Palestijnen bij UNESCO

Vorig weekeinde is ‘Palestina’ volwaardig lid geworden van UNESCO, de culturele organisatie van de VN. Van de 173 stemmende landen waren 107 voor, 14 tegen en 52 onthielden zich. Duitsland, Nederland, de Verenigde Staten en Israël waren onder de tegenstemmers. Brazilië, Rusland en China stemden voor. Volgens een wet die de Amerikanen eerder hebben aangenomen hebben de VS nu het recht om hun bijdrage aan de UNESCO te schrappen. Het gaat om 70 miljoen dollar.

Dat is meer dan 20 procent van het budget van de organisatie. Voor de Palestijnen, die ook al een verzoek hebben ingediend om erkenning door de VN, is dit een stap op weg naar volledige erkenning. De Palestijnse minister van Oudheden Hamdan Taha sprak over een ‘historische dag’. De stemming wordt gezien als steun voor Abbas, die door de Shalit-gevangenenruil aan prestige inboette ten opzichte van Hamas. De Amerikaanse VN-ambassadeur David Killion noemde het Palestijnse lidmaatschap ‘prematuur’. „We willen een Palestijnse staat op basis van onderhandelingen. Er zijn geen weggetjes binnendoor.” In een verklaring van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken werd het Palestijnse lidmaatschap ‘een unilaterale Palestijnse manoeuvre’ genoemd ‘die op de grond geen veranderingen brengt’. Israël overweegt ‘maatregelen’ bij zijn samenwerking met de UNESCO.

1 Reactie

  1. Er staat niet waarom o.a. de VS, Israel en Nederland zo verontwaardigd zijn over de eenzijdige stappen van de Palestijnen.

    Dat is omdat in de Oslo akkoorden – die door de internationale gemeenschap zijn gegarandeerd – de Palestijnen zich verplicht hebben om geen eenzijdige stappen te nemen, maar te onderhandelen over een definitief vredesverdrag.
    In strijd daarmee weigeren ze nu al jaren om daarover te onderhandelen.

    En met deze eenzijdige stappen geven ze helemaal aan internationale verdragen aan hun laars te lappen, geen (tweestaten)oplossing te willen en het vredesproces op te blazen.
    Dat kan niet geaccepteerd worden.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.