Rivlin nieuwe president Israël 

Reuven_RivlinOud-Knessetvoorzitter Reuven Rivlin (74) is dinsdag door het Israëlische parlement gekozen als nieuwe president van het land. Op 24 juli volgt hij de huidige president, Shimon Peres op. In de tweede stemronde versloeg Rivlin Meir Sheetrit, van Tzipi Livni’s partij Hatnuah, met 63 van de 120 stemmen. Rivlin is lid van de Likoedpartij van premier Benjamin Netanyahu en was voorzitter van de Knesset tussen 2003 en 2006 en opnieuw tussen 2009 en 2013. Bovendien was hij van 2001 tot 2003 minister van Communicatie in het eerste kabinet van premier Ariel Sharon. Voorafgaand aan de verkiezingen zei Rivlin dat hij het meest geschikt is voor het ambt omdat hij populair is en het vermogen heeft om met alle elementen van de Israëlische samenleving contact te leggen. Anders dan zijn voorganger Peres wil hij zich vooral op het binnenland richten. Hij geldt als fervent tegenstander van een onafhankelijke Palestijnse staat en wordt daarom gezien als rechtse ‘hardliner’. Vorige maand zei Rivlin evenwel dat als hij president zou worden hij zich niet zal mengen in de beslissingen van politici over vredesonderhandelingen of andere kwesties. Netanyahu heeft herhaaldelijk geprobeerd de kandidatuur van Rivlin, een rivaal van hem binnen de Likoedpartij, te blokkeren. Tevergeefs probeerde hij anderen over te halen om zich kandidaat te stellen en het tegen Rivlin op te nemen. Op een gegeven moment opperde Netanyahu zelfs om de functie van president helemaal af te schaffen, maar uiteindelijk legde hij zich erbij neer en sprak hij zijn steun uit aan Rivlin, die volgens peilingen ook de meeste publieke steun geniet. Het Israëlische presidentschap, een overwegend ceremoniële functie, werd bezoedeld door het aftreden van Moshe Katsav in 2007, die werd beschuldigd van en later ook veroordeeld voor verkrachting. De vroegere premier en Nobelprijs voor de Vrede-winnaar Shimon Peres gaf het ambt weer aanzien, maar de campagne die over zijn opvolging is gevoerd voorspelt weinig goeds; kandidaten hebben geklaagd over privédetectives die in hun verleden zijn gedoken, en twee trokken wegens schandalen hun kandidaatschap in. Rivlin wordt de tiende president van Israël. Zijn voorganger Peres, die het ambt zeven jaar vervulde, is met zijn 90 jaar het oudste staatshoofd ter wereld. Israëlische presidenten oefenen in principe representatieve taken uit en worden geacht zich buiten het politieke bestel te houden. De scheidende president Peres leek hierop een uitzondering door geregeld met politiek geladen uitspraken te komen.

1 Reactie

 1. Ik ben zeer ingenomen met het bericht in de media en het NIW dat Oud-Knessetvoorzitter Reuven Rivlin (74) door het Israëlische parlement gekozen is als nieuwe president van het land.

  Tov! Op 24 juli volgt hij de huidige president, Shimon Peres op. Ik las met grote interesse zijn Biografie. Maar begreep niets van zijn gang naar Rome om daar te bidden in de tuin van het Vaticaan, notabene met aartsvijanden als de Paus en Abbas, die heel het Palestijns gebied Judenrein wil houden.

  Wie kan me dit goed uitleggen? Of was het een van zijn geniale politiek zetten? Ik walgde van deze ontmoeting. Israël moet zijn hoop en toekomst uitsluitend zoeken bij de God van Israël en nooit buigen voor vreemde goden. Sjemot 19 en 20.

  Het is goed dat Netanyahu nu te maken krijgt met een man die geldt als fervent tegenstander van een onafhankelijke Palestijnse staat. Rivlin, spreekt hier de woorden na van de Profeet Jesaja hoofdstuk 60 waar we kunnen lezen:

  12 Want het volk en het koninkrijk, die u niet willen dienen, zullen te gronde gaan, en die volken zullen zeker verwoest worden. De heerlijkheid van de Libanon zal tot u komen, cypres, plataan en denneboom tezamen, om de plaats van mijn heiligdom op te luisteren; en de plaats mijner voeten zal Ik heerlijk maken.

  De zonen uwer verdrukkers zullen deemoedig tot u komen, aan uw voeten zullen al uw versmaders zich neerwerpen en zij zullen u noemen: De stad des HEREN, het Sion van de Heilige Israëls.

  Terwijl gij eertijds verlaten waart en gehaat, zodat niemand door u heentrok, zal Ik u stellen tot een eeuwige praal, tot een vreugde voor geslacht op geslacht.

  En gij zult de melk der volken zuigen, ja koninklijke borsten zuigen, en gij zult weten, dat Ik, de HERE, uw Redder ben en uw Verlosser, de Machtige Jakobs.

  Ik ben een gelovige uit de volken die het Joodse Volk en Zijn God eert en bewonderd. Door mijn ouders ben ik bekend met de Torah, de Joodse Profeten en de Geschriften.

  Ook het Nw. Testament spreekt over een grootse toekomst voor het volk en het land Israël. Zie Romeinen 9 t/m 11 en Openbaring 19-22. Het Heil is uit de Joden, leerde de Joodse Jeshua al Jochanan 4:22. Israël zal worden tot Hoofd der Volken.

  Ik heb gestudeerd in Israël en veel interessante mensen ontmoet. Ik kreeg de smaak te pakken en ben daarna samen met mijn vrouw terug gegaan en hebben verschillende vakanties gevierd en trokken net als Abraham het gehele land door. Een vriend van Israël…Le Chaim!!!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.