Regent

In principe ben ik tegen een gekozen burgemeester, maar ik begin toch te twijfelen. Want nu zit onze hoofdstad met interim-burgemeester Van Aartsen.

Waar politici, ook die van zijn eigen VVD, duidelijk stelling nemen tegen antisemitisme, denk aan de vernielingen van de ruiten van restaurant HaCarmel, durft oudgediende Van Aartsen het woord niet eens in de mond te nemen. Waar partijgenoten en politici van andere signatuur hun solidariteit toonden door direct na de eerste vernieling bij het restaurant te gaan eten, schitterde de burgervader door afwezigheid. Ook weigerde hij na de eerste aanval te zorgen voor camerabewaking. Pas na de derde keer dempte hij de put. En die camerabewaking is er in principe maar voor vier weken, alsof antisemieten niet tot vijf kunnen tellen. Tegelijkertijd uitte hij zich wel onbegrijpelijk positief over het salafisme.

Eerder had ik het genoegen de oud-politicus beter te leren kennen. Met Jaap Fransman en Ron van der Wieken (in hun hoedanigheid van toenmalig voorzitter en vicevoorzitter van het CJO) en andere vertegenwoordigers van de gemeenschap werden wij in de zomer van 2014 ontvangen op het Haagse stadhuis nadat de eerste demonstratie gedurende de Gazaoorlog een feit was. Daar was sprake van antisemitisme, bijvoorbeeld borden met een davidster en een hakenkruis met een = ertussen. Van Aartsen had het allemaal gedoogd. Ook de route die demonstranten maakten, was ongelukkig gekozen: langs de synagoge en de Joodse begraafplaats. Daar was niet over nagedacht. Anderhalf uur lang wrong de Haagse eerste burger zich in alle bochten om uit te leggen dat hij de situatie toch echt wel in de hand had en dat de Joodse gemeenschap er op moest vertrouwen dat hij antisemitisme in zijn stad niet tolereerde. Op mijn opmerking: “Meneer Van Aartsen, de tijd zal het leren,” reageerde hij woedend. Maar dat wantrouwen bleek toch enige grond te hebben. Nog geen twee weken later werd op de Haagse Hoefkade ‘dood aan de Joden’ en ‘khaybar, khaybar ya yahud’ geschreeuwd. En alle mooie woorden ten spijt, werd er niet ingegrepen. De burgemeester reageerde pas veel en veel later op de terechte verontwaardiging. Hij was op vakantie en begreep niet waar alle commotie vandaan kwam.

Van die situatie toen blijkt Van Aartsen nog altijd niets te hebben geleerd. Hij was een regent, hij is een regent en zal dat altijd wel blijven. Amsterdam, de Amsterdamse Joden in het bijzonder, verdienen beter.

17 Reacties

 1. Esther

  Hij is inderdaad een regent.
  Maar het valt mij meer op dat politici in het algemeen totaal alleen met zich zelf bezig zijn, in plaats waarvoor zij er zijn.
  Het type van der laan dat zijn museum stukken.
  Die zijn er nog zelden.
  Ik hoop dat Amsterdam een waardig opvolger zal krijgen.
  Nee deze van Aartsen is een regent en een niets zeggend figuur.
  Misschien tijd voor een vrouw aan de leiding.
  Ik ben wel voor een gekozen burgemeester,
  In die verstande dat er goede kandidaten zijn.
  Gr Wil.

 2. Ben het geheel met je eens Esther…Ook ik ga nu voor een gekozen burgemeester..zeker nu er sprake van is dat Alexander Pechtold wel eens de nieuwe burgemeester van Amsterdam kan gaan worden. Moet er niet aan denken..een politicus..die al het één en ander aan zijn politieke kerfstok heeft hangen..wat ook weer recht gepraat wordt en waar door de politiek van nu totaal geen onderzoek naar gedaan wordt en afgedaan …met “””foutje, Bedankt.”…. van Aartsen is niet geschikt voor burgemeester omarmd het Salafisme en ziet, het antisemitisme (wat jij ..ik en velen onder ons met vreze zijn gebeuren) als een soirt allergische reactie van een paar Joodse mensen.
  Ik ga steeds neer het angstige gevoel krijgen dat de wereld op *Replay* gezet is, vanaf 1933 ..Doodeng en zorgelijk.
  https://www.facebook.com/groups/343410369081327/permalink/1644514742304210/..Tegen spoedig moet ik vaak aan de woorden van …van Randwijk denken.,Die geschreven staan op het van Randwijk monument…EEN VOLK DAT VOOR TIRANNEN ZWICHT
  ZAL MEER DAN LIJF EN GOED VERLUEZEN
  DAN DOIFT HET LICHT…..”
  Ik hoop dat de wereld weer van Replay op Fastforward wordt gezet.

 3. Waar een wil is, is een weg met van Aartsen. Van van der Laan naar van Aartsen is een nare grap. De man bewijst keer op keer anti-semiet te zijn.

 4. Esther Voet dat heb je uitstekend verwoord want omdat wij in Den Haag wonen hebben we dat allemaal meegemaakt en eerlijk gezegd zijn we blij dat Van Aartsen weg is.Ik had niet verwacht dat hij interim burgemeester van Amsterdam zou worden.Dat heeft de stad niet verdiend na zo’n uitstekende echte burgervader als van der Laan.
  Bovendien staat hij kennelijk niet achter Joden en is een anti semiet.We zijn blij dat we nu Pauline Krikke in Den Haag hebben.

