims, maar die maken altijd mot. Enkel een geplande uitgang, in 1996, voor die historische tunnels aan de basis van die berg, kostte al tachtig doden – hún doden. En dat ze nu weigeren die berg op te gaan, levert het voordeel op dat voor het eerst iederéén daarheen mag.
Dezer dagen wordt weer op Tisja Be’av, 9 av, in de wandeling tisjebof, de vernietiging van de Tempel herdacht. Ooit stond ik beneden aan de muur ervan. Twee papiertjes in gedaan. Een van persoonlijke aard en een met de tekst: ‘niks te klagen hier’. Immers; alleen al de term ‘klaagmuur’ is, ik zei het al, nogal beledigend. Wás er maar niks te klagen daar.

18 Reacties

 1. In 1948 vielen de Arabische legers vanuit de omringende landen israel aan. Deze oorlog eindigde in 1949 met de bezetting van de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem door Jordanië. Het is inmiddels 50 jaar geleden dat Israël Jerusalem heroverde. Achteraf had het beter geweest als de moskee het oorlogsgeweld niet overleefd had. De moskee bleef echter staan, maar Israel heeft de fout gemaakt door het bestuur van Haram-al Sharif in handen van de Waqf te laten. 1967 was het moment om af te rekenen met de zeggenschap van Jordanië over de Moskee en defacto over de Tempelberg. Door de status quo te laten bestaan is de Tempelberg steeds meer het symbool geworden van verzet. Weliswaar is de erkenning van Jerusalem als de ongedeelde hoofdstad van Israel wereldwijd niet groot, maar Israel zal vroeg of laat wel de daad bij het woord moeten voegen om te laten zien dat Jerusalem daadwerkelijk de ongedeelde hoofdstad is. Israel is een soevereine staat die geen misverstand moeten laten bestaan over wie de baas is.

 2. Goed artikel. Israël heeft al voldoende bewezen vrede te willen. De arabieren(die zich palestijnen noemen) hebben 5x een peaceplan geweigerd. Ze willen geen vrede. Vrede betekent dat ze op eigen benen gaan moeten staan en verantwoordelijk moeten worden voor hun eigen leven en dat past niet in hun gedachtegang. Ze blijven liever hun hele leven parasiteren op anderen. Men moet ophouden om Israël te houden aan voorwaarden waar geen enkel land aan kan voldoen. Israël is nobody’s colony. Vrede zal er komen zodra het westen ophoudt om de arabieren te financieren en te belonen voor hun crimineel gedrag.

 3. Het probleem is de bezetting. Isreal moet gewoon wegwezen uit Oost-Jeruzalem en de rest van de bezette gebieden.

  • Die Jaap! Gewoon de joden eruit gooien en dan de geschiedenis uitgummen, geen probleem, toch? Maar als het probleem enkel de ‘bezetting’ is, wordt het dan niet eens hoog tijd dat juist de Arabieren dáár onderhand ‘gewoon’ kiezen voor ‘wegwezen’, nu ze het al illegaal bezetten sinds in 637 de arabische Abu Ubaidah een einde maakte aan Jeruzalem als autonome joodse stad? Je spelt de naam van het land overigens als ‘Israël’, met dubbele puntjes op de e. Nu nog wat geschiedenisboekjes lezen, Jaap.

   • Beste Paul:
    Ik heb niks gezegd over Joden eruit gooien. Nee, gelijkwaardigheid van alle mensen, waaronder Joden en Palestijnen, is mijn ideaal. Joden kunnen toch best burgers zijn van een Palestijnse staat?
    En een einde aan de bezetting heeft niets te maken met ‘uitgummen’ van de geschiedenis. De Tempelberg blijft toch gewoon onderdeel van de Joodse geschiedenis, of deze nu in Israël ligt of in Palestina?
    Waarom zouden Arabieren illegaal zijn in Jeruzalem? Ze wonen er al eeuwen. Dat idee vind ik nogal onverdraagzaam.

