Restaurant kreeg geen toestemming voor camera

Restaurant HaCarmel op de Amstelveenseweg in Amsterdam, dat vannacht weer is belaagd, ontving een brief waarin interim burgemeester Van Aartsen stelde dat er geen buitencamera’s zouden worden aangebracht. Dat verklaart eigenaar Daniël Bar-on aan het NIW.

Vannacht was het restaurant voor de derde keer slachtoffer van een aanval. De eigenaars kregen dat van de politie via een sms te horen. In december werden al de ruiten van het restaurant ingegooid en recent werd het besmeurd met etensresten.

Nadat de ruiten in december waren ingeslagen, betaalde Bar-on zelf voor de nieuwe ruiten, ditmaal van veiligheidsglas. Waarschijnlijk is de plaatsing van dit verstevigde glas ook de reden waarom er slechts een ster in de ruit zit.

Dat glas bekostigden zij van eigen spaargeld en van een inzamelingsactie van het NIW. Ook werd er binnen, in het restaurant een camera opgehangen. “We hebben toen ook aan burgemeester Van Aartsen gevraagd of er buiten cameratoezicht kon komen. Daar zie je de daders immers aan komen lopen.” Cameratoezicht is er ook al op adressen van de Joodse middenstand in de wijk Buitenveldert. “Maar dat verzoek is door de burgemeester afgewezen.” aldus Bar-on.

Het Parool meldde vandaag dat HaCarmel extra cameratoezicht krijgt. “Dan weten ze meer dan ik,” reageert Bar-on, “want wij weten van niets.”

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat aan het NIW weten er nu wel cameratoezicht komt bij het restaurant. “Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen heeft na overleg met politie besloten om camera’s te plaatsen bij restaurant HaCarmel. De camera’s worden vandaag geïnstalleerd voor minimaal vier weken. De reden dat de camera’s worden geplaatst, is dat er nu in korte tijd drie incidenten hebben plaatsgevonden.”

26 Reacties

 1. Slappe houding van Gemeente Amsterdam. Eerst moet er bloed vloeien voordat er maatregelen genomen worden. De Nederlandse Conformisten houding….en de daders liggen op het kerkhof

  • Van Aartsen is een grote antisemiet trouwens al heel lang bekend, laat hem maar mee gaan met van agt en gretta en meulenbelt

 2. Zolang wij in Nederland niet erkennen dat de Jodenhaat van ons állen is ontbreekt de motivatie – lees: de politieke wil – om haar uit te bannen.

   • Goed lezen Jack! En er niet op los interpreteren! ‘Jodenhaat is van ons allen’ betekent niets anders dan: het probleem van Jodenhaat is een probleem, dat ons allen aan gaat en niet alleen de joden zelf!

  • Misschien. Zo langzamerhand ga je dat wel denken. Zijn volkomen lauwe of negerende reacties herhalen zich keer op keer en wijzen allemaal in dezelfde richting: Joden doen er niet toe.

 3. Artikel 441B SR stelt dat je een camera die huis en haard beschermt mag ophangen ook als daar door een deel van de openbare ruimte in beeld komt. Voorwaarde is wel dat de camera zichtbaar is en – als opneemt – er stickers of waarschuwingsborden zijn geplaatst.

 4. Sterkte voor de eigenaar. Fout dat de burgemeester zo laks reageerde w.b. de buitencamara’s.

 5. Welk bloed heeft er in dit geval gevloeid? Volgens mij nog geen bloed, of weet ik niet alles? Nu mag er wel camera toezicht komen op deze plek, en volgens het artikel was er al op meerdere plaatsen camera toezicht. Dus ik snap de beschuldigingen niet zo.

