Rogge zegt nee

IOC-voorzitter Rogge heeft gezegd dat de vermoorde atleten van 1972 niet zullen worden herdacht. Maar Ankie Spitzer vecht door.  

De voorzitter van het IOC, Jacques Rogge, had het al eerder gezegd en afgelopen zaterdag, minder dan een week voor de opening van de Olympische Spelen in Londen, zei hij het nog een keer: „Wij vinden dat de atmosfeer van de openingsceremonie niet geschikt is voor de herdenking van zo’n tragisch incident.” Daarmee kwam voorlopig een einde aan de verwachtingen die door een succesvolle internetpetitie werden gewekt.

In 2010 vatte een Joodse culturele organisatie, het JCC Rockland in de staat New York, het plan op om het IOC middels een petitie onder druk te zetten om eindelijk, na bijna veertig jaar van vergeefse pogingen, een minuut stilte in acht te nemen, ‘to promote peace’, om propaganda te maken voor de olympische gedachte van vrede en verbroedering – ‘tijdens de Zomerspelen en iedere olympische wedstrijd’. Het lijkt niet te veel gevraagd, maar dat is het kennelijk wel. Op de site Change.org vindt men de volledige tekst van de petitie.

Op 5 en 6 september 1972 werden tijdens de Olympische Spelen van München elf atleten en coaches door de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September vermoord; twee Israëli’s werden al tijdens de overval op het Olympisch dorp zelf omgebracht, en negen andere stierven tijdens een abominabel uitgevoerde Duitse bevrijdingsactie op een naburige luchtmachtbasis, kort na middernacht op 6 september. De foto van schermcoach Andrei Spitzer werd tot een icoon: hij staat in het geopende raam van het overvallen appartement te communiceren met de autoriteiten, maar wordt dan ruw naar binnen getrokken. Het is de laatste keer dat zijn echtgenote Ankie Reches-Spitzer hem heeft gezien.

Sympathie 

Ankie Spitzer voert al jaren koppig actie voor een officiële olympische erkenning van die aanslag en ze is blij met deze petitie, waar bij het ter perse gaan van dit NIW ongeveer 105.000 handtekeningen onder waren geplaatst en die de hele kwestie weer duidelijk op de agenda plaatst. De sympathie en de steun voor de actie zijn wereldwijd, niet alleen van duizenden burgers, maar ook van regeringen en parlementen: de Duitse Bundestag, het Canadese Lagerhuis, de Amerikaanse Senaat en het Australische parlement hebben minuten stilte toegezegd of die al in acht genomen, en president Obama heeft verklaard dat hij een herdenking ‘absoluut’ noodzakelijk vindt. Desondanks beperkte het Olympisch Comité zich, bij wijze van excuus, tot verwijzingen naar een aparte, door Israël georganiseerde plechtigheid op 6 augustus in de Guildhall, het voormalige stadhuis in de Londense City. De zaak ligt politiek zo gevoelig dat voorzitter Rogge, zijn vier vice-presidenten en tutti quanti wel naar de Guildhall gaan – maar een herdenking tijdens de offi ciële opening, dat ging de heren kennelijk te ver.

Rogges weigering 

Maandag, vier dagen voor de opening, hadden wij Ankie Spitzer, 66 nu, vanuit Israël aan de lijn. Ze is wat hees, ze heeft veel moeten praten de laatste weken. ’s Middags gaat ze naar het Israëlische parlement, waar de vermoorde atleten en coaches zullen worden herdacht. Is ze teleurgesteld over Rogges weigering? En over zijn argument? „Wat bedoelt hij eigenlijk, ‘past niet in de sfeer’, paste het dan wel in de sfeer dat ze vermoord werden? Neem morele verantwoordelijkheid, denk ik dan. Dinsdag bieden we Jacques Rogge een petitie aan, al weten we op dit moment nog niet of hij hem gaat aannemen. We melden ons morgen bij zijn kantoor. Woensdag geven we in Londen een persconferentie.” En teleurgesteld? „We krijgen dit soort antwoorden al 38 jaar.”

lees de rest van het artikel in het NIW nr. 41

1 Reactie

 1. Tja……wat valt er te zeggen.

  De Olympische Spelen (of zullen we zeggen de Hellenistische spelen?) beginnen op de Joodse treurdag Tisja beAv. En natuurlijk kijkt niemand hier naar want het gaat om niet-politieke spelen die zonder onderscheid des persoons iedereen gelijk stelt. Toch?

  Helaas. Wat korte feiten op een rij….(en er zijn er meer)
  -1935: Nazi Duitsland neemt de Nurnberger Rassen-wetten aan die Joden hun staatsburgerschap ontnemen.
  -1936: Het IOC laat de Olympische spelen zomerspelen in Nazi Berlijn doorgaan, ondanks de discriminatie en onderdrukking van de Joden.
  -1996: Het IOC herinnert de gevallenen in de Bosnische oorlog.
  -2002: Het IOC houdt een minuut stilte voor omgekomenen in de terreuraanslag van 9/11 te New York
  -2010: Het IOC houdt een minuut stilte voor een omgekomen Georgische sporter tijdens de winterspelen.

  En het IOC weigert de in 1972 vermoorde Israelische sporters te herdenken.

  En zoals Brabosh vermeldt op zijn website:
  “In de afgelopen maanden hebben meer dan 100.000 mensen uit 155 verschillende landen een petitie ondertekend, waarin om een minuut stilte wordt gevraagd tijdens de openingsceremonie van de Spelen in Londen. Het Congres van de Verenigde Staten, het Canadese parlement, de Duitse Bundestag, het Australische Huis van Afgevaardigden en anderen hebben unaniem resoluties aangenomen waarin deze redelijke vraag wordt herhaald. Ook President Barak Obama heeft zich aangesloten. Het Olympisch Comité bleef koppig weigeren.”

  Wij Joden hadden al vele jaren eerder moeten inzien wat voor een soort organisatie dit is……
  -niet voor Joden bedoeld, anti-Joods tot-en-met, gebaseerd op een Hellenistisch principe dat we 2500 jaar geleden al overwonnen hebben voor welk we Chanoeka vieren met een heilig Chanoeka licht.

  Loop niet achter die met bloed besmeurde Olympische Vlam, maar focus je op je Joodse wortels.

  En zoals gezegd in Psalm 147 in de Psoekiem 10, 11 en 12
  לא בִגְבוּרַת הַסּוּס יֶחְפָּץ לא בְשׁוֹקֵי הָאִישׁ יִרְצֶה
  רוֹצֶה ה אֶת יְרֵאָיו אֶת-הַמְיַחֲלִים לְחַסְדּו
  שַׁבְּחִי יְרוּשָׁלִַם אֶת ה הַלְלִי אֱלהַיִךְ צִיּוֹן,

  (vertaling:
  -His pleasure is not in the strength of the horse, nor his delight in the legs of the warrior;
  -the Lord delights in those who fear him, who put their hope in his unfailing love
  -Extol the Lord, Jerusalem, praise your G’d, Zion ).

  Moge Tisja-beAv snel de geplande feestdag worden die het zou moeten zijn.

  Sjabbat Sjalom en Tzom Kal.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.