  • Ja dat is de oplossing meneer Jaap Bosma want vóor die bezetting hebben Joden natuurlijk wereldwijd millennia lang in vrede en vrijheid geleefd! :/

   • NIEMAND heeft wereldwijd millenia lang in vrede en vrijheid geleefd. Joden, Katharen, Protestanten, Mennonieten en andere religieuze minderheden werden vervolgd en soms zelfs uitgeroeid. In Rusland was tot 1861 minstens de helft van de boerenbevolking nog slaaf (zo’n 20 miljoen mensen). In Zwitserland werden to 1950 weeskinderen en kinderen uit uiteengevallen families op speciale markten geveild. In Nederland konden getrouwde vrouwen tot 1956 geen verzekeringen afsluiten, geen geld van de bank halen, of iets kopen zonder hun man om toestemming te vragen omdat ze ‘handelingsonbekwaam’ waren. Het is echt niet zo dat met uitzondering van de Joden iedereen altijd geweldige mensenrechten genoot. Het is allemaal nog veel treuriger dan je zou denken.

  • Wordt het geen tijd voor Bosma om gewoon te vertrekken naar Gaza dan wel de PA ? Hier is er immers geen belangstelling voor zijn ideeën en adviezen, maar de Palestijnen kunnen daarentegen elk beetje advies zeer goed gebruiken, al was het maar om de onderlinge vrede te bewaren. Toegegeven, ik ben bang dat hij ook op dat gebied zal falen. Zoals Damen al opmerkte en zoals we al eerder hebben kunnen zien, wordt Bosma, die naar mijn beste weten hier geboren en getogen is, niet alleen ernstig gehandicapt door zijn tunnelvisie, maar laat ook zijn Nederlands te wensen over, zelfs in de meest fundamentele zaken, zoals de vervoeging van werkwoorden. Wellicht is zijn Arabisch beter, het valt immers moeilijk voor te stellen dat Bosma zijn “deskundigheid” uitsluitend baseert op vertalingen van relevante documenten. Hoe het ook zij, bij de Palestijnen hoeft Bosma zich hierover geen enkele zorgen te maken: Die nemen het niet zo nauw met de humane kant van de zaken.

  • Ja hoor Bosma, Joden kunnen met het grootste gemak burgers zijn van een Palestijnse staat, mits morsdood natuurlijk. Het probleem zijn de Arabische Israëli’s, want de meesten daarvan willen liever burgers van Israël blijven. Tsjonge Bosma, je zakt steeds verder af.

  • Over de status van Oost Jeruzalem (van Wikipedia):
   In 1980 werd door de Israëlische Knesset de Jeruzalemwet aangenomen, die stelt dat “Jeruzalem de eeuwige en ondeelbare hoofdstad van Israël is”. De annexatie (van oost Jeruzalem) en de Jeruzalemwet zijn door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties veroordeeld en verworpen als een schending van het volkenrecht, onder andere in Resolutie 476 Veiligheidsraad Verenigde Naties en Resolutie 478 Veiligheidsraad Verenigde Naties. Deze laatste resolutie noemde de annexatie “nietig” en riep alle landen die in Jeruzalem een ambassade hadden op deze terug te trekken.

   • De VN vinden ook, bijvoorbeeld, dat Europa asielzoekers uit het altijd overhoop liggende Afrika en uit de altijd overhoop liggende Islamitische wereld hier moet opvangen en onderhouden (nu goed, er wachten op dit moment volgens een Duitse regeringsbron slechts 6.6 miljoen). Ik zie met mijn eigen verbaasde ogen hoe niet-werkende asielzoekers, zoals we die we volgens de VN hier hebben moeten accepteren, hun gloednieuwe fietsen de laatste tijd thuis laten staan en met een gloednieuwe VW dagelijks hun talrijke boodschappen ophalen van de super. Hoewel ik dit niet begrijp, zal het zo wel moeten zijn, want de VN is een volkomen doodeerlijke organisatie, daar kunnen we blind op vertrouwen, toch ?

