Protest tegen opheffing Joodse Omroep

Vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in Nederland reageren met ongeloof en ontzetting op de kabinetsplannen om de Joodse Omroep de toegang tot het publieke bestel te ontnemen.

 VVD-staatssecretaris Dekker heeft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de Joodse Omroep wordt opgeheven, per 2016 zet hij het budget op nul. Wel vindt hij dat het gedachtegoed van de levensbeschouwelijke omroepen ook in het nieuwe bestel enigszins zichtbaar moet blijven. Volgens rabbijn Awraham Soetendorp komt door het kabinetsbeleid “de nesjomme, de ziel van de Joodse gemeenschap, wederom in de kou te staan”.

De Joodse Omroep vormt het enige medium waardoor Joden in Nederland deel kunnen  uitmaken van de publieke omroep. Voor het stichten van een omroepvereniging, zoals de KRO of de EO zijn minimaal 50.000 leden nodig. Zoveel Joden zijn er in Nederland helemaal niet, zegt tv-presentator en journalist Frits Barend: “Door tragische ontwikkelingen in de vorige eeuw kan de Joodse gemeenschap nooit de vereiste drempel halen. Kwantiteit mag nooit allesbepalend zijn voor een fatsoenlijke overheid”. Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité: “Ik weet uit ervaring hoeveel ons al is afgepakt. Nu dit óók nog?”

Dayan Raphael Evers, rabbijn van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap: “Door dit plan wordt de culturele diversiteit ruw uit de ether gestoten. Dit is zeer slecht voor Nederland.” Ook Het Centraal Joods Overleg, het samenwerkingsverband van de voornaamste Joodse organisaties, is ernstig geschokt door het kabinetsvoornemen. Voorzitter Willem Koster: “Religieuze minderheden worden zo monddood gemaakt en hun maatschappelijke positie ernstig ondergraven”.

Moslims, Hindoes, Boeddhisten, Humanisten, IKON en RKK worden, als het aan het kabinet ligt binnenkort ook uit het publieke omroepbestel verwijderd.

13 Reacties

 1. Dit “voorstel” is beneden alle peil.
  Bezuinigen??? of een “maatschappelijk” verantwoorde manier om Joods Nederland monddood te maken?

 2. Zijn we op weg naar een staatsbestel ? Nog maar even en de overheid bepaalt wat er uitgezonden mag worden. ….Be alert !

 3. Natuurlijk weer tegen ons Joden! Welke antisimiet heeft dat nu weer besloten? Was het er weer een van de PvdA die altijd al tegen de Joden zijn? Deze omroep MOET blijven bestaan omdat hij belangrijk is voor ons op elk gebied! Moeten we weer monddood gemaakt worden, hebben we al eens meegemaakt! Er moet een stevig protest komen tegen deze willekeur. Misschien is het beter als wij Joden allemaal Nederland maar gaan verlaten want we worden schijnbaar niet meer op prijs gesteld gezien hier! Het gevaar om met een kipa op je hoofd op straat te lopen of met een gerust hart naar de Synagoge te gaan die bewaakt moet worden!
  Het word helaas steeds slimmer in Nederland!

 4. Men kan toch niet alles verhalen op antisemitisme? Op een gegeven ogenblik verliest het op die manier haar ‘waarde’

 5. Nederlanders staan bekend om hun gevoelloosheid en botheid. Kijk maar naar de ‘ opvang ‘ na wo2. Er is niets veranderd. De nederlander is nu nog steeds bot maar noemen het direct.

 6. Regels zijn regels, dat is de nederlandse mentaliteit en als het geld uitspaart dan komt dat ook nog eens goed uit.
  Wie de joodse omroep belangrijk vindt (en dat is niet alleen joods Nederland), heeft klaarblijkelijk tot 2016 de tijd om het getal 50000 te benaderen. Handen uit de mouwen dus.

 7. DOODZONDE DAT DE SUBSIDIE VERDWIJNT EN ZODOENDE DEZE OMROEP DREIGT TE VERDWIJNEN. IK BEN ZELF NIET JOODS MAAR KIJK ALTIJD NAAR DE UITZENDINGEN OF NEEM ZE OP. HOPELIJK KOMT ER NOG EEN OPLOSSING!!!!

 8. De politiek is mesjogge!
  Eerst lees ik dat de Joodse en Hebreeuwse studies in Leiden verdwijnen.
  Nu lees ik dat de Joodse omroep per 2016 wordt opgeheven!!
  @ Gershon Lehrer, met jouw soort struisvogelpolitiek hebben miljoenen hun leven verspeeld.
  De kosten voor de overheid om de Joodse omroep te laten voortbestaan, zijn achenebbisj weinig. Wederom zijn er de laatste 30 jaar teveel antisemieten die hun kop durven te laten zien en nu worden gehoord. Blijf waakzaam!

  • We zijn allemaal struisvogels wanneer we hier blijven. Nog even en het is hier net als in Frankrijk .

 9. Ja het is belachelijk en pijnlijk, maar ik weet dat er veel niet-joodse mensen zijn die graag kijken.
  De enige oplossing is dat velen van hun lid worden.
  Treuren helpt niet.
  De tijden worden steeds grimmiger, net als in de jaren dertig. Heb dat nog meegemaakt en zou zeggen: Waarom niet met z’n allen naar Israel op Alyah’ maar we wachten tot ‘het weer gebeurd’ net als toen.
  En het zal WEER gebeuren.

 10. 50.000 leden, ik denk dat er buiten de joodse gemeenschap ook zijn die de joodse omroep een warm hart toedragen..dat wordt dus dik leden werven de komende periode! of ben ik heel erg naief???

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.