NOS gebruikt antisemitische karikatuur

Het NOS bericht

De NOS is dinsdag zwaar de mist in gegaan met een artikel over de Joodse Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros. Daarbij gebruikte de omroep de combinatie van ‘Jood’ en ‘tentakels’ die hij zou hebben in de Europese en Amerikaanse politiek.

In het NOS artikel ‘George Soros: invloedrijke bemoeial met tentakels ver in de wereldpolitiek’, dat dinsdagmiddag op de website van de NOS verscheen werd de filantroop specifiek aangeduid als ‘De jood George Soros’. “De jood Soros steunt organisaties die regeringen openlijk bekritiseren en heeft zijn tentakels ver uitgestrekt in zowel de Europese als de Amerikaanse politiek. En dat moet stoppen, zeggen tegenstanders.”

De vergelijking met tentakels doet denken aan de antisemitische mythe dat Joden streven naar de wereldmacht. Op sociale media ontstond na het verschijnen van het artikel ophef over het woordgebruik van de NOS. Daarbij werd ook opgemerkt dat de nazi’s graag eenzelfde vergelijking maakten over Joden en tentakels. Zo tekende nazi-cartoonist Josef Plank in 1938 de Britse premier Winston Churchill als Joodse octopus die zijn tentakels over de wereld uitstrekt.

‘Ongelukkige formuleringen’

Het NOS bericht

Later verwijderde de NOS de gewraakte aanhef en veranderde zij de kop van het artikel in ‘George Soros: staatsman zonder staat met flinke vinger in de mondiale politiek’. Maar ook die kop is ongelukkig gekozen. Zo merkte Thijs Kleinpaste, redacteur bij De Groene, op dat de nieuwe kop doet denken aan een bewering van de antisemitische schrijver Maurice Barrés. Barrés beschuldigde Joden ervan de natiestaat te willen vernietigen omdat zij zelf stateloos zouden zijn. Soros is zowel Hongaars als Amerikaans burger. Later veranderde de NOS de kop nogmaals door de bewering ‘staatsman zonder staat’ tussen aanhalingstekens te zetten.

De redactie van de NOS lijkt zelf weinig onder de indruk van de ophef over hun formuleringen. In een korte tweet liet de omroep weten dat het artikel is aangepast, maar biedt daarbij geen excuses aan. “In een eerdere versie van dit artikel over George Soros zijn ongelukkige formuleringen gebruikt. Hier vind je het aangepaste artikel,” aldus de NOS. In het aangepaste artikel is geen uitleg of verontschuldiging te vinden voor de antisemitische karikatuur.

6 Reacties

  • Gemakzuchtige nieuwsklerken, die the powers that be, de gevestigde macht, voor vanzelfsprekend aannemen. En als je daar dan kanttekeningen bij plaatst hun schouders ophalen en mompelen ‘joh, waar maak je je druk om?’ En van de hoofdklerken hoor je dan: ‘huh?’
   Huh? (Meest gehoorde reactie in de redactieburelen van de Hollandse media.)

 1. “Ongelukkig gekozen”…
  Dit was gewoon een proefballonetje van de NOS om te zien, hoe ver ze tegenwoordig kunnen gaan. Het is van geen enkele relevantie om te vermelden wat Dhr. Soros is of niet. Dit weet de NOS heel goed. Maar het masker is nu definitief gevallen: de NOS heft antisemieten in dienst.

  • Misschien heeft de NOS een stelletje stagiaires met een twijfelachtige achtergrond in dienst genomen ? En uw stelling dat de NOS Jodenhaters in dienst heeft zou goed kunnen kloppen. Want die zijn uitgesmeerd over alle lagen van de maatschappij…..

 2. Nu wordt het nog aangepast, over 20 jaar zullen daar voornamelijk mensen werken die niet meer beter weten of willen weten ofwel vanuit hun achtergrond of desinteresse. Islam propaganda zal steeds meer gaan door sluimeren in de nieuwsvergaring komende jaren.

 3. Het is alweer een tijdje geleden dat wij, na op vakantie in Israël waren geweest weer terug in Nederland waren. Die avond in het 6uur nieuws hoorde en zag ik dat Israël met een grote legermacht Libanon was binnengevallen. Aangezien wij geen enkel legervoertuig op de weg naar het noorden hadden gezien, moet het bijpassende filmpje van een ander moment geweest zijn en besloot ik de redactie van De NOS te bellen. Ik vertelde over de volkomen lege weg, en degene die aan de telefoon was legde zijn hand over de telefoon maar niet goed genoeg. Ik hoorde hem roepen: “zie je wel dat je dit niet zomaar kan doen”, vervolgens zij hij tegen mij dat hij het zou onderzoeken. In het 8 uur nieuws en op teletekst was het bericht verdwenen. De door belasting-betalers draaiend gehouden NOS gaat wel vaak en veel de fout in als het berichten over Israël of joodse burgers gaat, misschien iets voor het O.M.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*