Stolperstein gestolen in Zutphen

In Zutphen is in de nacht van donderdag op vrijdag een Stolperstein gestolen. Dat schrijft Omroep Gelderland.

Het monumentje aan de Raadhuissteeg voor de Zutphenaar Herman Snatager, die werd vermoord in Sobibor, was de eerste Stolperstein die in de stad werd gelegd om weggevoerde Joden te herdenken.

Bewoner van het huis waarbij de Stolperstein lag, Gertjan van de Meent, zette het bericht van de verdwijning op Facebook. “Om misselijk van te worden,” schrijft De Meent.

Stichting Stolpersteine houdt er rekening mee dat de criminelen dachten dat de Stolperstein behoorlijk wat geld waard zouden zijn. Dat is echter niet het geval, de monumentjes worden door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig gemaakt van beton met daarop een dun laagje messing.

Hoewel de Stolperstein dus weinig geld waard is, is de emotionele waarde volgens de stichting erg groot. De hoop is dan ook dat de Stolperstein weer teruggevonden zal worden.

6 Reacties

    • Ach mijnheer van Herk er worden wekelijks Room Katholieke begraafplaatsen beroofd. Daar hoor ik nooit iemand over . En zeker niet dat de daders anti paaps zouden zijn.

  1. De heer Scholten maakt een denkfout. Zijn de katholieken die begraven zijn ook vermoordt? En…..zij hebben tenminste nog een graf. En zo kan ik nog wel tien argumenten bedenken. Deze Stolpersteinen staan symbool voor een overledene die op gruwelijke wijze is omgekomen door een beestachtig regime en geen laatste rustplaats heeft.

  2. Al waren de struikelstenen van 24-karaats diamanten gemaakt met daar omheen een laagje goud, je blijft met je fikken van monumenten af! Als we ons nu zorgen moeten gaan maken of criminelen zich vergrijpen aan onze oorlogsmonumenten, hoe klein ze ook mogen zijn, waar gaan we dan heen als samenleving? Ik ben al de hele dag verdrietig van dit bericht. Bij ons in de straat liggen Struikelstenen en ik heb zojuist besloten dat ik ze vanmiddag maar eens goed ga poesten in dit stralende weer. Dat respect verdienen de slachtoffers van de Sjoa.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.