Pro-Israël, zonder excuses

Door Esther Voet en Bart Schut

Met het oog op de steeds eenzijdiger wordende belichting van het Palestijns-Israëlische conflict in de Nederlandse pers, kiest NIW onomwonden de zijde van de Joodse staat. Uiteraard met ruimte voor kritiek, maar absoluut zonder schaamte.

Wie slechts de reguliere Nederlandse dagbladen leest of journaals kijkt, zou kunnen denken dat het Israëlische leger dit weekeinde zonder duidelijke oorzaak of aanleiding de Gazastrook onder vuur heeft genomen. Of dat de IDF dit deed omdat het de ‘vreedzame’ demonstraties over ‘de bezetting van Palestina’ beu is. Of gewoon omdat het kan. Context en chronologie schitteren steeds vaker door afwezigheid wanneer de Nederjournalistiek zich in de strijd tussen Israël en Hamas mengt. Of eigenlijk moet je zeggen: in de strijd tussen Israël en ‘het Palestijnse volk’, want dat de terreurbeweging ieder aspect van ‘het verzet’ vanuit de Strook tegen de Joodse staat strak in handen houdt, is iets dat u steeds minder vaak terugvindt in onze kranten en nieuwsbulletins.

Over de hele linie was dit weekend te lezen dat Israël de grootste bommencampagne tegen Gaza sinds operatie Protective Edge in 2014 uitvoerde. Om erachter te komen waarom Israël dat deed moesten lezers en kijkers veel verder kijken. Dat de grensstreek aan de Israëlische kant al weken in brand staat, dat de inwoners van kibboetsen, dorpen en steden langs de grens hun weekeinde in de schuilkelders doorbrachten, dat Hamas bijna tweehonderd raketten lukraak afschoot in de hoop zoveel mogelijk Joodse burgerslachtoffers te maken – in de meeste gevallen zocht de nieuwsconsument er vergeefs naar.

Kunt u zich een leger voorstellen dat zijn burgerbevolking elke dag door terroristen laat bestoken?

Terughoudendheid
Dat de Israëlische reactie op de eindeloze barrage van vliegers met brandbommen, mortiergranaten en raketten er een was van buitengewone terughoudendheid – ook die informatie bleef de Nederlandse pers u grotendeels schuldig. Kunt u zich een ander leger op aarde voorstellen dat zijn burgerbevolking dag in dag uit laat bestoken door terroristen die gezworen hebben het land te vernietigen en zijn bevolking de zee in te drijven? Als de IDF dat wilde, kon het Gaza in een paar weken tijd veranderen in een smeulende woestenij. In plaats daarvan beantwoordt het land de agressie met een uiterst beperkt aantal luchtaanvallen op de infrastructuur van die terroristen en waarschuwt dan ook nog eens van tevoren, om het aantal (burger-) slachtoffers tot een minimum te beperken.

Natuurlijk is er geen leger, waar dan ook op deze planeet, dat de voortdurende aanvallen op zijn burgerbevolking zou toestaan. Toen de Amerikanen op 11 september 2001 werden getroffen door één terreuraanval – toegegeven, een verwoestende – begonnen zij bijgestaan door bondgenoten als reactie twee oorlogen: één die acht en een half jaar duurde en één waarvan na zeventien jaar het einde nog steeds niet in zicht is. Geschatte aantal dodelijke slachtoffers van de strijd in Irak en Afghanistan: ergens tussen de 250.000 en de 750.000. En dan tellen we het halve dozijn andere landen waar de Amerikanen hun commando’s en drones op af stuurden niet eens mee. O, en sinds 9/11 heeft niet één Amerikaanse burger ook maar een seconde in een schuilkelder hoeven doorbrengen.

In naam van veiligheid
En dan hebben we het nog over een relatief beschaafd land. Wat dacht u van het Russische optreden in Oekraïne, van de Turkse inval in Syrië en de manier waarop de Turken met name de Koerden vermoorden, van hoe Myanmar de Rohingya vervolgt of van hoe de Saoedi’s en hun bondgenoten het straatarme Jemen naar het stenen tijdperk bombarderen? Of van hoe de nationale legers van Iran, Venezuela en Nicaragua nota bene hun eigen bevolking afslachten bij vreedzame protesten? Allen moorden zij er lustig op los in naam van nationale veiligheid, waar Israël – het enige land in dit lugubere rijtje dat wél echt en dagelijks in zijn voortbestaan wordt bedreigd – keer op keer zijn uiterste best doet de verliezen van de vijand en zeker van de burgerbevolking zo laag mogelijk te houden.

