Roze bril

Het was 1993. In het Duitse Mölln verloor een familie van Turkse afkomst het leven bij een brandstichting.

Voor impresario Hans Polak, musicus Frank Affolter en mij teken om de handen ineen te slaan. We moesten iets doen tegen deze haat tegen ‘buitenlanders’! Zo werd ‘Samen Verder’ geboren. Er werd een lied gezongen als aanklacht tegen vreemdelingenhaat. Aan mij was de taak om, à la ‘We are the World’, bekende namen te strikken voor een lied dat tegen extreem-rechts zou ageren. Toen dacht immers nog iedereen dat deze brand een aanslag was, gepleegd door neo-nazistische terroristen bij onze Oosterburen.

Sommige artiesten, van wie ik de naam niet zal noemen, weigerden medewerking. Ze vonden het te politiek. Ramses Shaffy, Liesbeth List, Willeke Alberti, Jos Brink, Nelly Frijda, Gerda Havertong, cabaretgroep Purper, het Rosenberg Trio en vele andere toenmalige BN’ers zegden wel hun medewerking toe. Er verscheen een cd met daarop ook nummers als ‘Als het net even anders was gegaan’ van Herman van Veen, ‘Zwart Wit’ van Frank Boeijen, ‘In het donker’ van Kadanz enzovoorts. De opbrengst zou gaan naar de Anne Frankstichting.

Dag en nacht werd er met man en macht, vrijwillig, aan het project gewerkt. Willy Lindwer verzorgde de videoclip, die begon met een speech van toenmalig burgemeester Ed van Thijn, waarin hij het had over vreemdelingenhaat. Vlak voor de presentatie in het Anne Frankhuis, in aanwezigheid van voorzitter Til Gardeniers en staatssecretaris Hedy d’Ancona, bleek de brand in Mölln niet om rechts-extremistische agressie te gaan. Het ging om een dramatisch geval van eerwraak. Dat was een beetje zuur. Maar de intentie van ons allemaal was goed geweest.

Ik moest aan die episode van 24 jaar geleden denken toen ik deze week samen met Natascha van Weezel voor de Volkskrant werd geïnterviewd in het kader van hun zomerartikelenreeks ‘Tegenpolen’. Zowel Natascha als ik had van tevoren gezegd dat uit het gesprek wel zou blijken dat er in werkelijkheid niet zoveel tegenstelling bij ons te vinden zou zijn en dat we al helemaal geen tegenpolen waren. Dat bleek ook tijdens het interview, hoewel Natascha wist dat zij bekendstond als de naïeve idealist en ik als keiharde tante. Cynisch bleken we allebei in ieder geval niet. Enfin, u leest het zaterdag in de Volkskrant. Na afloop liepen we samen naar de tram. Ik moest drie haltes na haar uitstappen. En even verlangde ik terug naar de tijd dat ik mijn roze bril nog wist te vinden.

3 Comments

 1. Ik heb in mijn jonge jaren ook door een roze bril gekeken, maar blijkbaar was dat gefilterde natuurlijke licht minder verblindend dan het artificiële licht dat de diverse schermen nu onophoudelijk uitstralen. Als ik Winston Churchill mag parafraseren die George Clemenceau citeerde die François Guizot parafraseerde: Wie geen idealist is wanneer hij jong is, heeft geen hart. Wie nog een idealist is wanneer hij veertig is, heeft geen verstand. Het zijn niet alleen individuen die veranderen: Democratie begon als een ideaal, socialisme begon als een ideaal, nationalisme begon als een ideaal. In de praktijk blijft er van idealen na een korte bloeitijd weinig over. De wet van de sterkste blijkt steeds weer sterker dan welk ideaal dan ook en wanneer het niet meer duidelijk is wie de sterkste is, ontstaat er onverbiddelijk chaos totdat het weer duidelijk wordt wie het voor het zeggen heeft. Komt bekend voor ?Noem het zoals je wilt, maar je ziet het op diverse niveaus en wie zich zwak opstelt of weigert de realiteit onder ogen te zien, delft na enige tijd met grote zekerheid het onderspit, op welk niveau dan ook. Dus liever een korte periode met een roze bril dan een leven lang illusies.

 2. Een Roze Bril -Idealisten? Geef mij maar Realisten die een plan bedenken en het uitvoeren! In mijn boekenkast vind je dan ook veel biografische werken, reisverhalen van ontdekkingsreizigers, mannen, vrouwen die op fiets of met een roei-zeil-bootje zeeën, oceanen oversteken, onderzoek doen en hun belevenissen daarvan opschrijven/delen.

  We moeten nu wel de Noodklok gaan luiden in Nederland. Waarom? De afgelopen vijf jaar sloten maar liefst 300 Bibliotheken de deuren!!! Onze Overheid en Dekkers die de mond vol hebben over goed onderwijs kweken door dit kortzichtige bezuinigingsbeleid enkel nog maar meer domme onwetende burgers. Arme Jeugd.

  Mijn ouders lazen, en ik ook. De geschiedenissen in de Bijbel (In 2500 talen vertaald) staan dan ook dagelijks op mijn menu. Three Chapters A day Keeps The Devil Away! Wat een geloofshelden: Noach, Mozes, Jozua, Simson, David, de Joodse Profeten, de Maccabeeën, Jeshuah en de Apostelen, bekeken zij de wereld door een Roze Bril? Zij streden voor Recht en Gerechtigheid en een betere wereld. Openbaring 21 en 22. Het wonder van de 22 letters van het Hebreeuwse Alfabet.

  Zij verrichten heldendaden, en o ja, werden soms gecorrigeerd door een Ezel. (Bileam) liepen op legerbendes in, sprongen met hun God over elke hoge muur, (Psalm 18) liepen op water (Petrus) wekten doden op (Elia/Elisa/Jeshuah/Petrus) zijn tot op deze dag een inspiratiebron voor miljoenen gelovigen en ook voor mij.

  Israël is Gods wonder stond op honderdduizenden bumperstickers te lezen na de overwinning van de Zesdaagse oorlog in juni 1967. Israël verdriedubbelde toen zijn grondgebied. Je kon de krant naast de Bijbel lezen. Ezechiël 36-39.

  Toch leert de wijze koning Salomo ons in Prediker 9:11…Wederom zag ik onder de zon, dat niet de snelsten de wedloop winnen, noch de sterksten de strijd, noch ook de wijzen het brood, noch ook de schranderen de rijkdom, noch ook de verstandigen de gunst, want tijd en toeval treffen hen allen.

  I HAVE A DREAM!!!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*