 5. Esther,
  Je hebt volkomen gelijk! Ik stel mij voor 100% a hter jouw uitsoraken in deze!

 6. Van Aartsen is ook een ruggengraatloze regent, zoals we er inmiddels velen kennen.
  Daar hoeven wij niets van te verwachten. 2014 Staat mij nog vers in het geheugen. Het gedraai van van Aartsen. Nu weer gedraai. Een burgemeester van niets. Van der Laan had meer daadkracht in z’n pink dan van Aartsen in z’n hele fysiek!

 7. Als de camera’s er werkelijk maar voor 4 weken geplaatst worden zou ik de burgemeester vriendelijk bedankt hebben voor de eer. Hij had z’n camera’s mogen houden. Tegelijkertijd zou ik me hebben ingespannen een burgerwacht op poten te zetten die in wisselende samenstelling 24/7 of beter gezegd 24/365 niet alleen de restaurants HaCarmel en H’Baron maar alle in het oog lopende joodse bedrijven, scholen en instellingen in de gaten zou houden. Gewapend met slechts een telefoon zou zij bij het minste beetje onraad in staat zijn foto- of filmopnamen te maken en de politie te bellen.
  Tegelijkertijd zou het, waar mogelijk, een goed idee zijn om de ramen en toegangsdeuren van restaurants en instellingen van kogelvrij- of ‘gorillaglas’ te voorzien en om ze in ieder geval van buitenaf ondoorzichtig te maken.
  ‘Als wij niet voor onszelf zorgen..’

 8. ‘Koester geen wrok jegens uw volksgenoot, maar houd van uw naaste als van uzelf’ (Lev. 19:18). Als Joden weten wij en onderwijzen wij, dat haat en liefde van binnen komen, niet van buiten. Nu de rest van de wereld nog. Men blijft liever ontkennen – zoals Van Aartsen het laat zien – dan toe te geven dat Nederland misschien wel enige waardering koestert voor de Joodse religie, maar niet voor het Joodse vólk, en dat de politieke afkeer van Israël en de buitenproportionele, onredelijke kritiek op dat land gebaseerd zijn op oer-christelijk antisemitisme.

 9. Die man schijnt inderdaad Jodenblind (geen oog voor Joden te hebben). Echter, ik betwijfel of dat komt omdat hij niet gekozen is (Amsterdam had zo iemand kunnen kiezen), of omdat hij VVDer is (arrogant kun bij deze eigenzinnige man van iets anders komen – hij is in de VDD een buitenbeentje). Er zijn nou eenmaal mensen met en zonder oog voor Joden, bij links en bij rechts, bij arm en bij rijk, bij slim en bij dom, enz. En het is niet makkelijk om dat te veranderen.

 10. Helemaal correct Esther. Eigenlijk schandalig dat deze man hier als interim is neergezet. Dit had je met zijn voorgeschiedenis wel kunnen invullen. Onbegrijpelijk dat hij hier überhaupt voor werd gevraagd. Zo genaamd heeft hij nog getwijfeld of hij de functie wel kom accepteren. Ja dit is nu geworden van ons Nederland.

 11. Er is niet goed nagedacht door MP en BiZa over de criteria waaraan zelfs een interim burgemeester zou moeten voldoen.

 12. Beste Esther, Omstreeks 1600 behoorden Nederland nog tot het beschaafdste land in Europa met mannen als Manasse ben Israël en rechtskundige Hugo de Groot, [1604-1657] vader van het volkenrecht. De Regent/Interim burgervader Jozias van Aartsen zou een voorbeeld aan hen kunnen nemen ipv braaf in de pas te lopen met het troebele VVD-beleid, in Amsterdam.

  VVD=Veel mooie woorden, schone beloften, [waar blijft onze beloofde 1000 euro?]

  Hoe veilig zijn Joodse burgers/kinderen nog in Amsterdam? Hooligans, Antisemieten en Militante Palestijnen lijken vrij spel te hebben! Regelmatige treffen stenen e.a. projectielen ruiten van Joodse Huizen, Horeca, Synagogen, Winkels, Scholen, in grote steden. Joodse burgers zijn de dupe van het lamlendige Overheidsgepamper in Stadions.

  Wat mankeert de VVD? Bereikte VVD premier Rutte niet een overeenkomst met D66 minister Sigrid Kaag, grote vriend van Palestijnen, royaal met miljoenen euro’ s Nederlands Belastinggeld die zij doneert richting militante PLO/Hamas die geen Joden in hun staat dulden volgens hun Handvest? En waarom stemde Mw. Kaag TEGEN in de VN-raad wat betreft Jeruzalem als ongedeelde hoofdstad van Israël [Knessetbesluit september 1980] en de terugkeer van de Amerikaanse Ambassade van Tel-Aviv naar Jeruzalem?

  Is Rutte bang om EU Bobo’ s en Mw. Merkel in de wielen te rijden die Israël slechts in woord gedogen? Het pluche in Straatsburg/Brussel lonkt immers voor Rutte?

  Vraag: Wanneer zal de Nederlandse Ambassade terugkeren in Jeruzalem? Zal het nog gebeuren onder Rutte die aan de leiband van het schimmige EU-Straatsburg/Brussel zigzagt?

 13. Wij moeten een beetje oppassen met het stempel “ antisemiet”. Er is immers geen overtreffende trap en bovendien is de heer van Aartsen alles behalve anti joods. Een goede Burgemeester is hij zeker wel , een houder van al zijn schapen , ook de Semitische!

 14. (jaartal gecorrigeerd) Wat is het verschil tussen van Aartsen en de Nederlandse leiders van april 1940 ? Misschien dat hij zijn excuses nog niet heeft aangeboden aan de fascisten van nú, of heb ik dat gewoon gemist ?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.