Rapaille op de Dam

Rapaille. Het is er in iedere grote stad. Soms zit het zelfs in de gemeenteraad, kijk naar veroordeeld drugshandelaar en vertegenwoordiger van een islamitische partij, de antisemiet Arnoud van Doorn in Den Haag.

In het centrum van onze hoofdstad, op de Dam in Amsterdam, heeft rapaille het in de weekenden al lange tijd voor het zeggen. Ja, demonstreren, het recht op vrijheid van meningsuiting, is een groot goed, ook als dat tegen het beleid van de Israëlische regering is. Maar de maatschappij mag daarbij wel enige zuiverheid eisen. Op de Dam is dat niet het geval. Op deze plek wordt het land al jaren gedemoniseerd met veelal bloeddoorlopen beelden uit Syrië die worden toegeschreven aan Israël. Het haalt bij kenners het bloed onder de nagels vandaan.

Michael Jacobs strijdt hier al jaren tegen. Of hij dat effectief doet laat ik in het midden, want extremisme van Joodse kant heeft over het algemeen een averechts effect. Maar hij toont met zijn filmpjes wel de Jodenhaat in onze samenleving aan. Ook vorig weekend, een paar uur na de Auschwitzherdenking in het Wertheimpark, kwam een kansenparel op Jacobs af. Of Jacobs zich niet schaamde dat hij Joods was. De vraag werd diverse malen gesteld met daarbij de nodige krachttermen.

Het filmpje dat Jacobs vervolgens op YouTube zette, werd door de internetgigant verwijderd. Te aanstootgevend. Klopt. Aanstootgevend is het. Realiteit. Dat is het ook. Als we die niet kunnen tonen, hoe kan er dan actie worden ondernomen?

Nog geen drie weken geleden filmde Jacobs een andere kansenparel, dit keer uit christelijke hoek. Voor het eerst ondernam het CJO actie. De organisatie vroeg, terecht, burgemeester Femke Halsema een einde te maken aan deze abjecte saga die al jarenlang op de Dam gaande is.

Daarbij moet worden aangemerkt dat Michael Jacobs met enige regelmaat in een politiecel belandt. Dat is een feit. ‘De tegenpartij’ gaat consequent vrijuit, de politie grijpt naar ‘de andere kant’ heel wat minder daadkrachtig in.

Beste burgemeester Halsema, u sprak mooie woorden tijdens de Auschwitzherdenking. Maar is het niet tijd om tenminste één simpele daad te stellen? Die heeft maar één handtekening van u nodig. En ja, we weten allemaal dat bestrijding van het gedachtegoed van dit rapaille meer zal vergen. Ook van uw partij, GroenLinks. Kunnen wij op u rekenen?

Mede namens het nietsvermoedende winkelpubliek, bedankt.

18 Reacties

 1. Mevr. Halsema sprak op de herdenking in het Wertheimpark een mooi verhaal en eindigde met de woorden dat wij alert moeten blijven op antisemitisme. Hoe hypocriet, want deze Jodenhaatspuiterij op de Dam laat ze iedere week gebeuren. Wanneer staan wij als Joodse gemeenschap hier massaal niet tegen op??? En nu ook nog het verhaal, dat Groen Links de voormalige brandweerkazerne t.o het Gelderlandplein wil gebruiken als opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Amsterdam huilt waar het eens heeft gelachen

 2. Mevrouw Halsema, ik vraag al ruim een jaar -samen met mijn broer- om uw ingrijpen onder de titel: “stop het antisemitisch haat-zaaien op de pleinen van Amsterdam!’. U antwoord niet op de vragen, die wij u iedere keer in de gemeenteraad stellen en u reageert niet op e-mails, noch brieven. U mompelt hooguit iets van ‘dat ga ik uitzoeken’, of ‘ik ben daarover in overleg’, als u vanuit de fracties zo nu en dan wat aanvullende opmerkingen krijgt. Verder blijft het oorverdovend stil.
  U geeft elke week op zaterdag en zondag van 12-18 uur -tot het jaar 2022- toestemming aan de anti-Israël activisten om op de Dam -zonder enige voorwaarden- te protesteren, terwijl mijn broer gebiedsbeperkingen moet accepteren. U laat het toe, dat men er op allerlei manieren uiting kan geven aan de boodschap: ‘weg met Israël’, hetgeen betekent, dat het bestaansrecht van een soevereine en bevriende Joodse staat aangevochten wordt. Als ik daar met spandoeken en haat-vaandels tegen bijv. Duitsland, of Frankrijk en haar inwoners zou gaan protesteren, dan word ik binnen een paar minuten opgepakt!
  Het z.g. ‘Boerka (bedoeld wordt ‘Nikab’…) verbod’ wordt straks niet gehandhaafd, maar de keppel-drager kan zich nauwelijks ergens in de stad nog vertonen, zonder uitgescholden, bespuugd, of bedreigd te worden. Dat zou in uw ogen toch ook zo ‘niet-Amsterdam’ moeten zijn!
  Wanneer volgt u nu eens uw eigen partij-belofte, op 6 maart 2018 nog zo stoer en veelbelovend ondertekend in het Joods Amsterdams Akkoord?