Twee, herstel: mogelijk twee Gazanen kwamen dit weekeinde om het leven. Terwijl de moordpartijen in de hierboven genoemde landen dag in dag uit doorgaan. Maar daarover blijft het stil. Wanneer las u voor het laatst in uw krant een bericht uit Afrin, wanneer zag u voor het laatst een reportage uit Sanaa bij Nieuwsuur? No Jews no news, het begint een cliché te worden, maar is daarom nog niet minder waar. De afgelopen jaren werden duizenden, mogelijk tienduizenden Palestijnen afgeslacht. Niet in Israël, maar een land verderop, in Syrië. Heeft u er iets over gehoord, gezien of gelezen? Misschien heeft u goed opgelet en heeft u iets meegekregen over de hongersnood in het Yarmouk-vluchtelingenkamp, maar daar blijft het wel bij. Het gaat de Nederlandse journalistiek in steeds mindere mate om wie het slachtoffer is, maar meer en meer of de dader het juiste profiel heeft. En als dat profiel Joods is, reken er dan maar op dat het groot wordt gebracht – en liefst met zo weinig mogelijk nuance.

No Jews no news, het begint een cliché te worden

De crux
Waarom dit is? Er is een combinatie van factoren in het spel. Ja, er is in sommige gevallen sprake van antizionisme. Maar vaker zal de journalist van nature de zijde van de underdog kiezen, en dat is op dit moment de Palestijn. Wat maakt het dan nog uit dat Israël omringd is door honderden miljoenen Arabieren, Perzen en andere moslims die er slechts op wachten dat de Joodse staat even iets minder op zijn hoede is? En nog vaker is er sprake van anti-Arabisch racisme bij de collega’s. Immers, Israël wordt gezien als een beschaafd, westers land en die Palestijnen, ach… daar kun je nog niet te veel beschaving van verwachten dus zouden de Joden beter moeten weten.

Waarmee we bij de crux van dit epistel aankomen: het NIW zal blijven weigeren aan deze eenzijdigheid en het meten met twee maten mee te werken.

Bij ons leest u de feiten, van beide zijden. En als die feiten slecht uitkomen in het Israëlische verhaal krijgt u ze toch gewoon. U zult bij het NIW weinig vrienden van de huidige regering-Netanyahu vinden, of van het nederzettingenbeleid, of van de eenstaatoplossing. Maar waarin wij ons onderscheiden van de het overgrote deel van de Nederlandse pers is in de grondhouding dat Israël keer op keer zijn bestaansrecht en zijn recht op zelfverdediging moet rechtvaardigen. Als enige land op aarde. En als enige land op aarde wordt van Israël geëist dat het na militaire overwinningen moet toegeven aan de eisen van de vijand.

Israël is en blijft de enige pluriforme, multiculturele en democratische rechtsstaat in het Midden-Oosten. En paradoxaal genoeg het enige land in de regio waar Palestijnen stemrecht hebben. Of waar de LGBT-gemeenschap ieder jaar weer een spectaculaire pride kan organiseren. Waar wetenschap en innovatie het land een voor de regio (en misschien wel de wereld) ongekende bloei hebben gebracht. Waar religieus extremisme bestaat, maar waar de overgrote meerderheid van de bevolking seculier is. Waar vrouwen een positie hebben die uniek is in dat deel in de wereld en waar kunst en cultuur op hoog niveau staan. Waar een onafhankelijke rechterlijke macht bestaat die regelmatig zijn verantwoordelijkheid neemt en de politiek terugfluit.

Wie Israël het recht ontzegt zich te verdedigen, ontzegt de Joden het recht te leven

Bestaansrecht
Maar vooral is Israël een Joodse staat en moet dat ook blijven. Omdat de staat een levensverzekering is voor elke Jood op aarde. Een levensverzekering die hen niet of nauwelijks wordt gegund door haters van rechtse, linkse of islamitische huize. Wie Israël het recht ontzegt zich te verdedigen, ontzegt de Joden het recht te leven. Dat is anno 2018 nog net zo waar als in 1948. Dit is de context waarin wij het Arabisch-Israëlische conflict zien, wij hebben niet de luxe er een andere insteek op na te houden. Daarom verontschuldigen wij ons niet voor onze pro-Israëlische grondhouding. Het zou andere media sieren even eerlijk te zijn over hun anti-Israëlische instelling. Nogmaals, dat betekent niet dat u bij ons vergeefs zult zoeken naar kritiek op de Joodse staat. Integendeel, er is geen ander medium in Nederland dat zo veel heeft gepubliceerd over de corruptieschandalen rond de regering en familie Netanyahu. Waar de ultraorthodoxie in Israël intolerant is tegen seculiere of liberale Joden zullen wij de eersten (en vaak de enigen) zijn om dat aan de kaak te stellen. En wanneer in het conflict met de Palestijnen de IDF uit de bocht vliegt, zullen wij ook dat brengen. Eerlijk en onverbloemd.

