Taakstraf na mishandeling Joodse activist Michael Jacobs

Bheram M., de man die pro-Israël activist Michael Jacobs op het Leidseplein in Amsterdam aanviel, is door de rechter veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur. M. kreeg ook twee dagen onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd, maar dat is gelijk aan de tijd die hij in voorarrest heeft gezeten waardoor hij niet meer de cel in hoeft. De 23-jarige man kreeg ook een voorwaardelijke straf van 30 dagen en een boete van 570 euro opgelegd.

Jacobs werd op zaterdag 17 maart mishandeld op het Leidseplein. Hij stond daar met een Israëlische vlag omgeknoopt met een groot spandoek te demonstreren. Jacobs zei uit het niets in de rug te zijn aangevallen. De agressieve man trapte Jacobs en scheurde diens spandoek kapot. Ook sloeg hij Jacobs hard tegen zijn oor.

M. verklaarde tegenover de rechter dat hij die dag ‘erg ziek’ was. Hij had last van griep en was bij meerdere ziekenhuizen in de stad weggestuurd omdat hij geen zorgverzekering zou hebben. “Ik was erg gefrustreerd en gaf zomaar iemand een schop.” Daarna verklaarde de man dat Jacobs hem zou hebben geslagen en dat hij uit eigen verdediging ‘met vlakke hand’ een tik zou hebben teruggegeven. Beelden van beveiligingscamera’s op het plein geven echter een ander beeld van de situatie. Op de beelden is te zien dat de man Jacobs schopt, waarna Jacobs achteruit deinst. De man stapt weer in de richting van Jacobs en geeft hem een flinke klap in het gezicht. “Op de beelden is te zien dat u zo hard naar meneer Jacobs uithaalt, dat zijn hoofd naar achteren klapt,” zei de Officier van Justitie tijdens de rechtszitting.

Strafblad
De dader ontkende een antisemitisch motief te hebben. “Ik ben voor Ajax, dus ik kan geen antisemiet zijn.” Ook zou het hem niet om de vlag zijn gegaan die Jacobs droeg. “Het is gewoon een misverstand, het ging niet om die vlag.” Twee maanden voor de aanval op Jacobs moest de man zich ook al voor de rechter verantwoorden voor een ander vergrijp. Hij kreeg toen een maand voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. “U heeft een strafblad van vijftien pagina’s,” merkte de rechter op. De man werd eerder veroordeeld voor drugsdelicten, geweld tegenover politieagenten en mishandelingen.

“De afgelopen tijd zijn er meerdere anti-Joodse aanvallen geweest. Dit was ook antisemitisme en de rechtbank zou dat moeten erkennen,” zei Michael Jacobs zelf tijdens de rechtszitting. Ook zijn advocaat pleitte er voor om de daad te zien als een gerichte antisemitische actie.

Hatecrime 

De Officier van Justitie ging daar deels in mee. “Joods-zijn maakt je tegenwoordig extra kwetsbaar, dit doet meteen denken aan de voorvallen bij restaurant HaCarmel.” Toch sprak hij niet van een gerichte antisemitische daad. De OvJ eiste een straf van dertig dagen voorwaardelijk en een taakstraf. Ook vroeg de Officier om een onvoorwaardelijke celstraf van een maand, omdat de man nog in zijn proeftijd zat. Daarbij zou M. een schadevergoeding van in totaal 1500 euro moeten betalen aan Jacobs.

De advocaat van M. was het daar niet mee eens. “De OvJ wil hier een hatecrime van maken, daar is helemaal geen bewijs voor.” Een gevangenisstraf of een geldboete zou volgens de advocaat voor te veel schade zorgen bij zijn cliënt. “Hij heeft al twee dagen vastgezeten, dat is meer dan genoeg.” M. vroeg aan de rechter om hem geen straf te geven, omdat hij zich dan beter zou kunnen richten op een stabiele toekomst.

Taakstraf
“Het gaat hier niet alleen om u, maar ook om wat u meneer Jacobs heeft aangedaan,” antwoordde de rechter op het verzoek van M.” Volgens de rechter was het moeilijk vast te stellen waarom de man specifiek Jacobs uitkoos om te schoppen. “Wij kunnen niet in uw hoofd kijken, maar u loopt wel precies tegen deze demonstrant aan. Dat neem ik u kwalijk.” Ook zei de rechter niet te geloven in het verhaal dat de man gehandeld zou hebben uit noodweer. De aanklacht van mishandeling werd door de rechter als bewezen verklaard.

De rechter ging grotendeels niet mee in de eis van het OvJ. “Ik vind dat u moet voelen dat wat u gedaan heeft niet kan. Maar ik wil u ook nog een kans bieden.” De man kreeg daarop een taakstraf van 60 uur opgelegd en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 14 dagen, waarvan twee onvoorwaardelijk. Omdat de man na zijn arrestatie al twee dagen heeft vastgezeten, hoeft hij niet meer de cel in.

