Noodkreet van Joodse studenten richting VU

Naar aanleiding van het optreden van de Palestijnse terroriste Rasmea Odeh in het gebouw de Verrekijker aan de Amsterdamse Vrije Universiteit, verscheen op een besloten Facebookpagina voor Joodse studenten en alumni van de wetenschappelijke instelling, deze brandbrief richting de universiteit. Het is al langer niet pluis voor Joodse studenten aan de VU, maar nu lijkt de maat bij hen vol. De brief, opgesteld door Kitty Herweijer (werkzaam bij het CIDI) en Maxime van Gelder (VU-alumnus), is inmiddels aan het VU-bestuur gestuurd. 

Geachte bestuursleden,
Dinsdagavond werden wij opgeschrikt door het nieuws dat de terroriste Rasmea Odeh, veroordeeld voor betrokkenheid bij een bomaanslag waarbij twee onschuldige Israëlische burgers werden gedood, aan de VU een podium had gekregen om een toespraak te houden. Dit gebeurde op uitnodiging van de Revolutionaire Eenheid, een extreemlinkse organisatie.

Kritiek op regeringsbeleid, of dit nu Israëlisch, Frans of Duits beleid is, is uiteraard geen probleem. Echter, wat we telkens weer constateren bij dit soort radicale clubs is dat kritiek op Israëlisch regeringsbeleid uitmondt in complotdenken en klassieke Jodenhaat. Het toppunt is wat ons betreft bereikt met de uitnodiging van de veroordeelde terroriste Rasmea Odeh.

Odeh werd door de woordvoerster van Revolutionaire Eenheid, VU-studente Aletta de Savorin Lohman – tevens voorzitter bij Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina (SRP) – omschreven als ‘onschuldig’ en ‘een verzetsheldin’. Kritiek op de komst van Odeh werd op de Facebookpagina van Revolutionaire Eenheid weggezet als ‘intimidatiepogingen van de zionistische lobby’.” Als een bloedhond hijgt de lobby in de nek van iedereen die ze maar kunnen verdenken van sympathie,” zo schreven zij. Het Joodse weekblad NIW werd bij het evenement toegang geweigerd aan de deur, want: “Zionistische media zijn niet welkom.”

Toen SRP in 2015 werd opgericht leidde dit meteen tot ophef omdat er op hun Facebookpagina voor hun eerste evenement werd opgeroepen de VU Israëlvrij te maken met de kreet: “VU, VU, Israëlvrij’”[in een eerdere versie werd grsproken van ‘jodenvrij’, red.]…”. Ondanks dat dit evenement na de ontstane ophef werd verplaatst naar buiten de VU, is deze organisatie doorgegaan met het organiseren van evenementen en acties aan de VU. De club stond meermaals voor de VU te flyeren met desinformatie waarin het eeuwenoude antisemitische bloedsprookje in een nieuw jasje werd gestoken (bloeddorstige Israëli’s pleegden genocide in Gaza), ook verkleedden leden van deze club zich als Israëlische militairen waarna ze VU-studenten uit het niets van doen. Ook hebben zij geen interesse in debat. Ze nodigen enkel activistische radicale sprekers uit voor hun evenementen. Zij hebben dus ook, buiten een racistische agenda, een anti-academische agenda. Hun enige doel is het demoniseren van de joodse staat Israël, intimideren en het verdraaien van waarheid om vervolgens zeer eenzijdige propagandapraatjes te verkopen.

De VU stond altijd bekend om haar tolerante klimaat voor (religieuze) minderheidsgroeperingen. Vandaar dat veel joodse studenten zich ook lange tijd op hun plek hebben gevoeld aan de VU. Dit klimaat staat echter onder druk sinds de opkomst van deze radicale intolerante clubs die in het opinieklimaat aan de universiteit de dienst lijken uit te maken.

Wat ons betreft is de maat nu vol. Wij, joodse studenten en oud- studenten, verzoeken het bestuur van de VU om radicale clubs met racistische antisemitische tendenzen en hun evenementen niet langer gedogen. Trek een streep voor de studenten die constant maar weer grenzen overschrijden, waardoor joden zich meer en meer vervreemd voelen van de VU.

Wij zijn blij om te horen dat de VU de gekraakte ruimte waar Odeh kon spreken gaat sluiten. Maar we vragen ook om nu door te pakken en de tendens waar deze uitnodiging van een veroordeelde moordenares uit voorkomt, de studenten en clubs die dit drijven, aan te pakken. Wij roepen de VU op tot een daadkrachtig optreden om deze zeer zorgelijke ontwikkelingen aan de universiteit een halt toe te roepen.

Graag zouden wij ook joodse (oud-) studenten aan de VU, in gesprek gaan met het bestuur om deze toenemende zorgen verder toe te lichten en mee te denken hoe we ervoor kunnen zorgen dat het klimaat aan de VU ook inclusief is voor joodse studenten.

De brief is ondertekend door tientallen studenten en ex-studenten die aan de VU hebben gestudeerd.

 

10 Reacties

 1. Ik hoop dat het eindelijk tot de VU bestuur gaat doordringen. Dat er tevenwoordig maar een, haatvol, geluid op de campus te horen is. Ook ik oud medewerker (bijna 20 jaar) schaam me voor wat er op de VU gebeurd.

