Olievlek

De uitstalling van Vrouwe op de Nieuwmarkt
De uitstalling van Vrouwe op de Nieuwmarkt. Foto: Maurice Mol

De gemeente Amsterdam verordonneerde in juni dat pro- en anti-Israëldemonstranten niet meer tegelijk op de Dam mochten staan en zich over de stad moesten verspreiden. Maar de maatregel lijkt nu averechts te werken.

Jarenlang stonden in het weekend de pro-Israëlgroep Time to stand up for Israel en de pro-Palestijnse eenmansactivist Simon Vrouwe tegenover elkaar op de Amsterdamse Dam. Het nietsvermoedende publiek werd zo regelmatig getrakteerd op het Israëlisch-Palestijns conflict, inclusief schokkende foto’s, die Vrouwe presenteerde als beelden uit Gaza. De gemeente Amsterdam was niet blij met de regelmatige schermutselingen en scheldpartijen tussen demonstranten en passanten. De gemeente beval pro’s en anti’s om voortaan om en om op de Dam te demonstreren. Dit om dreigende ‘overlast, discriminatie, ongeregeldheden en geweldsincidenten’ te voorkomen. “Het staat iedereen vrij om elders in de stad zijn grondrecht op vrije meningsuiting uit te oefenen,” aldus de woordvoerder toen. Sindsdien roeren Vrouwe en aanhang zich niet alleen op de Dam, maar ook op de Nieuwmarkt en het Spui.

Dam
Op de Dam en op het Spui wordt regelmatig ene Robert-Willem van Norren gesignaleerd, gewapend met een bord met hakenkruis-op-Israëlische-vlag. Hij is vaak in gezelschap van andere activisten als Simon Vrouwe en Anja Meulenbelt. Afgelopen zaterdag liep een NIW-lezer die anoniem wil blijven Van Norren tegen het lijf: “Op de een of andere manier drong het niet meteen tot mijn zoons (11 en 8) door dat dit heerschap geen pro-Israël demonstrant was, maar een anti-. Ze vertelden hem vol trots dat zij half Israëlisch waren. De man begon te schelden, stak middelvingers op en maakte een snijdende beweging langs zijn keel. Hij werd hierbij ondersteund door een groepje licht getinte jongeren. Mijn zoons waren geschokt door de agressieve benadering. Het is een grof schandaal dat de gemeente Amsterdam haar inwoners en toeristen blootstelt aan dit soort malloten, om je kapot te schamen!”

‘Dit kan jurisprudentie opleveren voor een Nederlandse toepassing van de onlangs door de EU aangenomen werkdefinitie antisemitisme’

Van Norren heeft inmiddels een proces-verbaal aan zijn broek hangen, meldt adjunct-directeur Naomi Mestrum van het CIDI. “De politie is ter plekke opgetreden vanwege dat hakenkruisbord. De op internet circulerende foto van Van Norren is enkele weken oud. Hij moet binnenkort voorkomen. We zijn benieuwd, want dit kan jurisprudentie opleveren voor een Nederlandse toepassing van de onlangs door de EU aangenomen werkdefinitie antisemitisme, die het vergelijken van Israël met nazi-Duitsland als zodanig aanmerkt.”

Nieuwmarkt
Op de Nieuwmarkt stuitte Maurice Mol uit Capelle aan den IJssel, gastspreker op scholen voor Herinneringscentrum Kamp Westerbork, op Simon Vrouwe. Hij was zo ontdaan dat hij een brief schreef aan de burgemeester. “Ik trof een BDS-man met een anti-Israël stand,” vertelt hij. “Ik zei hem dat hij niet op die plek behoorde te staan, omdat Joden, onder wie ikzelf, voor de oorlog in deze buurt hebben gewoond en het overgrote deel is vermoord. Dat interesseerde hem geen bal. Joden hebben in Palestina helemaal niets te zoeken, zei hij. Als bewijs dat er ook wel goede Joden waren wees hij op een afbeelding van bebaarde Joden die demonstreerden tegen de staat Israël [de Neturei Karta-sekte, red.]. De enige andere goede Joden waren volgens hem de Messiaanse Joden. Uiteraard is er vrijheid van meningsuiting, maar niet van antisemitisme. In Frankfurt weigert de gemeente mee te werken aan BDS. Dat zou in Amsterdam ook moeten, zeker als je als burgervader wil verbinden.”

