Plaatsvervangend schaamrood

NIW foto Esther commentaar 14 jan 2016Heerlijk, een pittig maatschappelijk debat. Ik mag het graag op het scherpst van de snede voeren. Maar vooral op social media profileren zich mensen, vaak anoniem, die niet weten wanneer ze een grens overschrijden; waar de beschaving ophoudt en het schelden – zelfs tot bedreigingen aan toe – begint.

Die haatberichten nemen zowel op Facebook als op Twitter bizarre vormen aan. Minister van SZW Lodewijk Asscher, die dag in dag uit emmers stront over zich heen krijgt, had er genoeg van en postte, zoals u in de Varia kunt lezen, een prachtig weerwoord, waarbij hij ook een aantal meldingen plaatste van afzenders die ik meteen herkende.

De ‘grapjes’ over Asschers afkomst en de rol van zijn overgrootvader in de Joodse Raad komen ook uit Joodse kring. Dan heb ik het nog niet over de extremistische verwensingen die publieke figuren die niet in radicalisme meegaan naar het hoofd geslingerd krijgen. Kijk, dat puberale twitteraartjes, autochtoon of allochtoon, een heropvoedingscursus nodig hebben is tot daaraantoe, maar ik krijg plaatsvervangend het schaamrood op de kaken als ik zie dat er volwassenen bij ons rondlopen die minstens zo extreem zijn.

Het NIW wil zich op Facebook en Twitter breder gaan profileren, we onderzoeken of we digitaal zichtbaarder kunnen worden, maar tegelijkertijd is de vraag: wat doen we met modereren? Want dat is een tijdrovende klus en ongetwijfeld zullen er reaguurders zijn die zich niet zullen weten te gedragen, ook onder onze lezers. Kenners hebben het over de ‘pubertijd van de social media’. Ik denk dat het anders ligt. Veel beter kun je zeggen dat de social media worden misbruikt door mensen die de pubertijd nooit zijn ontgroeid.

3 Reacties

 1. Goed idee, het op social media profileren van het NIW.
  Puberale Twitteraartjes zijn zelden echte pubers.
  Die gebruiken het medium amper.
  Ik ben “moeder van”…
  Ik ben tevens voor de vrijheid van meningsuiting, wat niet wegneemt dat een moderator strafbare Tweets kan en mag verwijderen.
  (Aanzetten tot haat e.d.)

 2. Sticks & stones can’t break my bones zeiden wij vroeger. Maar echte mishandeling zoals Samuel (87) en Diana (86) is overkomen wel. Daar zou ik me maar eens druk over maken, Esther en 25 others who like this.
  Lodewijk heeft overigens een schitterende ghost writer, wat zo welsprekend is hij zelf volgens mij niet.

 3. Schrijf, lees, herschrijf, lees en realiseer de consequentie’s van het geschrift. Controleer op schrijf- en stijlfouten en denk even na of het zinvol kan zijn deze gedachten spinsels de digitale wereld in te slingeren. Druk daarna pas op de knop voor plaatsen.
  Helaas, veel erg kleine denkramen laten dat in hun haast om te reageren, steeds weer na.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.