Solidair

NIW foto Esther commentaar 14 jan 2016Na Geert Wilders krijgt nu ook Sylvana Simons beveiliging.

Weliswaar in veel mindere mate dan Wilders, maar toch. Bij Pauw vertelde Sylvana dinsdagavond over de impact die dit heeft op haar bewegingsvrijheid. Er verscheen afgelopen week een walgelijk filmpje op social media waarin haar gezicht gefotoshopt was in de gezichten van slachtoffers van een lynchpartij. De maker, een 37-jarige ‘grapjas’, gaf zich later zelf aan bij de politie. De verontwaardiging was groot, en zo hoort het ook. Ook vertelde ze over bedreigingen en seksistische scheldkanonnades die ze zoal over zich heen krijgt, vooral via social media. Herkenbaar. Je mag het grondig, heel grondig met elkaar oneens zijn, maar dit zijn momenten waarop solidariteit het verschil betekent tussen losgeslagen rapaille en beschaving.

Los van alle politieke en/of maatschappelijke meningen en standpunten, zouden we collectief moord en brand moeten schreeuwen; wij mogen dit soort uitwassen niet pikken. En eerlijk gezegd mis ik dat nog weleens. Ik mis bijvoorbeeld solidariteit die we in dit opzicht met Geert Wilders, die al twaalf jaar geen privéleven meer heeft, zouden moeten tonen, los van hoe we over zijn politieke standpunten denken. Als de baby van PVV’ers Fleur Agema en Léon de Jong allerlei verschrikkelijks wordt toegewenst (bijvoorbeeld dat hun ‘haatbaby’ in de handen van een pedofiel zou vallen) horen wij daar ook solidair te zijn. Opperrabbijn Jacobs die moet worden beveiligd, ook daar horen álle partijen schande van te roepen.

En daar schuurde het een beetje bij me, luisterend naar Sylvana. Want we zijn altijd solidair met mensen wier standpunten dicht bij ons liggen, maar hoe zit het als dat niet het geval is? Dan blijft het vaak verbluffend stil. Zeker ook van de kant van Sylvana en haar partij Denk. Voor wat betreft de sociale media, ik ben mordicus tegen censuur, maar denk wel degelijk dat een strikt beleid aangaande bedreigingen en oproepen tot geweld moet worden gevoerd. Wat met woorden begint kan maar al te makkelijk in daden eindigen. Daarom vereist dit een transparant lik-op-stukbeleid. Ik heb daar zelf minder positieve ervaringen mee. Een aangifte wegens bedreiging en oproep tot geweld die ik ruim een jaar geleden deed, zit nog steeds in de pijplijn. Ik wacht nog altijd op bericht van het Openbaar Ministerie…

2 Reacties

  1. Kunnen we ook enigzins nuanceren. Helemaal mee eens dat doodsbedreigingen en allerlei andere bedreigingen laat staan iemand te lijf gaan absoluut niet kunnen. Maar een ander verhaal hierbij is dat het tergen van mensen ook niet kan. Mijn vraag is hoe iemand die opkomt voor discriminatie zich in Godsnaam aansluit bij DENK. Een partij die discriminatie nou niet bepaald in het vaandel heeft. Een partij die mensenrechten ook niet als het hun uitkomt voorstaat. Daarbij komt dat Nederlanders weggezet worden als racisten en fascisten en de slavernij daar in wordt mee betrokken met de mededeling dat dat het einde is van ZP dat heeft de Nederlander een hoek in gezet die zijn tolerantie heeft beledigd en aangetast. Raak dit onderwerp niet aan en heb het er niet over want dan worden bedreigingen en akties ondernomen richting optochten winkels en vernielingen. Iedereen gaat zijn boekje te buiten met wat men denkt wat juist is. En tolerantie is ver te zoeken. Ook in het straffen van deze daders is de roep duidelijk en behoorlijk heftig. Als Men elkaar herkend in de slachtofferrol dan opeens is men het met elkaar eens dat ook deze daders moeten hangen. Ik bedoel hiermee dat het best mogelijk is dat de man die zich heeft aangegeven helemaal geen doodsbedreiging voor ogen had maar over een rode lijn is gegaan door alle over en weer gedane beledigende uitspraken. De roep van mensen die daadwerkelijk bedreigd en geslagen worden wordt niet gehoord en als die besluiten om er dan zelf iets aan te doen dan wordt er politie extra ingezet om op te treden al men zich wil verdedigen. De lachende derde partij is het groepje tuig. Hoe jaag je mensen over de rooie heen. Dit is enkel even een nuancering….

  2. Hoezeer ik het ook oneens ben met Sylvana Simons, bedreigingen en scheldkanonnades horen niet thuis in onze samenleving. Aan de andere kant ik vind Zware Piet gewoon leuk en heb hier geen verdere gedachten bij anders dan dat het hier om een folkloristisch figuur gaat. Ik ben niet verantwoordelijk voor wat Nederlanders in het verleden gedaan hebben in Suriname, Indië of andere plekken, hoe verwerpelijk ook. Het gaat echter te ver om om deze redenen door mw Simons voor als racist weggezet te worrden. Kortom, ze roept weerstand op net als haar partijgenoten die bijvoorbeeld de Armeense genocide compleet verwerpen en ontkennen. Van mij mogen ze en maar let wel op de balk in je eigen oog voordat je een ander op een splinter wijst.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.