Spui
Op het Spui kwam het dezer dagen tot een ander treffen. Jaap Hamburger, voorzitter van Een Ander Joods Geluid, stapte van zijn fiets om te kijken ‘wat Simon Vrouwe zoal etaleert’ en werd toen naar eigen zeggen belaagd door pro-Israëldemonstrant Michael Jacobs, getooid met Israëlische vlag. Hamburger: “Hij riep dat ik een antisemiet was, net als Vrouwe, en duwde zijn mobiel op een agressieve manier vlak voor me om me te filmen. ‘Dat kan ik ook!’ riep ik en ging hém filmen met mijn mobiel. Uiteindelijk gaf hij een klap in mijn richting, maar die had een oud dametje nog geen kwaad gedaan.” Michael Jacobs weigert op de aantijgingen van Hamburger te reageren.
Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam bevestigt dat de partijen elders mogen demonstreren, en elkaar dus in de stad kunnen blijven treffen, op voorwaarde dat de uitingen niet antisemitisch of anderszins discriminatoir zijn en het strafrecht niet met voeten wordt getreden. “Een demonstrant staat niet boven de wet. Afgelopen tijd zijn rond de genoemde demonstraties meerdere aanhoudingen verricht. Ook is opgetreden toen een pro-Palestinademonstrant onlangs een deel van de nazivlag toonde.”

7 Comments

 1. Ik vind het demonstreren op deze manier angstaanjagende vormen aannemen!
  Kordaat optreden van de gemeente Amsterdam is geen overbodige luxe maar bittere noodzaak!

  • Pure intimidatie! Deze antisemitische schoft probeerde na afloop van “de zaak Michael Jacobs” voor het Paleis van Justitie de groep steunbetuigers van Jacobs te filmen. Met wat voor bedoelingen? Zijn vrouwelijke compaan, eveneens op deze foto, begon hevig te schelden.. De foto’s van het kleine groepje antisemitisch tuig die ik voor het Paleis van Justitie heb genomen na afloop van “de zaak Michael Jacobs” zijn in mijn bezit.

 2. Wanneer zal het NIW eerlijk uitkomen voor de eigen anti-zionistische sentimenten? Wanneer zal het oudste weekblad van Nederland de onlosmakelijke band erkennen en benadrukken tussen het volk der Joden en het bijbelse land Judea; tussen de Israëlieten, de nazaten dus van aartsvader Jakob oftewel Israël, en het grondgebied van de Staat Israël? Of blijft de redactie net als veel niet-Joden van mening dat de gezamenlijke strijd tegen het zionisme een goede zaak is?

 3. Wij waren vorige week ook op de Dam voor een bezichtiging van de Bijenkorf en kwamen plotseling tegen over hetzelfde beeld . Ik kende geen namen maar schrok van een man in rolstoel met anti Isreal leuzes en de bewuste Israelvlag met hakenkruis en 4 meter verder een man met Israël vle om de schouders . Dus pro Israël. Je voelt je vreselijk ongemakkelijk en zijn niet in discussie gegaan. Het viel wel op dat Pro Israël in een vriendelijk discussie was. Gek toch dat je van alle vreselijke moordpartijen in de rest van onze wereld niets ziet. Alleen het kleinste stukje van de wereld staat alles op de kop. Ongelofelijk toch.

 4. Namens Time To Stand Up for Israel wil ik andermaal ageren tegen de suggestie dat er vanuit Time ooit beledigende taal, agressie of bedreigingen zijn geuit tegen de BDS-ers… Het enige lid van Time die provocerend optrad en zich herhaaldelijk niet aan de afspraken hield is als lid geroyeerd.. wat de politie overigens weet…Wij hadden als doel om Simon Vrouwen en co van de Dam te verwijderen… en een eerlijk tegengeluid te laten horen… In iedergeval mag Simon Vrouwe slechts 1x in de 2 weken maar 3 uur op de Dam staan in plaats van 4 dagen per week daarvoor.. Sinds Juni heeft Time dan ook besloten om geen Damacties meer uit te voeren maar op andere wijze bewustzijn bij de gemeente te creëren.. Nog steeds vind ik het stuitend hoe negatief het NIW over onze zeer vreedzame Damacties spreekt.. bovendien hebben wij er vanaf maart 2016 tot April 2017 gestaan.. dus slechts 1 jaar en niet zoals SImon vrouwe reeds 5 volle jaren… Dit ter correctie..

 5. Mevrouw Voet er staan zoveel onjuist heden in u artikel dat ik er niet aan begin om ze te corrigeren. Bent u journalist?
  Wanner houden jullie er eens me op om de slachtofferrol te spelen. Meneer m.mol vertelde me in het Israëlisch leger te hebbe gediend, komt aan met Holocaust als rechtvaardiging van Israel het is niet de schuld van de Palestijnse bevolking. En dan kom u aan met M. Jacops de man is al 9X op gepakt van wege bedreigingen en luid schreeuwende beledigen meerdere keren aan giften gedaan. https://youtu.be/hWgcaF9TPlQ
  Israelisch toeristen gedragen zich soms zeer acresief kijk maar naar die sporters van Beitar die lopen ook over de Dam. Bekijkt u de onderstaande documenteren als u dat niet als een bedreiging ziet.
  Forever Pure VPRO • 52 min Joodse voetbalclub Beitar
  https://www.npo.nl/2doc-forever-pure/22-08-2017/VPWON_1245803

 6. Bizar dat het tonen van een deel van een Nazi vlag niet lijdt tot onmiddelijke arrestatie maar het vernielen van een jas en telefoontje wel. Hieruit blijkt wel hoe @politie020 tegenover antisemitische uitlatingen staat.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.