Spanning op de Golan

130429 13 syriaVernietigende Israëlische luchtaanvallen op Syrië creëren een gespannen situatie langs de grens op de Golanhoogte. De IDF brengt elitetroepen en zwaarder materieel naar het gebied. Een reportage vanuit het grensgebied. 

Toen vorige week het nieuws over de zware bombardementen van de Israëlische luchtmacht op diverse doelen in Syrië uitlekte, hield de wereld even haar adem in. Zou Assad zo’n frontale aanval op het centrum van zijn macht zonder vergelding voorbij kunnen laten gaan? Was dit het begin van een nieuwe regionale oorlog tussen Israël en Syrië en bondgenoot Hezbollah in Libanon? Israël nam het zekere voor het onzekere en trof extra voorbereidingen aan de noordelijke grenzen. Maar aan de Syrische grens op de Golanhoogvlakte werkte Israël al lang voor de bombardementen van vorige week aan extra bescherming, gedwongen door de steeds heviger wordende gevechten tussen het leger van Assad en rebellen in het gebied. Het NIW ging langs op de Golan voor een schets van de situatie ter plaatse.

Zwarte rook
Op een paar kilometer van een hooggelegen uitkijkpunt nabij het dorpje Buq’ata op de Golanhoogvlakte stijgen zwarte rookwolken op boven het Syrische dorp Jubata Al Kashab. Regelmatig echoën luide explosies uit de Syrische vallei Israël binnen. Beneden vechten regeringstroepen van de Syrische president Bashar Assad bloedige veldslagen uit met rebellengroepen, die nu al twee jaar proberen het repressieve regime van Assad omver te werpen. Ondanks het geweld vlak over de grens was het hier afgelopen Pesach – traditioneel het hoogseizoen voor toerisme op de Golanhoogte – nog een drukte van belang. Alle gastverblijven zaten vol. Veel Israëli’s grepen de kans om naar de gevechten bij de grens met Syrië te kijken. Maar sinds Israëls bombardement op Damascus is de situatie gespannener. „De IDF trekt hier troepen samen. In Buq’ata en Mahdal Shams wemelt het van de soldaten,” zegt Wael Mugrabi (36), die in het nabijgelegen dorpje Ein Kinya woont. Net als twintigduizend andere bewoners van de Golanhoogte is Mugrabi van Druzische afkomst. Hij heeft veel familie in Syrië, met wie hij iedere dag belt. „Ze maken het nog goed, maar iedereen is bang. Toch is het bij ons in de omgeving eigenlijk nog rustig. Niemand die ik spreek, maakt zich al te veel zorgen.”

Controle
Maar de relatieve rust op de Golanhoogte is bedrieglijk. Het Israëlische leger neemt de Syrische dreiging uiterst serieus. „We zien iedere dag dat aan onze grens met Syrië hevig wordt gevochten. De regering van Assad verliest de controle in het grensgebied,” zegt luitenant-kolonel Peter Lerner, de woordvoerder van de IDF die belast is met de ontwikkelingen op de Golan. „Over de rebellen die in de buurt opereren, zijn we zeer bezorgd. Er zit van alles tussen: van democratisch gezinde vrijheidsstrijders tot radicale islamisten.” De zorgen over de rebellen worden al maanden breed uitgemeten in de Israëlische media. Dat Assad geen vriend is – formeel zijn Israël en Syrië in oorlog en de regering in Damascus steunt Hamas en Hezbollah – is bekend. Maar Israël weet in ieder geval hoe zijn regering in elkaar steekt en denkt. Het grensgebied op de Golanhoogvlakte was de afgelopen decennia Israëls meest rustige grens. „Veel mensen denken: Assad is the devil we know,” zegt Lerner.

3 Reacties

  1. Een islamitische godsdienstoorlog van soennitische moslimfundamentalisten, betaald en bewapend door de Golfstaten, tegen sjiietische moslimfundamentalisten uit Libanon en Iran, betaald en bewapend door Iran.

  2. Abu, dank je wel voor je stuk. Ik heb het al vaker gezegd: het CIDI cs doen alles om maar de ahdancat af te leiden van de echte problemen waar de joodse gemeenschap en Israebl mee te kampen hebben. Men heeft nu een dingetje gevonden om de negatieve energie op te richten. Niet de door de Israebli’s zelf veroorzaakte puinhoop, maar het ICCO en de EI zijn de oorzaak van het falende vredesproces. Ja hoor.Heel braaf allemaal van de mensen die zich hier nu zo druk over maken, daar worden ze immers voor betaald, maar de zeer grote meerderheid van de Nederlanders zal hier de schouders over ophalen. Zelfs de grote meerderheid van de joden in de wereld, durf ik te voorspellen.In de Amerikaanse politiek wordt het begrip ‘echo chamber’ gebruikt. Daarmee wordt bedoeld een groep – en die kan uit allerlei soorten en maten mensen bestaan – die slechts luistert naar de argumentatie die hen bevalt. Of het nu gaat om klimaatnegationisten of rabiate zionisten, in de echo chamber komt het tegengeluid niet door. Ronny Naftaniel cs zitten in hun eigen echo chamber. Ze kunnen er niet uit, want dan stort hun wereld ineen. En het zou voor sommigen ook persoonlijke consequenties hebben. Stel je voor dat Ronny Naftaniel hardop zou zeggen dat het zionisme een monster heeft gebaard, krijgt hij dan nog wel zijn pensioen uitbetaald? En wat het NIW betreft: degene die al die stukken schrijft, is zelfs nog nooit in Israebl (of in de Verenigde Staten) geweest, en schrijft alleen over wat-ie in de Engelstalige buitenlandse bladen leest. Jij hebt toch veel betere bronnen?

  3. Beste Abu,Bedankt voor uw respons.Mijzelf beeknd maken omdat de regel van uw blog is? Die vergissing heb ik (helaas) al e9e9n keer gemaakt en dat nooit weer. U weet waarschijnlijk niet dat ik al herhaaldelijk in de prive9sfeer ben lastig gevallen door de extremistische pro-Israebl lobby. Denkt u dat ik en andere Nederlanders nog langer zin hebben in situaties waarin je het op 1 website/forum opneemt voor de Palestijnse kwestie en dat je dan vervolgens op tenminste vijf fora wordt afgeschilderd als een vuile anti-semiet? Denkt u dat het in mijn belang is dat wanneer ik van baan wens te veranderen en P&O afdelingen mijn naam Googelen…etc.? Denkt u dat ik me duizenden euro’s aan advocaatkosten kan permitteren om mijn naam van dergelijke dubieuze pro-Israebl fora verwijderd te zien krijgen? Mevr. Duisenberg is financieel onafhankelijk en kan vrijelijk zeggen/schrijven wat ze wil maar ik niet. Het probleem is niet mijn onwil, maar de vuile spelletjes van de extremistische pro-Israebl lobby. Zo naefef bent u toch niet? Ik respecteer uw inzet ten zeerste maar bij deze wens ik u verder veel succes.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.