Strijd om rabbijnswoning

De 80-jarige Sallo van Gelder mag, als het aan het gemeentebestuur van Aalten ligt, niet in het huisje naast de synagoge in het dorp wonen. Van Gelder geeft al jaren rondleidingen in de synagoge. Inmiddels is er tot aan de Raad van State geprocedeerd over de kwestie.

Volgens het gemeentebestuur is de  woonbestemming van het huisje vijftien jaar geleden ingetrokken en zijn zij niet van plan om die beslissing terug te draaien. Het historische huisje zou volgens het bestuur wel prima kunnen dienen als schuur. De Raad van State heeft erop aangedrongen een uitzondering te maken voor Van Gelder, maar de verantwoordelijke wethouder Ted Kok (CDA) ziet dat niet zitten. Volgens Kok zou het terugdraaien ten koste gaan van het woningcontingent voor de gemeente. Aalten mag de komende jaren maar 400 woningen bijbouwen en met het herstellen van de bestemming zouden dat er ‘nog maar’ 399 zijn. Ook zou het huisje lang hebben leeggestaan. Volgens Van Gelder heeft dat een duidelijke reden. “Na de Tweede Wereldoorlog wilde niemand van de Joodse gemeenschap daar wonen, omdat de rabbijn met veel geweld uit zijn woning is gesleept.”

Van Gelder en het gemeentebestuur gaan nogmaals over de kwestie om de tafel zitten. De Raad van State wacht de uitkomst van dit gesprek af. Mocht dat gesprek geen uitkomst bieden, dan doet de Raad binnen zes tot twaalf weken uitspraak over de zaak.

3 Reacties

 1. Weer zo’n geval van eindeloos gemilimeter over de letter van de wet zonder de concrete context in acht te nemen. Sallo van Gelder heeft zich zeer verdienstelijk gemaakt voor de kille Aalten en is 80 jaar oud! Laat hem daar rustig wonen. Gun hem dit en houd op met deze zinloze pesterij.

  • Helemaal mee eens!!! Misselijk kleinzielig gedoe! Totaal gebrek aan invoelingsvermogem met flauwekul argumenten!!!

 2. Ik heb de burgervader van Aalten de volgende email gestuurd:

  Zeer geachte burgemeester Stapelkamp,

  hier in Jeruzalem, Israël, bereikte mij dit verstorende nieuwsbericht: Strijd om rabbijnswoning. Ik neem zomaar aan dat er fouten of ongelukkige nuances in dit bericht zijn geslopen want perfecte berichtgeving bestaat niet. Maar men noemt geen koe zo bont of er zit wel een vlekje aan, dus mag ik ook aannemen dat hier iets aan te kaarten en te verbeteren valt? (In een gemoedelijk onderonsje met wethouder Kok, wellicht? Het valt hem misschien zwaar om van standpunt te veranderen na alle procesgangen. Maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, niet?)

  Mijn grootvader, rabbijn Louis Karel Nieweg, kan nog in deze ambtswoning gewoond hebben aangezien mijn moeder in Aalten is geboren (stamboom) en hij dus rabbijn van Aalten is geweest.

  Verder heb ik op Wikipedia gelezen dat u tegenwoordig uzelf rekent tot de ChristenUnie, de politieke partij met naar mijn inschatting de meeste liefde voor Joden van alle partijen in Nederland (niemand te na gesproken). Nu weet ik wel dat een burgervader boven de partijen hoort te staan maar ik weet wat er leeft in uw hart en dat is van uiterst belang.

  Mag ik een dringend beroep op u doen om enige onverkwikkelijkheid jegens Joodse monumenten van het vooroorlogs-Joodse leven in Aalten met al uw macht en vernuftigheid te beschermen?

  Ik vraag dat niet voor de Joden. Zoals u ongetwijfeld in Genesis en elders gelezen zult hebben en weet, gebiedt G-d zijn zegen voor hen die Abraham zegenen. Het eren van Joden in Aalten zal de hele gemeente tot eer en welspoed strekken.

  Zelfs atheïsten kunnen dat begrijpen, denk ik. Als ik door een buurt in Jeruzalem loop waar zwerfkatten niet wegstuiven als ik ze voorbij loop, weet ik dat het met de vriendelijkheid in die buurt goed gesteld is. Als ik, mutatis mutandis, lees dat ergens waar al (bijna) geen Joden meer wonen, de lokale, Joodse geschiedenis, gebouwen, en begraafplaats onderhouden worden, dan zeg dat veel over zo’n plaats.

  Aalten had een ongekend hoog aantal Joodse onderduikers, iets wat algemeen bekend is en terecht ruim uitgedragen wordt en haar ten eeuwigen dage met trots mag vervullen. Maar noblesse oblige; ik kan niet anders dan zien dat Aalten met trots en waar nodig met barmhartigheid ook nu een beleid zal nastreven dat ook in de toekomst met tevredenheid bezien zal worden.

  Rekenend op uw uiterste inzet en G-d’s hulp,

  met G-d’s zegen voor u en allen die ons na zijn,

  Maurits (Moshe-Mordechai) van Zuiden

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.