Rapport Breaking the Silence 

whatsartgottodowithit-820-10000-820-540Het rapport over het gedrag van soldaten van de IDF tijdens de Gaza-oorlog vorige zomer, dat de non-gouvernementele organisatie Breaking the Silence (BtS) vorige week zondag publiceerde heeft, weinig verrassend, in de hele wereld voor ophef gezorgd. BtS is een organisatie van (ex-)militairen die sinds de Tweede Intifada in het Israëlische leger hebben gediend en die vinden dat het Israëlische publiek weet moet hebben van het dagelijks reilen en zeilen van het leger in de bezette gebieden. Het rapport bestaat uit getuigenissen van tientallen soldaten. Hieruit zou blijken dat de zogenaamde ‘rules of engagement’, de geweldsinstructies, waren om te schieten op iedereen die de militairen zagen. De burgerbevolking was immers gewaarschuwd zich niet meer te vertonen. Israël zou zich daarmee niet aan het internationaal recht houden, dat zegt dat een leger er alles aan moet doen om de burgerbevolking te beschermen. Het leger zegt in een reactie dat BtS geen bewijzen levert voor de aantijgingen en vindt dat de organisatie zich eerst tot hen had moeten richten. BtS zegt juist dat het in maart al een brief aan de stafchef stuurde met het verzoek de beschuldigingen te bespreken.

Het leger spreekt over ‘incidenten’, waarvan er overigens meer dan honderd onderzocht worden. BtS wil juist een structureel probleem aan de kaak stellen: het in Israël overheersende idee dat het leger alleen geweld gebruikt tegen mensen die hen aanvallen, en alleen als dat strikt noodzakelijk is.
Soldaten die ook afgelopen zomer gevochten hebben, noemen het rapport een ‘totale leugen’ en een ‘dolksteek in de rug’. Haaretz schrijft juist dat het onderzoek noopt tot een onafhankelijk onderzoek naar de geweldsinstructies. Als dat niet gebeurt, is het waarschijnlijk dat het International Criminal Court (ICC) zich ermee zal gaan bemoeien. In de Nederlandstalige pers werd veelvuldig gebruikgemaakt van ronkende koppen en tot de verbeelding sprekende citaten uit het rapport; ‘Israëlische leger kiest er opnieuw voor om te liegen’, De Standaard, en ‘Israëlische soldaten gooien principes overboord’ Trouw. Het Belgisch-Joodse blad Joods Actueel noemde het rapport ‘partijdig en onbetrouwbaar’. Uiteraard omdat het rapport ‘niets zegt’ over raketten en tunnels en wat dies meer zij. Dat doet Haaretz genuanceerder, dat ook schreef dat er ‘geen twijfel aan was’ dat Hamas het principe van het beschermen van de burgerbevolking aan zijn laars lapte.
De Amerikaans-Joodse krant The Algemeiner baseerde zijn artikel over het onderwerp grotendeels op een uitzending van het Israëlische Channel2, waarin soldaten aan het woord kwamen die ook in deze oorlog vochten, maar het heel anders beleefden. „Elke granaat werd pas afgevuurd nadat de juiste procedure was doorlopen,” zei soldaat ‘Oren’ daar. De website European Jewish Press citeert vooral de reactie van de Israëlische organisatie NGO Monitor, die zichzelf de ‘waakhond’ van ngo’s noemt. Volgens deze organisatie is het rapport van BtS ondeugdelijk, ‘niet geloofwaardig en niet objectief’.

2 Reacties

 1. Het is erg dat Israelies dit soort verhalen vertellen, zonder dat ze hun identiteit onthullen. Hun verhalen niet in Israel openbaren, het Israelische leger niet informeren over wat ze weten.

  Sommige van hun verhalen zijn hier in Israel bekend geworden en door soldaten die WEL hun identitiet openbaren als verzonnen verklaard. Naadat deze soldaten getest zijn op hun betrouwbaarheid en op hun ter plaatse zijn waar en wanneer de “zogenaamde incidenten” plaats zouden hebben.

  DAT U dit soort verhalen plaatst is een schande omdat dit zegt dat U ook niet controleerd wat, wie en waar is.

  Ons leger is het moreelste leger wat op deze aarde rondloopt, zelfs het Nederlandse leger zou van onze morele inleg kunnen leren. (Indonesie, Sebrenica??)

  Het is waar dat in oorlogsituaties mensen sterven (Dresden!!!)
  Maar in Gaza zijn 2000 burgers gedood. Vreemd er is geen enkele “Hamas strijder” gedood. dat is ook zou, deze “helden” schuilden achter hun eigen kinderen, vrouwen en vochten vanuit Moskeen, ziekenhuizen en woningen.

  Dat U dit soort “HELDEN” dient door deze leugens te publiceren alsof ze echt zijn en onder de slogan “Rapport Breaking the Silence” is puer entiIsraelisme (= modern antisemitisme) Omdat 80% van uw lezers toch niet verder leest als de slogan of misschien een of twee regeltjes. Daarmee het idee overhoud dat BtS de waarheid spreekt.
  Shame on You!!!!!

 2. Sorry van de taalfouten, na 50 jaar in Israel is mijn Nederlands niet meer 100%

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.