Open doel

Natuurlijk, vraag een willekeurige Nederlander, zeker een willekeurige Joodse Nederlander wat de hoofdstad van Israël is, en ze zullen negen van de tien keer ‘Jeruzalem’ antwoorden. Maar bij die stad liggen zoals u weet nogal wat politieke gevoeligheden, waarvan we hopen dat die allemaal worden opgelost wanneer het langverwachte vredesakkoord met de Palestijnen wordt gesloten. Ooit. Misschien. En hoe fijn we het ook allemaal vinden dat Amerika en nog wat landen hun ambassade naar Jeruzalem hebben verplaatst, het overgrote deel van de wereld kijkt daar toch met opgetrokken wenkbrauwen naar.

Zoals het ons toch al niet al te goed gezinde Argentinië, dat met heel weke knietjes zwichtte voor de chantage van de Palestijnen. Die hadden gedreigd shirtjes en posters van wereldster Lionel Messi te verbranden als de voetballer het in zijn hoofd zou halen een balletje in de Heilige Stad te trappen, hoewel de voorzitter van de Argentijnse voetbalbond als reden gaf dat de spelers waren bedreigd. Kortom, 1-0 voor de BDS-fanatici, die collectief een feestje vierden.

Eenzelfde debacle dreigt voor het Eurovisie Songfestival volgend jaar, waarvan een aantal landen al heeft gezegd dat ze niet mee zullen doen, ‘next year in Jerusalem’.

Kijk, je kunt als land natuurlijk op je strepen gaan staan en stellen dat alle ballen coûte que coûte daar moeten worden verzameld, maar je zou het ook pragmatischer kunnen aanpakken, door dit soort festijnen in Tel Aviv te laten plaatsvinden en daarmee BDS-clubjes de wind uit de zeilen te nemen. Nu kan geen Israëli, Jood of Arabier, aankomende zaterdag Messi zien schitteren, en als het liedjesfestival volgend jaar níet in Israël plaatsvindt, is dat 2-0 voor de BDS’ers.

Je zou bijvoorbeeld ook kunnen overwegen om tomaatjes, avocado’s en bananen uit de Westbank af te zetten op de eigen markt en vervolgens tomaatjes, avocado’s en bananen geproduceerd in Israel proper, binnen de Groene Lijn van ’67, te exporteren. Dan moeten al die activistjes die op hun vrije zaterdagmiddag lopen te posten bij Albert Heijn hun tijd op een andere manier gaan vullen.

Het is maar een idee. Want hoe je het ook wendt of keert, het wordt het die groepjes nu wel heel gemakkelijk gemaakt om schoten voor open doel in te koppen. Ja, ik hoor u al zeggen: maar het ís geen bezet gebied, het is Judea en Samaria! En Jeruzalem is de ongedeelde hoofdstad! Maar die opmerkingen werken contraproductief, waardoor zíj steeds weer gemakkelijk scoren. Gun ze hun feestjes niet.

4 Reacties

 1. Het lijkt me goed om het Eurovisie Songfestival in Haifa te organiseren. Heel Europa kan dan zien hoe Joden en Arabieren samenleven in een moderne stad. De Baha’í-tempel toont de vrijheid van godsdienst in Israël. Imago is tegenwoordig alles.

 2. Als zouden de BDS clan en de ‘Palestijnse leiders’ in werkelijk álles hun zin krijgen dan nog zal het voor hen níét genoeg zijn, want het enige waar zij echt tevreden mee zullen zijn is de totale vernietiging van Israël en haar volk.
  Dat is al zeer zeer vele malen letterlijk uitgesproken door menig ‘palestijn’ en aanverwante soorten van anti israël en anti Joodse fanaat en dikwijls vastgelegd op beeld en geluid door diverse takken van de media. Dat soort lui moet je dus vooral NIET tegemoet komen ….laat hen lekker hun feestjes vieren….. het grootste feest zal uiteindelijk door Israel en haar volk gevierd gaan worden, want wie het laatst lacht lacht nog altijd het best. Het zou meer dan te zot voor woorden zijn als Israël en haar volk zich hun éígen identiteit zou laten ontnemen omdat het ánderen een doorn in het oog is. Het zou een teken van zwakte zijn om aan de idioterie van een stel moordzuchtige antisemieten toe te geven. Israël heeft zich ONDANKS de legio aanvallen en oorlogen, ondanks de voortdurende kritiek en erger (officieel) al 70 jaar staande weten te houden en dat zal hen de volgende 70 jaar óók wel lukken; zolang zij NIET tegemoet zullen komen aan de krankzinnige wensen , nukken en grillen van hun vijanden.

 3. Ik ben het helemaal met je eens, gun ze hun feestjes niet en wees pragmatisch.
  Groetjes

 4. In deze sombere internationale tijden voor Israël wil ik u allen graag bemoedigen met een dosis positiviteit. Er is een beschermengel actief binnen de V.N. zij heet Nikki Heley ( Speech to AIPAC- 5-maart-2018 you-Tube ) zij is de representant van de Verenigde Staten van Amerika en het beste wat Israël sinds jaren is overkomen.
  Zonder Israël is iedere Jood een ongedekte cheque ( Abel Herzberg ). Ik spreek geen Hebreeuws maar “Gam Zoele Towah , dat zal eens wel ergens goed voor zijn ”
  lijkt mij hier van toepassing voor een ieder die Israël een warm hart toedraagt!En volgend jaar in Jeruzalem ,met “Lesjana Habe Biroesjalajiem” kan je nimmer compromissen sluiten met contraproductieve mensen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.