 6. Onbegrijpelijk dat zo wordt getalmd met het treffen van passende maatregelen. Sterkte voor de eigenaren.

 7. De reden dat er nu wel camera’s voor 4 weken geplaatst worden is dat er over 3 weken gemeenteraadsverkiezingen zijn.

 8. Wat ik nou zo interessant vond, of is het komisch??? De politie wist nog niet wat het motief was………. Ja dat is ook geen eenvoudige zaak, Misschien een prive detective en. wat algemene onderzoekers op de zaak zetten. Wie weet komen ze er dan achter of b eter wachten op de vierde Aanval!!!! Wat een stelletje oenen, om het vriendelijk te zeggen.

 9. Eerst geen camera’s. (“Nergens voor nodig, toch?”) Dan onder druk van nieuwe geweldsdelicten (daders hadden met camera’s geïdentificeerd kunnen worden) en onder druk van media en publieke opinie: WEL camera’s! Dat is niet specifiek Jozias van Aartsen, dat is Besturen in Amsterdam.

 10. Het is opmerkelijk dat groot-denker van Aartsen nu wel een camera wil hangen en daar niet voor in contact durft te treden met de restauranthouder.
  Stel je voor dat het in de publiciteit zou komen dat hij het de eerste keer had geweigerd na het eerste incidentje.
  Ik bedoel te zeggen dat er bij andere restaurants ook regelmatig iemand met een Palestijnse vlag om, de ruiten in staat te slaan, toch?

  De Burgemeester is de eikel van de maand, een jaar is wat lang, maar daar staat hij ook nog voor op de nominatie………

 11. Als het een Moskee was geweest of een kebap zaak dan was hij persoonlijk komen kijken en dan was er gesproken van een terroristische actie en dan hadden ze er diezelfde dag nog gehangen. Maar dit is slechts een incident voor de derde keer dan.Amsterdam huilt waar het eens heeft gelachen.

 12. De waarnemend burgemeester Van Aartsen is een man waar we niet veel van kunnen verwachten en waar ik geen enkel vertrouwen meer in heb. De Jodenhaat demonstratie in 2014 te Den Haag heb ik als weerzinwekkend ervaren. Er zouden geen strafbare feiten zijn gepleegd was het antwoord namens de burgemeester Van Aartsen. ‘Dood aan de Joden’, het dragen van ISIS vlaggen, het dragen van vlaggen met hakenkruis, het brengen van de Hitlergroet, het openlijk bedreigen van journalisten, gebeurde onder het bewind van deze burgemeester. Verander het woord Jood in bijvoorbeeld Marokkaan, dan weet ik wel wat er gaat gebeuren. Joden met een kepeltje op kunnen in bepaalde delen van onze stad niet meer veilig over straat. Men blijf wegkijken! De aanvallen op restaurant HaCarmel zijn aanvallen vanuit zuivere Jodenhaat. Deze mensen die keihard werken en heerlijk eten bereiden voor hun gasten doen geen mens kwaad.
  Ik maak me zeer grote zorgen.

 13. ameras…. zijn dat van die dingen waarvan er honderdvijftig stuks uit staan, als er acht Israëlische toeristen op het Stationsplein omver worden gekegeld door een meneer met situationele diabetes?

 14. Wat een bananen republiek ! In Thailand is dit al jaren verplicht. Veiligheid voor alles

 15. Nee geen camera’s want dan wordt het pijnlijk zichtbaar uit welke hoek dit anti semitisme komt…en deze mensen hebben we straks weer nodig als stemvee.

 16. Minimaal 4 weken… En daarna? Te onduidelijk en niet rigoreus genoeg! Bescherming is nodig, en wel permanent. Sterkte Ha Carmel. Am Israel chai.

 17. Dat de jodenhaat welig tiert, is al lang zo overduidelijk.
  Maar om alles links te noemen is sinister en flauwekul.
  Tegenwoordig alles wat misgaat LINKS, zo lang als ik leef was de VVD rechts en conservatief
  en stond heel veraf links/sociaal.
  Daar menig debat aangewijd.
  Zinloos daar nog een woord aan te verspillen.
  Manja Croiset

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.