Sjaksjoeka met gerookte plofkipfilet en biologische excuuseieren

Het doek is gevallen voor de kosjere bofkip. Twee jaar lang bood Slagerij Marcus een diervriendelijk alternatief voor de deerniswekkende plof kip, maar de enige kosjere slagerij van Nederland ziet er geen heil meer in. De conclusie is even simpel als ontnuchterend: de doorsnee Jid geeft niet om dierenwelzijn.

Natuurlijk verplicht niemand ons om kip te blijven eten, maar waar moet je dán je sjabbes mee opluisteren? Vissoep en een gebakken scholletje? Je zou er ook voor kunnen kiezen om je boodschappen voortaan bij de ecologische slager te doen. Want stél de Almachtige bestaat, wat zou Hij ons dan anno 2015 adviseren, ritueel geslachte plo!ip of regulier geslachte bo!ip? Stél er had in bijbelse tijden zoiets bestaan als een bio-industrie, wat hadden we daar dan van teruggezien in onze voedselwetten? Zou plo!ip dan kosjer zijn geweest? Toch blijf ik mijn kip bij Marcus kopen. Omdat ik oprecht geloof dat de Joodse kippenslacht ‘humaner’ is dan de reguliere slachtmethode, maar – eerlijk is eerlijk – vooral omdat ik een la”artig gewoontedier ben. Kosjer is wat ik ken en misschien ook wel een beetje wat ik ben. Om tóch wat terug te doen voor dat arme pluimvee, maken we gerookte kippensjaksjoeka met de diervriendelijkste eieren die we kunnen vinden. Daarvoor moeten we naar de supermarkt, want in de kosjere winkels liggen slechts kooi- of scharreleieren.

Voor 2-3 personen
1 grote ui
1 gerookte kipfilet
4-6 biologische eieren
1 grote aubergine
1 grote bol knoflook
400 g tasty tom tomaten
1 theelepel harissa
2 theelepels ras el hanout
2 theelepels za’atar
olijfolie
3 eetlepels tahin
sap van een halve citroen
zout
snuf sumak

Snap 2015-11-05 at 10.50.17Bereiding  
Snijd de bovenkant van de bol knoflook af, zodat alle teentjes net worden onthoofd. Besprenkel met olijfolie, verpak in aluminiumfolie en zet drie kwartier in een 200 graden hete oven.

Leg de aubergine en paprika’s op de pandragers van je gasfornuis en rooster rondom in het vuur. De schillen moeten uiteindelijk helemaal zwartgeblakerd zijn. Laat de paprika’s a!oelen in gesloten boterhamzakjes.

Snipper de ui en snijd de tomaten klein. Gebruik alles van de tomaten, dus ook de zaadlijsten en het vruchtvlees. Snijd de kipfilet in kleine blokjes.

Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan en fruit de ui met de harissa, za’atar en ras el hanout. Voeg de tomaten toe en laat afgedekt op laag vuur in een kwartier tot een dikke saus inkoken.

Meng de tahin, drie gepofte tenen knoflook en het citroensap door elkaar in een kommetje. Je zal zien dat de tahin steeds stugger wordt. Voeg daarna kleine beetjes warm water toe, totdat de techina de dikte heeft van slasaus. Breng op smaak met zout.

Verwijder de zwartgeblakerde velletjes van de aubergine en de paprika’s en spoel schoon onder de kraan. Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en het steeltje van de aubergine en snijd klein. Voeg met de overgebleven tenen gepofte knoflook toe aan de pruttelende saus. Breng op smaak met een flinke snuf zout.

Als je het leuk vindt om iedereen zijn eigen portie te geven, kan je de saus over kleine pannetjes verdelen. Maak kuiltjes in de saus en breek hierboven de eieren. Laat in een minuut of tien pocheren. Schenk er flink wat techina overheen en bestrooi met sumak. Laat 5 minuutjes een beetje afkoelen. Serveer in de pan met brood.

[email protected]

1 Reactie

 1. Ik houd erg veel van dieren. Ik heb een huisdier waar ik erg veel om geef.
  Je houdt het niet voor mogelijk wat een dier: De schepsels van de 5e dag – je laten zien. Hoe groot onze Schepper is zie ik tegenwoordig véél vaker in de dieren dan in de mens!
  Om die reden en ook omdat ik moeite heb met onverdoofd slachten, hoe humaan ook, ben ik vegetariër geworden.
  Vlees heeft voor mij een heel nare bijsmaak gekregen. Buiten de enorme stress die ze tijdens het slachtproces ondergaan hebben ze ook nog een beroerd leven daarvoor gehad en zijn commercieel uitgebuite wezens!
  Wat was de mens, het schepsel van de 6e dag, nou zonder de dieren!
  Ik vind de mens het meest zielige trieste en ellendige wezen, dat leeft van moord plundering en alle verder mogelijke ellende!
  Een kosmische uitbuiter en zoals Arthur Schopenhauer zei: Kosmische tenenkaas!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.