PGGM trekt boycot Israëlische banken in

De boycot die PGGM in februari 2014 uitvaardigde tegen vijf Israëlische systeembanken, is vandaag ingetrokken.

De namen van de banken staan niet meer op de ‘zwarte lijst’ van het pensioenfonds. De boycot werd in 2014 uitgevaardigd na een advies van de ‘ethische commissie’ van PGGM, waarbij de mening van professor Cees Flinterman, lid van de Raad van Advies van BDS-organisatie The Rights Forum, zwaar had gewogen.

Flinterman is ook lid van het VN-comité inzake de uitbanning van discriminatie van vrouwen. Hij sprak zich destijds bij Nieuwsuur uit vóór toetreding van uitgerekend Saoedi-Arabië tot dat comité, een land dat niet bepaald bekend staat om de vrije houding ten opzichte van vrouwen. Daar waar Flinterman dus inclusief dacht ten opzichte van die onderdrukkende oliestaat, achtte hij het wel ethisch om Israëlische banken op de PGGM boycotlijst te zetten. Daarin ging de pensioenreus onder leiding van toenmalig bestuursvoorzitter en voormalig PvdA-politicus Hans Alders mee. Dat besluit veroorzaakte een hausse van verontwaardiging. Klanten van PGGM wilden weg bij de pensioenreus, maar dat leek praktisch vrijwel onuitvoerbaar.

De boycot werd beschouwd als een grote overwinning voor BDS-organisaties. Vandaag besloot de bank de boycot dus in te trekken. De betreffende banken staan niet meer op hun ‘zwarte lijst’.

7 Reacties

 1. Logisch toch BDS begint op alle fronten te verliezen. Sinds de toenadering van de diverse Arabische landen naar Israël toe is de boycot niet meer haalbaar. Ook kan men internationaal niet meer om Israël heen. Immers Amerika doet geen zaken meer met bedrijven die hun oor laten hangen naar BDS

 2. De turkse bezetting van het noordelijke deel van cyprus is illegaal (Er bestaat geen noord-cyprus, slechts de republiek cyprus waarvan het noordelijkde deel illegaal bezet is).

  Alle Turken in NL en Europa hebben een dubbel paspoort en zijn daarmee burgers van een land (Turkije) dat illegaal europees grondgebied bezet.

  De Marokkaanse bezetting van de westelike sahara is volledig illegaal. Marokko heeft maar liefst 66 VN veiligheidsraad resoluties aan z’n broek. (Dus geen nietszeggende AV of menserechtencommisies uitspraken zoals Isr.)

  Alle Marokkanen hebben een dubbelpaspoort en zijn dus burgers van de bezettende macht Marokko.

  Marokkanen, Turken en anti israel linksen hebben geen enkel idee welke trein er komt aandenderen. Hoe langer linksen in Trouw, NRC en Volkskrant blijven hallucineren over een boycot van israel hoe moeilijker het uiteindelijk wordt een volledige boycot van marokkanen en turken tegen te gaan. Dat kan niet want anti discriminatie is ook een kern waarde van links.

  Schaakmat.

  Ik zou beginnen met het labelen van Marokkanen en Turken, zodat een boycot ook praktisch uitvoerbaar is.

 3. Fijn en het zal me niet verbazen dat de PGGM goed geld verloor door hun domme keuze voor boycot. Een flinterdunne keuze via die Flinterman. Hoe verliep de desinformatie naar PGGM en andere fondsen eigenlijk?

 4. Mooi, en ik wacht nog steeds op onderzoek naar de door de BDS-vrienden, waaronder een gemeenteraadslid, in Amsterdam gehouden bedrogcollecte voor de zogenaamde zonnepanelen voor het Dar es-Salam ziekenhuis in Khan Yûnis van vorig jaar. Dat zou wel eens het topje van een ijsberg kunnen zijn, maar er lijkt geen schot in te zitten.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*