Sjacheraars

Het goede nieuws over Israël is dat het een rechtsstaat is. Ook autoriteiten en gezagsdragers die zich vergalopperen worden door de rechterlijke macht hard aangepakt. Het slechte nieuws is dat het in de Joodse staat wemelt van de hoogwaardigheidsbekleders die zich misdragen.

In 2007 moest Moshe Katsav het presidentschap neerleggen omdat hij een vrouwelijke ondergeschikte had aangerand en zich ook in andere gevallen had bezondigd aan seksueel intimiderend gedrag. De Likoednik werd veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. Pas in december 2016 kwam hij weer op vrije voeten.
Op dat moment zat oud-premier Ehud Olmert nog vast. De partijleider van Kadima werd beticht van fraude en corruptie. Als burgemeester van Jeruzalem zou hij smeergeld van een projectontwikkelaar hebben aangenomen. In 2014 veroordeelde de rechter hem tot zes jaar gevangenisstraf. Deze zomer werd Olmert vervroegd vrijgelaten. Hij werkt nu als vrijwilliger bij de voedselbank.
Ook Aryeh Deri, voorman van de orthodox-sefardische Shas-partij, draaide de nor in. Hij had zich als minister van Binnenlandse Zaken laten omkopen. Van 1999 tot 2002 zat hij opgesloten in de Maasiyahu-gevangenis. Later keerde Deri terug op het politieke toneel. Op dit moment is hij weer minister. God is hem vergevingsgezind geweest.
Politici die worden aangeklaagd wegens corruptie, fraude of zedendelicten, het begint een Israëlische traditie te worden. Maar zelden is het land zo verdeeld geraakt als over de beschuldigingen die zijn geuit aan het adres van de zittende premier, Benjamin Netanyahu. Aan de ene kant staat de links-liberale krant Haaretz, die al sinds het begin van dit jaar met de ene na de andere onthulling over de premier komt: hij zou door een bevriende Israëlische Hollywood-producent zijn getrakteerd op dure sigaren en flessen champagne, hij zou hebben geprobeerd de uitgever van dagblad Yediot Ahronot te
beïnvloeden, bij de aanschaf van Duitse onderzeeërs zou geld aan de strijkstok zijn blijven hangen. Aan de andere kant staat Netanyahu zelf. Hij erkent giften van filmproducer Arnon Milchan in ontvangst te hebben genomen maar vindt daar niets onoorbaars aan: “Dat vrienden elkaar cadeaus geven, is niet crimineel.” Voor de rest zijn de aantijgingen volgens Netanyahu het werk van politieke tegenstanders die hem ten val willen brengen. Er zou sprake zijn van een ‘heksenjacht’.

Grote uitverkoop
De Israëlische premier laat zich voorstaan op zijn goede contacten met Donald Trump en diens schoonzoon Jared Kushner. Van Trump heeft hij geleerd dat de aanval de beste verdediging is. Woensdag 9 augustus sprak hij  zijn aanhangers toe tijdens een massameeting die Likoed had georganiseerd in Tel Aviv. Geheel in de stijl van de nieuwe bewoner van het Witte Huis noemde hij alle beschuldigingen ‘fake news’.

Geheel in de stijl van de nieuwe bewoner van het Witte Huis noemde Netanyahu alle beschuldigingen ‘fake news’

De linkse partijen konden het niet verkroppen dat ze de verkiezingen hadden verloren, zei Netanyahu. Daarom probeerden ze hem nu langs juridische weg beentje te lichten. De pers liet zich misbruiken en dat was geen wonder: links en de media, dat was één pot nat. De campagne tegen hem was bedoeld om een regering aan de macht te brengen die grote uitverkoop aan de Palestijnen ging houden. Maar hij, Netanyahu, zou dat verhinderen.
Het klonk stoer. Alleen: de politie neemt de beschuldiging van corruptie minstens zo serieus als de redactie van Haaretz. Netanyahu’s voormalige stafchef Ari Harow is bereid tegen hem te getuigen. En in de coulissen loopt Yair Lapid van oppositiepartij Yesh Atid zich al warm voor de opvolging.

4 Reacties

 1. Zouden de politici in Israël werkelijk slechter zijn dan de Nederlandse ? Allereerst kunnen de Nederlandse politici zich verschuilen achter de vergaande privacy-wet, wat Israëlische politici niet kunnen. De Israëlische pers gaat bovendien als bloedhonden achter politici aan wanneer ze onreine zaken ruiken, terwijl de Nederlandse pers zich er over het algemeen nogal gemakkelijk vanaf maakt. Een type als voormalig minister Veerman zou er in Israël niet met een standje vanaf komen. Hoeveel dubieuze zaken zijn er niet langs gekomen in de Nederlandse politiek die nooit grondig onderzocht zijn ? Verder kun je hier in Nederland rustig roepen dat de Joden vermoord moeten worden zonder zelfs maar voor de rechter gesleept te worden, terwijl een Wilders, die toevállig een democratische bedreiging vormde voor de regerende partijen, wel voor de rechter werd gesleept, wegens de populistische maar verder weinig betekenende vraag of het publiek meer of minder leden van een bepaalde groep wilde hebben. Ik denk daarom dat Israëlische politici niet beter en niet slechter zijn dan Nederlandse, terwijl het rechtssysteem in Israël niemand ontziet, in tegenstelling tot de situatie in Nederland.