Maar wij weigeren te doen alsof Hamas, Hezbollah, Iran en Israël één pot nat zijn. Wij stellen het leger van de Joodse staat niet gelijk aan terroristen of staten die van de export van terreur hun core business hebben gemaakt. Wij geloven niet alles wat de spin doctors in Jeruzalem en Tel Aviv ons voorschotelen, maar wij wéten dat waar de propagandisten in Gaza, Ramallah, Beiroet of Teheran mee aankomen, grotendeels verzonnen, gelogen of overdreven is. Daarin onderscheiden wij ons van het gros van de Nederpers en dat zullen wij ook blijven doen. Zonder excuses.

Dus lees het NIW als u een ander geluid wilt horen. Als u met ons gelooft dat Israël net zo veel bestaansrecht heeft als iedere andere staat op aarde en dat deze staat het recht heeft zich te verdedigen. En wanneer u – met ons – meent dat de woorden van de legendarische Golda Meïr over Het Conflict ook anno 2018 nog de waarde bezitten die zij hadden in de jaren veertig, vijftig, zestig of zeventig: “Er zal vrede komen wanneer de Arabieren net zo veel van hun kinderen houden als dat zij ons haten.”

31 Reacties

 1. Een prima stuk, waar werkelijk geen woord verkeerd aan is.
  Mijn complimenten. Ga nadenken hoe ik dit onder de aandacht kan brengen van degenen in ons land die meer macht hebben dan ik.
  Politici, bijvoorbeeld..

  • Beste Ester,

   In het Oude Testament was er ook sprake van een Ester.
   Deze Ester (koningin)nam het in een hele moeilijke periode op
   voor de Joden, met gevaar voor eigen leven.

   Ik sta verbaasd over het bovenstaande stuk wat ik heb gelezen,
   en hoop dat dit het eerste is van een hele lange reeks en periode.

   Ga zo door, groet en wijsheid.

  • Na heel veel onderzoek ben ik tot de conclusie gekomen dat Israël en de Joden veel dichter bij de waarheid zitten dan de arabieren die zich palestijnen noemen. Natuurlijk zit er bij het woord van Israël ook een eigen belang en zal ook DAT woord ook moeten worden gezien in het licht van dat belang. Het verbaast mij overigens wel dat Israël (regering) het hoofd altijd nog zo koel blijft houden en zich niet laat provoceren door de vele raketaanvallen, door de aanhoudende leugens, etc. Men weet heel goed dat wanneer ze 1 keer in de fout gaan, ze de publieke opinie tegen hebben want de media kiest voor de “underdog”. Begrijpelijk; ja dat wel, maar terecht ???

 2. Het is weer de hetze tegen de Joden, ” gelijkenis ’40 – ’45.”
  Van de 100 journalisten zijn er misschien 2 die een eerlijk verhaal schrijven maar dat wordt of mag niet geplaatst worden in de media. De media is corrupt die plaatsen alleen wat geld op gaat leveren. Als je berichten foto’ s of video’s naar kranten of NOS en RTL 4 zend en vraagt of zij dit ook gezien of gelezen hebben want dat hun berichten eenzijdig belicht wordt, je krijgt nog geen antwoordt. Kan het niet anders zien als een totaal corrupte bende.

 3. Beter laat dan nooit. Het werd behoorlijk irritant dat het NIW geen tegenwicht bood aan de eenzijdigheid van de politiek-correcte media.

 4. Israel houd dit in stand door de journalisten die liegen niet het land uit te zetten. There’s freedom of speech but not freedom to lie. Israel hoeft het niet makkelijk te naken voor de domme of anti-Semite journos.

 5. Een goed en helder stuk. Ik sta achter de joden en het verbaasd mij ook dat binnen de kerken en ook politiek nauwelijks of Israël gesproken wordt. Vertel je iets,dan halen de mensen hun schouders op. De pers zwijgen alle toonaarden.

