Op de thee

J2GLMc7-Woensdagmiddag. Nederland maakt zich op voor het bezoek van Mahmoud Abbas, die met dezelfde egards zal worden ontvangen als twee jaar geleden toenmalig president van Israël, Peres, inclusief ontvangst bij de koning. Velen zien het vertwijfeld aan; zeker nu. Het vredesproces lijkt zo dood als een pier. Abbas weigert opnieuw aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. Waarom zou hij? Van de EU en de VN krijgt hij toch zijn cadeautjes wel. Terwijl Netanyahu vanwege de onlusten in Israël kortgeleden nog een bezoek aan Rusland afzegde, lijkt Abbas dat niet nodig te vinden. Sterker nog, hij lijkt het wel best te vinden, die ‘derde intifada’.

De vraag is of politiek Den Haag doordrongen is van de opruiende taal die Abbas de laatste maanden uitkraamt. Zoals een paar weken geleden: “We verwelkomen elke druppel bloed die in Jeruzalem wordt vergoten. Het is zuiver bloed, schoon bloed, bloed op weg naar Allah.” Over dodencultus gesproken; je zou zo’n uitspraak eerder van een IS-leider verwachten dan van een ‘gematigde’ Palestijn die wordt beschouwd als de enige gesprekspartner voor vrede. En aan de andere kant staat een schoorvoetende Netanyahu, die Abbas in geen enkel opzicht meer vertrouwt. Daarmee is meteen aangetoond in wat voor dramatische impasse de Israëli’s en Palestijnen zich bevinden.

Intussen zullen Nederlandse politici Abbas ongetwijfeld voor of achter de schermen willen bewegen toch weer met Jeruzalem te gaan praten. Maar is het voor nu niet veel eff ectiever om de man te overreden de steekpartijen tegen onschuldige Israëlische burgers te veroordelen? Is het geen idee om hem nou eerst eens ter verantwoording te roepen over de onvoorstelbare corruptie binnen de Palestijnse Autoriteit? En hem te herinneren aan exorbitante ‘salarissen’ die de (vrijwel failliete) PA maandelijks betaalt aan veroordeelde terroristen: hoe langer in de gevangenis hoe hoger het bedrag, tot ruim 2300 euro per maand?

Misschien was het toch verstandiger geweest om Abbas eerst zijn eigen puinhoop thuis te laten opruimen, voordat hij op het rode pluche van Paleis Noordeinde had mogen gaan zitten om thee te drinken met de huiseigenaars. Cadeautje…

4 Reacties

 1. Onderhandelen met een terrorist? Een terrorist ontvangen? Ik vind het onbegrijpelijk en verwerpelijk. Iemand die moord goed praat is niets meer en niets minder dan een medeplichtige aan deze moorden, zeker als deze persoon een leidinggevende positie heeft en aldus een crimineel en daarmee maakt de Nederlandse regering inclusief het koninklijke huis haar handen erg vuil

 2. De uitlatingen van Mahmoud Abbas vallen zonder meer te kwalificeren als terrorisme.
  Buiten dat, hij begeeft op zich op eenzelfde niveau als van een al dan niet veroordeelde psychopatische TBSer.

 3. Antwoord v.d. VVD op de vraag waarom Abbas wél en Netanyahu niet aanwezig was in Den Haag voor ‘samenwerkingsgesprekken’ was een brutaliteit op zich.

  Antwoord. “Netanyahu kon niet komen daar hij een krappe meerderheid heeft in Israel en bovendien was hij vorige week in Duitsland”!

  Belletje naar VVD: Abbas heeft helemaal géén meerderheid!

  In feite heeft hij helemaal géén mandaat want dat is ong. 8 jaar geleden afgelopen, hij heeft géén Staat en leeft van EU belastingsgeld. Bovendien moet hij 24/7 bewaakt worden anders wordt hij door zijn eigen bevolking gelynchd!

  Déze Überterrorist/Dictator & Holocaust ontkenner wordt met alle egards ontvangen door de Kamer/Koning.!

  Abbas is niets anders dan een naakte Keizer en dient als zodanig behandeld te worden.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.