Oprotopmerking

Het filmpje ging als een lopend vuurtje rond in Twitterland. Tunahan Kuzu die voor de camera van ‘treitervlogger’ Ismail Ilgun zei dat Denk zo’n inclusief denkende partij was, dat ze het beste voor hadden met Nederland en dat als er groeperingen waren die hun inclusieve gedachte niet wensten te accepteren, die maar ‘moesten oprotten.’ Er barstte een storm van kritiek los want we weten allemaal dat Denk in het geheel niet inclusief denkt. Niet over LGBT’ers, niet over Joden, en al helemaal niet over zionistische Joden, om maar een paar groepen te noemen.

De camera van Ismail Ilgun liep terwijl Kuzu, zich geheel veilig voelend, zijn ontboezemingen deed. Weet u nog, Ilgun, onder meer bekend als Poelenburgse pester van politie en bewoners en om uitspraken als ‘ik ben een strijder van Erdogan’. Het Zaanse raddraaiertje viel omhoog toen hij een tijdelijk baantje bij het Algemeen Dagblad aangeboden kreeg, een klap in het gezicht van alle Nederlanders met een Turkse achtergrond die wél een opleiding afmaakten en graag aan de slag willen. Het was een experiment van hoofdredacteur Hans Nijenhuis, die Ilgun omarmde nadat hij excuses had gemaakt voor zijn abjecte gedrag. Eenmaal wegbezuinigd meldde Ilgun dat al zijn excuses voor zijn raddraaiersperiode ‘nep’ waren geweest, waarmee het experiment van Nijenhuis wel heel verdrietig eindigde.

Maar bij Kuzu kreeg hij uiteraard alle ruimte voor een filmpje – want ook strijder van Erdogan – waarin het Tweede Kamerlid tegen deze gelijkgestemde volledig leegliep, met diens oprotopmerking als resultaat.

Toen bleek dat de kritiek daarop maar niet wilde verstommen kwamen er excuses van Kuzu. Hij had het niet zo bedoeld, de uitspraak lag niet aan Kuzu zelf, nee, zijn uitspraak was uit zijn verband gerukt. Zo legde Kuzu ongegeneerd de zwartepiet bij medestrijder Ismail, waaruit maar weer eens blijkt uit wat voor hout Kuzu is gesneden.

In de peilingen staat Denk landelijk inmiddels op zes zetels. De partij doet het heel goed bij een ontevreden en gefrustreerde achterban. De opmerking was dan ook hoogstwaarschijnlijk juist voor die groep bedoeld, en daarom helemaal niet zo dom als hij op het eerste gezicht leek. Denk is de bediener van de parallelle samenleving. En met iedere zetel die zij winnen voel ik me hier een beetje minder thuis. Maar oprotten? Nee, dat kunt u vergeten.

2 Reacties

  1. Hoewel zeer politiek betrokken ben ik tot nu toe een politieke loopbaan uit de weg gebleven. Maar als ik dit zo lees, borrelt het initiatief om toch – als denker/beleidsmedewerker maar niet als politica – de aanzet te willen geven voor een partij die zich sterk durft te maken voor dat waar wij het steeds over hebben: het aan de kaak stellen van oneerlijkheid, veel te luid klinkende holle vaten en wegkijkers. Want dat zijn geen expliciet alleen Joden betreffende narigheden. Ook andere mensen in onze maatschappij van vandaag hebben daar veel last van. Hoe denkt bijvoorbeeld een bewoner van één van de traditionele buurten in Amsterdam of Den Haag over de huidige maatschappelijke ontwikkelingen? Ook die kan zich heel alleen en niet gehoord voelen in zijn Nederlandse wereld die heel snel steeds minder vertrouwd voelt. Daarmee bedoel ik niet dat ik “de Moslims”, “de buitenlanders” of iemand anders de schuld hiervan geef; zeker niet. Ook het leven van die mensen is bepaald door de politiek in binnen- en buitenland, evenals dat van ons en van die Nederlandse bewoner. Maar het is juist om die reden dat het misschien overweging verdient om dan ook politiek actief te worden: niet als “Joodse” partij – wat mij betreft met een warm welkom aan alle niet-Joodse en/of islamitische medestanders! -, maar als Partij van de Minderheden. Waarmee direct het o zo gemakkelijke etiket van “rechts” meteen gepareerd wordt. Wie wil mee-denken?

  2. Je kunt Kuzu van alles verwijten, maar niet dat hij dom is. Hij begrijpt precies wat Ankara van hem verwacht en voert dit met ijver en intelligentie uit. Zonder twijfel zal hij daar op enig moment, in het Nieuwe Osmaanse Rijk van Erdogan waar hard aan gewerkt wordt, naar Osmaanse traditie goed voor beloond worden.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.