 6. Beste Esther,

  Is dat echt waar, dat Israel in zijn bestaansrecht door de honderden miljoenen Arabieren wordt bedreigd? Ik las gisteren dat Israel over het in kracht achtste leger van de wereld beschikt. Men is – zoals iedereen weet en ook bewezen is- in staat de vijanden vernietigend te treffen. De VS garanderen bovendien het voortbestaan van Israel onvoorwaardelijk. De Palestijnen in de Gaza-strook zijn daarentegen zwak en voelen zich opgesloten. In Israel is er – het spijt me om dat te moeten vaststellen- helaas sprake van discriminatie, om niet te zeggen van een vorm van apartheid (denk aan de deze week aangenomen wet, die in verdere uitbreiding van de nederzettingen een nationale taak ziet en die het Arabisch als tweede officiële taal afschaft). Geweld is absoluut niet goed, beter is het conflicten vreedzaam op te lossen. Maar kunnen we ook niet iets bij het geweld uit de Gaza-strook voorstellen, nu de Israëlische regering de twee-staten-oplossing met hulp van Trump steeds meer in de ijskast zet? En is het geweld niet een van de weinige middelen die de Gazanen hebben om de aandacht van de wereld te vragen? Nogmaals: Ik zal het Hamas-geweld niet goedpraten, maar ik kan het wel begrijpen. Daarbij moeten we niet vergeten dat dit geweld de staat Israel niet echt bedreigt. In de meeste gevallen zijn de wapens van Hamas primitief en gebrekkig. Zij overdrijven zelf hun vuurkracht, zoals ook Israel dat ook doet. Iedere vorm van antisemitisme is me vreemd. Het is van zeer groot belang dat Israel als ‘safe haven’ voor alle Joden in de wereld bestaat. Tegelijk voel ik me sterk verwant met bijvoorbeeld Haaretz.

  • Het hebben van een van de krachtigste legers ter wereld plus verdedigd worden door Amerika in het bestaansrecht doet niets af aan het feit dat Israël dagelijks in bestaansrecht wordt bedreigd door honderden miljoenen Arabieren. Uw redenering klopt niet. Ja, Israël wordt voortdurend in bestaan bedreigd. Dat in twijfel trekken is voor mij het bewijs van indoctrinatie door de jarenlange partijdige verslaggeving door de Nederlandse en internationale media. Dat Israël bij een escalatie van deze dagelijks bestaande dreiging zichzelf kan verdedigen door het (noodgedwongen!) krachtige leger en hulp van de VS is een ander verhaal. Gelukkig!

   • Zonder dat 8 sterkste leger ter wereld zou Israël lang en breed van de kaart geveegd zijn en ik hoop van harte dat Israël snel opschuift van het 8 sterkste naar het 6 de of 4de sterkste leger. Alleen zo is de totale oorlog in het Midden Oosten te voorkomen. Bovendien is de 2 staten oplossing geen goede oplossing zolang de Palestijnen hun kinderen opvoeden met Joden haat. In het laatste geval wordt een 2de staat alleen maar gebruikt als platvorm om de Israëlische staat definitief te verslaan. Het Joods Palestijns “conflict” wordt helaas mee in stand gehouden door de miljoenen subsidies zonder voorwaarden die jaarlijks vloeien naar de corrupte Palestijnse elites die alles eraan gelegen is dit verdien model in stand te houden. Stop deze subsidiëring en geef een potentiële vrede eindelijk kans.

  • Israël is dan wel sterker dan zijn Arabische buurstaten, maar het land is meermalen met een genocidale aanval bedreigd zoals in 1948 door de Arabische Liga en in 1967. Ook terreurbendes als Hamas en Hezbollah hebben dit soort oogmerken. De Iraanse overheid noemde Israël wel een ‘kankergezwel’ dat moest verdwijnen. Dat zo’n genocide nooit is verwezenlijkt, komt alleen maar doordat de Israëlische strijdkrachten steeds de sterkste bleken. Van de bijna 200 staten op deze wereld, is Israël de enige die nu al zeventig jaar op deze manier wordt bedreigd. Het is dan ook ongepast om ‘kritische noten’ te plaatsen bij het Israëlische recht op zelfverdediging.