 2. Laten we eerlijk zijn: we zijn allemaal sjacheraars! Volgens Psalm 14 en 53 is er NIEMAND die planeet aarde bewoond helemaal kosjer! Iedereen die voldoende zelfkennis bezit kan dit volmondig be-amen!

  De Jood, Albert Einstein schreef eens: Om een lid van onbesproken gedrag van een kudde schapen te zijn, dient men eerst en vooral schaap te zijn. In de Bijbel lees ik slechts van één persoon de Joodse JESHUAH die de wereld in tweeën spleet, we spreken immers over voor en na Christus. Hij daagde zijn opponenten uit met de woorden: Johannes 8:46…Wie van u overtuigt Mij van ​zonde? Als Ik waarheid spreek, waarom gelooft gij Mij niet?

  De kerken hebben in de geschiedenis van deze Rabbi Jeshuah een Karikatuur gemaakt zodat het voor Joden bijna onmogelijk is om in Hem te geloven. In de eerste eeuw van Zijn komst in Bethlehem/Jeruzalem was dat dan ook anders.

  Wie het boek Handelingen vooral hfst 2, 6 en 21 goed doorleest ziet dat de eerste gemeente gedomineerd werd door uitsluitend Joden. Na de val van de Tweede Tempel 70 AD veranderde dat toen gelovigen uit de volken the lead namen met alle kwalijke gevolgen van dien.

  Jeshuah leerde: Het Heil is uit de Joden. Johannes 4:22. Helaas…Vooral roomse, lutherse, gereformeerde kerken leerden dat Joden verdoemd waren en als gevolg daarvan eeuwen in Getto’ s werden gedreven…en in 1933-1945 maar liefst 6 miljoen van hen werden vermoord door het christelijke Duitsland. Zij verkondigden dat de kerk het nieuwe Israël is. Niet waar dus!!!!

  Gelukkig zijn er grote groepen gelovigen uit de volken die Israël nu een warm hart toedragen en dat tonen door met miljoenen jaarlijks het Beloofde Land als toerist te bezoeken. Ook ik en heb daar zelfs gestudeerd en heb kennis gemaakt met de Hebreeuwse Taal.

  Goddank nam de Franse Revolutie 1789 en vooral Napoleon Bonaparte het op voor het Joodse Volk die gaf hen al in 1793 gelijke burgerrechten. Napoleon maakte alle Getto’ s in Europa met de grond gelijk en Joden streden mee in zijn legers, hij beloofde immers de Tempel in Jeruzalem te herbouwen. De Engelse Admiraal Nelson en zijn vloot gooide roet in het eten en versloeg de Franse vloot van Napoleon in Egypte. Maar die derde Tempel komt er heus wel. Zie Zacharja 6.

  Ondanks alles: God houdt van Sjacheraars. Koning David kan er over mee praten. Lees hoe alles goed kwam na zijn laffe escapades met Bathseba. De historische bijbelboeken Samuël, Koningen, Kronieken. vertellen erover: Israël wacht een grootse toekomst ! Zie ook Jesaja 60, Jeremia 31, Zacharjah 8-14.

  En bovengenoemde kerken? Die hebben voorgoed het nakijken!!! Er zal niet een kerk in Israël overblijven. Zie Openbaring 14, 16, 17, 18 en 19.

 3. De beste stuurlui staan weer aan wal. Wat makkelijk om over Israel te schrijven en het te beoordelen van zo ver weg. Waarschijnlijk expertise opgelopen in vele reizen naar Israel? Ik herinner mij gevallen zoals de Betwuwelijn, Of een Nederlandse commissaris in de EU die miljarden kwijt was en gewoon door gaat en mooi weer speelt…. Ja, bij ons staan ze terecht en draaien vaal de bak in. Dat in Nederland het allemaal onder het tapijt wordt geveegd is jullie zaak, zul je ons niet over horen. En Lapid? Kwam u Lapid aan ons verkopen? Echt?

 4. Zijn Nederlandse politici netter dan Israëlische? Neem bijvoorbeeld de Lockheed affaire: Waarom is prins Bernhard nooit voor de rechter gesleept? Hij was zelf weliswaar geen politicus, maar wie is er, vanwege wederzijdse belangen, verantwoordelijk voor dat hij nooit is vervolgd zoals ieder ander die steekpenningen ontvangt? Wat is er met het onrechtmatig verkregen geld gebeurd? In Nederland zijn we allemaal gelijk voor de wet heet het, maar sommigen zijn toch gelijker dan anderen en dus is Nederland geen rechtsstaat. Van de andere kant: Zijn er in Nederland criminele organisaties zijn met zoveel veroordeelde leden als de VVD of D66? Dus wat wil van Weezel nu precies zeggen met zijn artikel?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.