Solidariteit op de Dam  

Foto: Maarten Brante
Foto: Maarten Brante
Foto: Maarten Brante

Sabine Sterk en Brenda Aartsen zijn helemaal klaar met de publieke kritiek op Israël. Aanstaande zondag organiseren ze om 14:00 een solidariteitsbijeenkomst op de Dam. 

Trillend van woede zat ze achter haar computer. Op haar beeldscherm zag Sabine Sterk (48) de foto’s van de bloedige aanslag in de synagoge in Jeruzalem, afgelopen november. Uit frustratie sloeg ze met gebalde vuist op tafel. Het was de spreekwoordelijke druppel. De hele zomer had Sterk zich al geërgerd aan ‘de anti-Israëlhouding in Nederland’. Ze had gezien hoe het antisemitisme oprukte, terwijl de raketten op Tel Aviv neerkwamen. „Ik was het meer dan zat. Al het onrecht dat Israël aangedaan werd, ik kon het niet meer aanzien. Ik wilde een ander geluid dan het pro-Palestina geweld laten horen,” vertelt de Zoetermeerse Sabine Sterk, die in het dagelijks leven functioneel beheerder is. Ook al is Sterk niet Joods – noch christelijk – ze heeft altijd een zwak gehad voor Israël. „Op mijn twaalfde zijn wij voor een jaar naar Jeruzalem verhuisd. Mijn vader werkte voor de VN Vredesmacht, waardoor ik veel van het Midden- Oosten heb gezien. Het was het beste jaar van mijn jeugd. Ik wil volgend jaar weer even terug.”

Sterk uitte haar liefde voor Israël op Facebook en kwam zo via-via in contact met Brenda Aartsen (43) uit Harderwijk. De niet-Joodse Aartsen werkte jarenlang in Israël als au pair en deelde het sentiment met Sterk. Samen besloten ze dat het tijd was voor actie. Op Facebook startten ze de groep ‘Time to stand up for Israël’. Binnen de kortste keren hadden ze 1600 steunbetuigingen. „We waren verrast dat er zoveel mensen reageerden. Daar moesten we iets mee doen,” aldus Sterk. En dus besloten de dames een solidariteitsbijeenkomst te organiseren, midden op de Dam. „Vanuit Joodse hoek waren de reacties zeer positief,” aldus Sterk. „We gaan binnenkort met enkele leden van de gemeenschap om de tafel zitten. Hopelijk willen zij hun steentje bijdragen op 11 januari.”
De initiatiefnemers gaan uit van enkele honderden deelnemers. Het wordt sowieso een grote steunbetuiging aan Israël.”

4 Comments

 1. Goed initiatief, ik zou het graag ondersteunen, ware het niet, dat de islamisering al heeft toegeslagen, voordat de demo nog maar is gestart.
  Zie http://tora-yeshua.nl/2015/01/wel-of-geen-ontmaskering-van-de-islam-op-pro-israel-demo-dam-11-jan/
  Deze voortdurende politieke correctheid , om de islam niet te benoemen als een democratie vijandig totalitair systeem, als grootste vijand van Israel en de hele wereld, is een schande.
  Pro-Israel is prima, maar doe geen half werk en neem de ellende, die Hamas, Hezbollah en IS aanrichten mbt. Israel , mee in het verhaal, op verstandige wijze en zonder daar een hoofdzaak van te maken.
  Verzwijgen is geen optie meer.
  Sinds 2009 hebben we vanuit Tora-Yeshua diverse pro-Israel demo’s gehouden, ook op de Dam overigens en daarin heb ik altijd tegelijk voor de islam gewaarschuwd, met liefde voor de moslimmedemens.
  Shalom,
  Ben Kok (joods-chr. pastor)

  • Beste pastor Ben, en toch nodig ik u uit om heen te gaan. Maak aub van de vrijheid gebruik zo lang het nog kan.

 2. Wat er deze zomer in de Nederlandse steden is gescandeerd door extreme moslims is schokkend. Nog schokkender misschien is dat de politie niets deed – keek ernaar – en van Aartsen zie ‘dat er geen grenzen waren overschreden ‘ Dit alles met dank aan de socialisten. Die droom is een nachtmerrie geworden in Europa.

 3. Ik schaam me voor het feit dat ik Nederlandse ben. Heb de oorlog nog meegemaakt. Het anti-semitisme met de holocaust was vreselijk en we zitten weer op hetzelfde niveau. We geven geld uit aan Palestijnen die onschuldige Joden vermoorden en die worden in hun maatachappij letterlijk de hemel in geprezen. De aanslagen begonnen in Israël en omdat wij dit land niet krachtig hielpen, hebben wij nu dit soort haat in de Europese landen gekregen.
  Wie Israël zegent wordt gezegend, wie Israël vervloekt wordt vervloekt. Vervloeken we dit land niet door de Palestijnen te steunen? Die historisch alles aan elkaar liegen over de Tempelberg en Hebron en wij betalen mee aan schoolmateriaal met valse geschiedenis informatie.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.