Symbool

Schermafbeelding 2013-04-26 om 14.55.42
Nederland is in staat van opwinding over de aanstaande troonswisseling. Zowel de vurigste Oranjefan als de meest geharnaste republikein, is in de greep van deze nationale gebeurtenis. Ook Joods Nederland maakt zich op voor de troonswisseling.

Velen van ons streven andere Nederlanders voor- bij in uitingen van Oranjeliefde.
Deze genegenheid van de Joodse gemeenschap voor het Huis van Oranje gaat terug tot ver in de Nederlandse geschiedenis, in ieder geval tot in de 18e eeuw.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog groeide ons koningshuis uit tot hét symbool van vrijheid. Dat de nodige kanttekeningen vallen te plaatsen bij de houding van bijvoorbeeld koningin Wilhelmina vlak voor en tijdens de oorlog, doet niets af aan de symboolfunctie die het koningshuis tussen ’40 en ’45 vervulde. Zo werkt dat nu eenmaal met nationale symbolen. Wel heeft het invloed op hoe we nu terugkijken op de rol van de Oranjes.

In het televisie-interview van vorige week gaven Willem-Alexander en Máxima het heldere signaal af klaar te zijn voor hun nieuwe rol. Persoonlijk had ik gehoopt dat de interviewers hadden doorgevraagd over hun verhouding tot vader Zorreguieta. Het lijkt voor sommigen misschien een grijsgedraaide gram- mofoonplaat, maar juist vanwege de symboolfunctie die zij vervullen is de Zorreguieta-kwestie nog immer actueel. Máxima en Willem-Alexander verklaarden tijdens een televisie-interview in 2002 dat zij Jorge Zorreguieta geloven als hij zegt dat hij als junta-minister niets wist van mensenrechtenschendingen. Op dat standpunt is het prinselijk echtpaar nooit teruggekomen. Het is hoog tijd dat ze dat alsnog doen. Juist omdat zij op dagen als 4 mei ons ultieme vrijheidssymbool vormen. Het Videla-regime had een antisemitisch karakter, compleet met speciale martelmethodes voor Joden. Voor mij persoonlijk geldt dat wanneer Willem-Alexander of Máxima in de toekomst bijvoorbeeld een synagoge bezoeken, ik daar met gemengde gevoelens naar blijf kijken. Ongetwijfeld vinden velen dat spijkers op laag water zoeken. Ik ben ervan overtuigd dat hoe Willem-Alexander en Máxima de geschiedenis ingaan, afhankelijk is van veel meer dan hun huidige populariteit. Hoe dan ook wens ik alle NIW-lezers namens de redactie een plezierige kroningsdag.

Maurice Swirc, hoofdredacteur

 

 

 

 

2 Reacties

 1. Dag Maurice,
  De huidige paus hoor je ook niet over Videla, hij werkte samen als aartsbisschop met het regime “und hat es weiter nicht gewusst”.
  Net als de schoonvader van onze nieuwe koning.
  Beatrix en Rutte weigerden excuses aan Nethanyahu aan te bieden voor het enorm te kort schieten van de regering tijdens de oorlog mbt. de Joodse landgenoten.
  Dat hebben wij toen maar gedaan, soort “in plaats van”. Zie
  http://tora-yeshua.nl/2012/01/verslag-van-gezegende-pro-israel-demonstratie-woe-av-18-jan-bij-de-portugeese-synagoge-adam/

  Shabbath shalom
  Ben Kok (joods-chr. pastor)

 2. Wellicht had het Videla regime, naast alle andere eigenschappen, een antisemitisch karakter. Van de regimes van het huidige sinds 1948 bestaande Israel kan met even veel recht gezegd worden dat deze een anti-arabisch karakter hebben. Er zijn slechts weinigen die daar afstand van hebben genomen cq nemen.
  Zowel Maxima als Willem Alexander hebben afstand genomen van het regime Videla. Niemand kan echter afstand doen van zijn ouders.
  Deze colum is juist daarom zo extra wrang, de ontkenning van de ouder-kind relatie omwille van eigen gewin.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.