Als M. weer de fout in gaat moet hij wél 30 dagen zitten, omdat zijn oude voorwaardelijke straf daar dan bij opgeteld zou worden. Ook moet M. een schadevergoeding van in totaal 570 euro aan Jacobs betalen.

Jacobs liet na afloop aan het NIW weten tevreden te zijn met de rechtszitting. “De rechter en de OvJ hebben mij gehoord en dat geeft heel veel voldoening. Ik ben blij dat de OvJ de aanvallen bij HaCarmel in verband bracht met deze zaak. Dat is al een gigantische stap voorwaarts.”

9 Reacties

  1. ‘Maar ik wil u ook nog een kans bieden.” Zei de rechter. De man heeft een strafblad van 15 pagina’s. Onze maatschappij is zo geconditioneerd dat er eerst slachtoffers moeten vallen alvorens onze rechterlijke macht een beetje wakker wordt. Nogmaals: een strafblad van 15 pagina’s ! Laat het even doordringen en dan nóg een kans geven….. De rechter geeft weer een prachtig links signaal af.

  2. Als ik 1x door rood rij is de boete praktisch onherroepelijk. Als ik nu 15x door rood zou rijden en de rechter beloof het nu echt niet meer te zullen doen, zal die de boete dan laten vervallen. Deze figuur heeft diefstal, drugscriminaliteit, maar vooral veel geweldsmisdrijven en beledigingen (o.a. richting politie) op zijn geweten. Kreeg de laatste keer onherroepelijk 1 maand voorwaardelijk, als hij weer de fout in zou gaan. Ook toen beloofde hij beterschap. Ook deze rechter liet zich door hem verleiden. Hij maakte haar wijs, dat hij nu een goede klik had met zijn reclasserings-coach. Hij zei er niet bij, dat hij deze net die ochtend voor het eerst had gesproken. Na de zitting was het pret en lachend napraten met zijn advocaat. Het leek op: ‘die hebben we weer lekker om de tuin geleid, hè? Weer niet brommen, maar een beetje schoffelen, wanneer het mij uitkomt…!”

  3. Als ik 1x door rood rij is de boete praktisch onherroepelijk. Als ik 15x door rood zou rijden en de rechter beloof het nu echt niet meer te zullen doen, zal die de boete dan laten vervallen? Bovenomschreven figuur heeft diefstal, drugscriminaliteit, maar vooral veel geweldsmisdrijven en beledigingen (o.a. ook richting politie) op zijn geweten. Kreeg de laatste keer onherroepelijk 1 maand voorwaardelijk, als hij weer de fout in zou gaan. Ook toen beloofde hij beterschap. En ook deze rechter liet zich door hem verleiden. Hij maakte haar wijs, dat hij nu een goede klik had met zijn reclasserings-coach. Hij zei er echter niet bij, dat hij deze net die ochtend voor het eerst had gesproken. Na de zitting zag men hem prettig en lachend napraten met zijn advocaat. Het leek op: ‘die hebben we weer lekker om de tuin geleid, hè? Ik hoef weer niet te ‘brommen’, maar hooguit een beetje schoffelen, wanneer het mij uitkomt…!”

  4. Als ik een keertje door rood licht rij is de boete praktisch onherroepelijk. Als ik een notoire en onverbeterlijke verkeersovertreder zou zijn, zou de rechter -als ik hem na 15 keer beloof het nooit meer te doen- de boete dan laten vervallen? Deze draaideur-crimineel heeft diefstal, drugscriminaliteit, vele geweldsmisdrijven en beledigingen o.a. ook tegen de politie op zijn geweten. De laatste keer kreeg hij 1 maand voorwaardelijke gevangenisstraf, die onherroepelijk zou worden, als hij weer de fout in zou gaan. Ook daarbij beloofde hij beterschap. Maar ook deze keer liet de rechter zich weer door hem verleiden. M. maakte haar wijs, dat hij nu een goede klik had met zijn reclasserings-ambtenaar, die hij diezelfde ochtend nog voor het eerst had ontmoet. Met behulp van zijn bagatelliserende advocaat kregen ze het ook deze keer weer voor elkaar om detentie te ontlopen en mogelijk alleen maar wat te hoeven schoffelen, als M. het een keertje uitkomt…!

  5. steeds is weer gebleken dat deze daders zeer laf zijn, bagatiliseren en ga zo maar door… toch gerechtigheid dat hij door de rechter veroordeeld is.

  6. Misschien begint het OM dan eindelijk te begrijpen dat deze criminelen gestopt moeten worden met hun antisemitische daden!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.