 3. Het is goed dat er nu aandacht aan besteed wordt Alleen het geloof ik dat er ook hier weer te gemakkelijk naar gekeken wordt door het als Rapaille af te schilderen. Dat komt nu eenmaal in alle tijden in alle grote steden voor Als iemand die het regelmatig heeft aangezien kan ik getuigen dat er veel meer dan dat achter zit. Het is een goed geoliede machine die met blijkbaar nogal wat geld en middelen de “demonstraties” organiseert Het is m.i. een vergissing om te denken dat we dit “” Rapaille”” wel even aan zullen kunnen en dat het probleem van het opkomend antisemitische wel op te lossen is door goede voorlichting aan de komende generaties Dan zal het probleem vanzelf wel weg ebben lijkt de gedachte daarachter Wel ik zou willen dat het waar was De praktijk is dat de “aanpak” voor het grootste deel bij de feiten van de dag achterloopt M.i. is het opkomend antisemitische is al veel te lang afgedekt en deels ontkend.Voorbeelden daarvan zijn de overvallen op en bedreigingen naar Joods/Israëlisch instellingen en bedrijven en het “ongeval ” op het C.s Amsterdam waar bij “toevallig” drie Israëli om ver werden gereden door een chauffeur die daar zomaar toevallig stond, zonder het zelfs te weten. Dat kan toch geen mens geloven Brand Brand is er telkens geroepen en steeds was het antwoord “er ís geen brand ” ,maar het bleef wel doorsmeulen Gaat de brand uit slaan, of wordt het nog gedoofd ? Voor het laatste moet er wel snel en degelijk gehandeld worden. Maar of het gaat gebeuren ? Ik hen daar mijn twijfels over

 4. Heb al gemeld dat “wij” actie moeten ondernemen om Michael op zondag te ondersteunen. Helaas ben ik zondag verhinderd maar de zondag erop ben ik er. Ga wel vrienden mee vragen.

 5. Hulde aan mevrouw Voet voor dit stukje.
  Helemaal mee eens. Het irriteert mij al heel land en het verbijstert mij dat dit kan en maar voortduurt.

 6. Het antisemitisch “gedrag” vindt elk weekend op de Dam plaats. Alleen Michael Jacobs en Time To Stand Up For Israel laten een tegengeluid horen. Zij vedienen meer steun vanuit vooral Joodse hoek, ook al weet ik uit eigen ervaring dat het verre van prettig is wat je dan over je heen krijgt. Ik heb er inmiddels aangifte over gedaan. Vooral de vele Israelische en andere Joodse toeristen worden (soms zelfs fysiek) belaagd. Dit moet onder de aandacht gebracht blijven worden van pers, politie en Gemeenteraad. Halsema zal echt moeten ingrijpen tegen antismitisme.

 7. Het zij allemaal beelden uit Gaza mevrouw U moet ophouden met beschuldigen.
  U verkondig allemaal leugen.
  Het is uit liefde en respect voor het lijden dat van het Palestijnse volken speciaal Gaza.

  • Hoe kun je dat opbrengen Simon, liefde en respect voor de palestijnen. Knap hoor, chapeau, de palestijnen zélf lukt dat niet, al tenminste honderd-en-twee lange jaren niet. Die maken elkaar liever bij elke gelegenheid af. Letterlijk en zonder foto’s natuurlijk, zelfs een verwarde figuur begrijpt dat wel. Wel zielig dat ze daardoor generatie na generatie werkelijk alle kansen op een normaal leven verspelen. Zou het nou niet meer zin hebben dat je dagelijks of tenminste wekelijks gaat demonstreren in Gaza of in Ramallah om er je woord van liefde en respect te verbreiden ? BDS wil zo’n dringende actie en echte daad van liefde voor de palestijnen vast wel sponsoren en alleen iemand die in staat is om ondanks alle onophoudelijke onderlinge en andere slachtpartijen hardnekkig en volhardend van de palestijnen te blijven houden, maakt een kans om daar verandering in te brengen, om hun eindelijk een beter leven te bezorgen. Die kleine opoffering heb je daar toch wel voor over, niet, Simon ?

 8. Nederlandse Joden die anno 2019 nog stééds verwachten dat Nederlandse beleidsmakers & gezagsdragers iets voor hen zullen betekenen hebben de lessen van de Holocaust nog stééds niet geleerd.

  Mooie woorden, sombere gezichten & dikke krokodillentranen op een van de vele herdenkingen voor al die vermoorde Joodse landgenoten zijn indrukwekkend…..al blijkt een officieel excuus hiervoor van de regering nog stééds een brug te ver.

  Het jarenlange ‘gedoe over een herdenkings monument, NS uitkering, gestolen Joods vermogen en onvermogen tot handelen t.o. Jodenhaters tonen het ware gezicht.

  Het zichzelf op de borst kloppen voor niet bestaand fatsoen is dan ook ongepast.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*