 7. De bias van de Nederlandse pers kan volgens mij niet alleen verklaard worden door dom antizionisme of antisemitisme. Daar is het te hardnekkig voor. Ik heb een sterk vermoeden dat hier andere krachten aan het werk zijn. Zoals mijn opa altijd zei: kun je iets niet verklaren? Follow the money. Het zou zomaar eens kunnen dat bepaalde groepen (journalisten, politici, VN) een financiële prikkel krijgen uit (bijvoorbeeld) Saudi-Arabische hoek of een andere entiteit met vrijwel ongelimiteerde financiële mogelijkheden.

  • Maurice, als je de onbaatzuchtigheid en de inzet ziet van journalisten en politici die de Palestijnse zaak verdedigen dan is belangenvermenging het laatste waar je ze moet van verdenken. Zij hebben vast niets te zoeken bij Saoedi-Arabië en vallen het geregeld aan.

 8. Esther en Bart, dank voor het zo goed verwoorden van mijn gevoelens.
  Sinds kort heb ik een proefabonnement op het NIW, hoewel ik het al jaren lees.
  Als dit is verlopen, zal ik zeker overgaan tot een vast abonnement.
  Ga vooral zo door met jullie belangrijke werk!
  Chapeau!

 9. Geweldig stuk, van harte mee eens. Ik volg de discussie, met name op de linkse website joop.nl, waar een flink aantal notoire Israëlhaters regelmatig hun gif spuwen.Ik zou zeggen, maak daar een account aan (hoeft niet onder eigen naam) en geef tegengas. Alle beetjes helpen!

 10. Het is goed dat er tegenwicht geboden wordt aan de (hoofdzakelijk) linkse anti-Israël media. Deze media zoals de NOS worden met belasting geld in leven gehouden en volgen het anti-Israël beleid van de linkse partijen, PvdA, D66, GL, SP, PvdDieren enz.
  Andere media zoals NRC hier, of CNN, New York Times in de VS hebben te maken met grootaandeelhouders in Qatar of Saoedi-Arabië.
  Helaas is ook dit epistel naar mijn zin teveel opgesteld vanuit het linkse gedachtengoed. Voor mij onbegrijpelijk. Zoals het onbegrijpelijk voor mij is dat er nog één Jood is die de PvdA steunt, zo is dat ook met Haaretz en de Meretz Partij. Naar mijn idee linkse landverraders. En begrijp me niet verkeerd. Indien er – bewezen – sprake van corruptie is, dient de familie Bibi Netanyahu hiervoor afgestraft te worden. Wanneer daar harde bewijzen voor zijn, of een veroordeling door de rechterlijke macht. Maar de opmerking dat we bij het NIW weinig vrienden van de regering Netanyahu zullen vinden, doet me huiveren.
  Vele Joden – zowel in Israël als in de diaspora – zullen het met mij eens zijn dat Israël op alle manieren is gegroeid onder de regering Netanyahu, dat Israël zich militair heeft ontwikkeld, maar zeker een bepaalde moraal hooghoudt, dat de economie floreert, dat aliyah naar Israël hoog is en de opvang van nieuwkomers op hoog niveau, dat het aantrekken van sportevenementen zoals de Giro d’Italia een paar jaar geleden ondenkbaar was enz. enz.. En daarom zouden we WEL vrienden van de regering Netanyahu bij het NIW moeten kunnen verwachten. Want niet alles wat die regering doet is fout, slecht of negatief. Alléén is uit de hoek van Haaretz bijvoorbeeld NOOIT een compliment voor de Minister President van Israël, of voor zijn regering te verwachten. Maar – zoals het NRC of Volkskrant als niet-Joodse media hier – zijn Haaretz en Meretz er als de kippen bij als er op een bepaald gebied de aanval op de Minister President of zijn regering kan worden ingezet. Ook het nederzettingen beleid vind ik niet eenzijdig alleen maar negatief. Zolang de Palestijnse Autoriteit van buitenlandse mogendheden honderden miljoenen dollars blijft ontvangen (ook uit ons land van respectievelijk PvdA Timmermans, Koenders, Ploumen en nu D66 Kaag) kunnen ze blijven weigeren te onderhandelen over omstreden gebieden of daar waar Israël officieel de administratieve regering vormt. Dat Israël nederzettingen indien nodig ontruimt hebben ze in Gaza aangetoond. En zelfs voor de één staat oplossing vind ik onder bepaalde omstandigheden wat te zeggen…….
  Kortom, ik ben blij dat jullie een tegenwicht tegen de antisemitische bias van Joop en soortgelijke bagger vormen. Maar niet iedere Nederlandse Jood of Israël aanhanger is links, anti-Netanyahu of tegen het huidige regeringsbeleid. Het zou fijn zijn als de redactie ook met hun Zionistische – of in ieder geval pro-Israël visie rekening houdt.