 4. Wat een beschamende tirade. Waarom publiceren jullie zoiets? Als op zo’n toon over het Jodendom werd geschreven zou ik de schrijver afdoen als een anti-Semiet. Onwetendheid, grofheid en welbewuste ongeinteresseerdheid zijn wat mij betreft niet ‘cool’.

 5. Historie biedt geen oplossingen voor de toekomst, wel een diep graf om ons in te begraven. Als de mensheid wat wijzer zou worden, zou ze er wel uit kunnen leren historische fouten te voorkomen, waaronder fouten begaan uit naïviteit.

 6. Bedankt Paul, voor een gepepert stuk waarheid. Baruch Hashem.

  Praise to the Jews.

  Thank you Hashem, to make the Jews Your Chosen people.

  They went to deserts and storms, to deliver You Name all over the world.
  They have suffered so much wars, and unjust of so many countries and people.
  They have brought the Light to the nations, also in the hard times of Diaspora and Holocaust.
  Christianity brought the Jewish Holy Ten commands in so many nations, in so many hearts.
  That is been possible, only because of the Jews work, and Christianity, generally speaking, does not give good thanks for this gift. They even attacked in the past, and some still do.

  Praise to the Jews, in music and art, the science.
  Praise to the Jews, the people of light, still prosecuted by unjust in UN, and the most in the hearts of many Muslims.

  Praise to the Jews, who mostly still are open for frienship with other nations and races.

  Praise to the Jews, for every mother who delivered a child.
  Praise to the Jews.

  Dear Adonai, please bless all the beings on this planet.
  With Love for the Jews. They deserve to be thanked and loved.

  Amein.

 7. Wie de geschiedenis negeert die moet haar over doen! Alleen dummies schuiven feiten uit de geschiedenis terzijde. Jeruzalem is een oude stad die koning David 3000 jaar geleden op de Jebusieten veroverde.

  2 Samuel 5:5 leert ons dat David In Hebron zeven jaar en zes maanden geregeerd over heeft over Juda, en in Jeruzalem drieëndertig jaar over geheel Israël en Juda.

  Nog even een paar feiten; In De Bijbel wordt maar liefst 800x over Jeruzalem (De Stad van de grote Koning, Psalm 48 en Mattheus 5:35) geschreven. In de Koran niet een keer!!!

  De KNESSET spant zich al sinds 14 mei 1948 in om vrede tussen Joden en Arabieren/Palestijnen te bewerkstelligen. Zie de speech van Ben Goerion op die gedenkwaardige dag.

  Wie is de agressor, wie begon steeds een oorlog in 1948, 1956, 1967, 1973 tegen Israël? Tel daarbij de 2 intifada’ s van Palestijnen/ Arabieren? Alle keren dat ik Israël bezocht, heb ik niet een Palestijnse Bus in Israel met kogelvrij glas zien rondrijden, wel de vele Joodse (school) Bussen die richting Hebron rijden. Dus wie is daar dan de agressor?

  Joden en vrienden van Israël die de Torah en de profetische Boeken bestuderen weten dat het slechts nog een kwestie van tijd is dat de Joodse Masjiach op de Olijfberg in Oost-Jeruzalem zal verschijnen! Humor van God? Waarom juist daar?

  Zacharjah 14:4…Zijn voeten zullen te dien dage staan op de Olijfberg, die vóór Jeruzalem ligt aan de oostzijde; dan zal de Olijfberg middendoor splijten, oostwaarts en westwaarts, tot een zeer groot dal, en de ene helft van de berg zal noordwaarts wijken en de andere helft zuidwaarts…

  Ook het Tweede Testament spreekt over deze exacte plaatsaanduiding: Handelingen 1: 1-12..Toen keerden zij terug naar Jeruzalem van de berg, genaamd de ​OLIJFBERG, die dicht bij Jeruzalem is, een sabbatsreis daarvandaan.

  GIVE ME THAT OLD TIME RELIGION, IT WAS GOOD FOR MY DEAR FATHER, IT IS GOOD ENOUGH FOR ME!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.