  • Albert Kleerekoper je verzwijgt dat Israel nog steeds kolonies opent en uitbreidt in Palestijns gebied.

   • ‘palestijns’ gebied? bestaat dat dan?
    Speciaal Judea en Samaria, “de bergen Israëls”, dát willen ze hebben, lees de Bijbel, dan weet je waarom!

  • Heer Kleerekoper: uw bericht is me uit het hart gegrepen. Sterker nog: er zijn vele Israël aanhangers, ook onder de Nederlanders die fan zijn van Netanyahu, pro nederzettingenbeleid en vóór de 1staat oplossing (lees Joodse staat). Hoe positief het NIW stuk mag lijken het is toch nog een soort compromis naar de Linkse Kerk/pers. Vooral niet te stevig standpunt innemen en ik denk dat daar ook de opmerking m.b.t. Netanyahu vandaan komt. Maar uiteindelijk is het natuurlijk heel goed dat NIW zijn geluid laat horen.

  • sprake van corruptie
   Ha, ha, dure sigaren als kado voor een vriendendienst? corruptie? Het is gewoon zoeken naar een stok om de hond te slaan!

  • Albert Kleerekooper: volgens mij is de opmerking dat de Partij voor de Dieren in het linkse anti-Israël kamp zou zitten uit de lucht gegrepen. Kunt u dit aub uitleggen of weerleggen?

 11. Beste Esther en beste Bart,
  Een uitstekende stellingname Pro- Israël zonder, excuses.
  Het leven zit vol met dilemma’s wat als je sociaal links liberaal georiënteerd bent en pro Israël en geen enkel vooroordeel hebt tegen Joden ?
  Dan is er als seculiere inwoner van Nederland bijna maar 1 alternatief namelijk de ChristenUnie- .De nieuwe morele orde in Europa , die Israël veroordeelt voor wat het is! En niet voor wat het doet is beangstigend.Zonder het toepassen van de wet van Godwin lijkt het mijns inziens enorm belangrijk om de waarom vraag en de hoe dan vraag te stellen?? Waarom worden de walgelijke protocollen van Zion ( Joden haat ) verspreid ? Waarom is het verdedigings- hek gebouwd in Jeruzalem ? Twee beroemde quotes van wijlen Golda Meir wil ik graag voor het besef met u delen ‘Wij Joden hebben een geheimwapen in onze strijd met de Arabieren : wij hebben geen andere plaats om naar toe te gaan” en de mooiste vind ik “Vrede zal pas komen als de Arabieren meer van hun kinderen houden dan dat ze ons haten ” er is nog een lange weg te gaan Chai!!!!!!!

 12. Uitstekende analyse..In een breder context
  gezien is Israel de katalysator (Front soldaat)in het MO van het brengen van het westerse humanistische verlichte denken die de tribale moraal en barbaarse nomadische cultuur uiteindelijk (tijd is niet belangrijk) zal dwingen tot gezond verstand gebruiken.

 13. Geweldig stuk en idd zijn er maar weinig objectieve media te vinden nav. Israël.
  Tpo, geenstijl en NIW, meer weet ik er niet.

 14. Mijn vrouw ik gaan in oktober weer naar het land toe wat ik we lief hebben.In ons geval naar de Golanhoogvlakte.Mooi stuk Esther

 15. wouw wat goed verwoord, uitgelegd, informatief!! Zou iedereen moeten lezen en weten. Heel veel dank! ik zal het verspreiden waar mogelijk. Ik heb geen facebook, maar wel gevraagd of een vriendin het op haar facebook wil zetten, dat is gebeurd! Shalom!!

 16. Al heel lang zijn de media bevooroordeeld als het over Israël gaat. Vrijwel alle nieuwszenders presenteren het nieuws vanuit een anti Israëlisch standpunt. Er is een nieuwszender in Israël dat 24 uur per dag in het Engels te ontvangen is via de satelliet, maar ook middels een livestream via het internet te zien is, hoewel men eerst een account moet aanmaken.
  Deze zender heet i24News. Zo kan men veel te weten komen over de toestand in het Midden Oosten en Israël.
  Verder is er een Israëli die regelmatig toespraken houdt met updates over het nieuws uit Israël en het Midden Oosten. Zijn naam is Amir Tsarfati, en om zijn toespraken te volgen is er Youtube, maar bovendien is er een app getiteld BEHOLD ISRAEL.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.