 2. Geachte redactie en lezers van NIW,

  1.Geluiden om de vrije meningsuiting aan banden te leggen vind ik zeer zorgelijk. Zeker als het een universiteit (VU) betreft: daar moet vrij over alles gediscussieerd kunnen worden.
  2.Het is afschuwelijk dat twee jonge Joodse levens slachtoffer werden van de in de brief genoemde aanslag.
  3.Mevrouw Rasmea Odeh werd decennia geleden door een Israëlische (militaire?) rechtbank veroordeeld wegens betrokkenheid bij deze terroristische aanslag. Verliest zo’n persoon dan alle mensenrechten nadien?
  4.Menachem Begin,Jitshak Shamir, Ariël Sharon en Benyamin Netanyahu hebben ook terreurdaden gepleegd. Was dit een reden om hen daarna het vrije woord te ontnemen?
  5.Mevrouw Rasmea Odeh verklaart overigens part noch deel te hebben gehad aan de terreuraanslag waarvoor zij veroordeeld werd. Sterker zij stelt dat zij bekend heeft na wekenlange zware druk op haar uitgeoefend tijdens voortdurende ondervragingen.
  6.Dat verschijnsel is een bekend verschijnsel.De Palestijnse tiener Mohammed Tamimi verklaarde – onlangs -na zware druk bij ondervragingen door Israëlische legerfunktionarissen – ook op schrift (zonder advovaat en ouder(s) erbij…!!!) dat de zware verwonding aan zijn hoofd door een val van zijn fiets kwam (en niet door een rubberkogel van het Israëlische leger, zoals volgens zijn ouders de werkelijkheid gebiedt te zeggen.Hij wilde weer zo gauw mogelijk naar het veilige ouderlijk huis.
  7.Er zijn ook Joodse actiegroepen, zoals Jewish Voice for Peace in de VS,die Rasmea Odeh een stuk milder beschouwen of zelfs in haar onschuld geloven.
  8.Er is antisemitisme en ook in onze stad Amsterdam hebben Joden (en dus wij allemaal!!!) daar last van. Dat dat zo is een halve eeuw na de Shoah is vreselijk en moet veranderen.Dit verschijnsel moet uit de wereld geholpen worden!
  9.Een middel op weg naar een betere toekomst is m.i. niet mensen die voor een rechtvaardige behandeling van het Palestijnse volk opkomen de mond te snoeren of als antisemiet weg te zetten.Dat gebeurt helaas te vaak!
  10.De staat Israël moet alle resolutie’s van de VN uitvoeren.
  11. Ook de Palestijnen moeten dat doen.
  12. Hoe het resultaat van 10 en 11 er precies uit gaat zien hangt af van eerlijke vredesbesprekingen onder eerlijke supervisie (dus niet zoals we die gezien hebben van de VS).

  Shalom, Johan Smit, Amsterdam

 3. Heel goed en kranig verwoord.
  Hier valt weinig aan toe te voegen. Mijn vraag is hoe is het gesteld bij het AMC en verdere universitaire opleidingen in Nederland. Wanneer ik van mijn kleinkinderen uit de VS hoor hoe de situatie universitair daar zijn verwacht ik niet veel goed. Maar dank voor jullie optreden

 4. Het ‘point of no return’zijn we voorbij. De islamitische student tezamen met de ultra-linkse student maken de dienst uit. Ook buiten de VU is het onomkeerbaar. Met dank aan al die mooipraters en wegkijkers. Het is te walgelijk voor woorden.

 5. Ik heb even op de VU gestudeerd maar ben in die tijd..overgestapt naar de UvA…maar ben het geheel eens met het antisemitistische beleid wat de VU voert gestopt moet worden.
  Iedereen heeft recht op studeren in veiligheid ongeacht religie of afkomst. Op deze manier wordt er een situatie gecreëerd die heel vies smaakt.

 6. De maat is pas vol en het tij zal pas keren, wanneer een brandbrief wegens antisemitisme niet door Joodse studenten wordt geschreven, maar door de VU zélf.

  • Ik wil nog een stapje verder gaan, Michael. Het zou de achtereenvolgende Nederlandse regeringen sieren, als zij eens keihard stelling zouden nemen tegen Jodenhaat. Er wonen al eeuwen Joden in ons land, die alleen maar hebben bijgedragen tot de opbouw en bloei van ons land. Nooit en te nimmer hebben de Nederlandse Joden een negatieve invloed gehad. Uit waardering hiervoor zou steun aan het Nederlandse Jodendom gewenst zijn !
   Ik krijg steeds meer het gevoel dat “stank voor dank” ons deel is !

 7. Het is al langer niet pluis voor Joodse studenten aan de VU, maar nu lijkt de maat bij hen vol. ”
  Zou dat iets met de islamisering van Europa en dus ook Nederland te maken hebben?

  Waarom werden de statuten van de VU eigenlijk steeds weer aangepast? Drie keer als ik me niet vergis. Ik weet vanuit de geschiedenisboeken dat er twee godsdiensten zijn die het Joden en Protestanten altijd al bijzonder moeilijk maakten om zelfstandig wetenschappelijk werk te schrijven en te publiceren.

  Wie denkt dan niet gelijk aan de RK.Kerk en de Islam!!! Altijd dreigde de brandstapels voor hen die onwelgevallige boeken publiceerden, waarna nog niet zo lang geleden vaak ook de schrijvers met hun boeken levend verbrand werden op vele brandstapels.

  Joodse en Protestantse studenten aan de VU staan bekend om hun kritische gedachten en geschriften, zij zijn gewend om hardop plain public vragen te stellen die er toe doen aan hun professoren en islamitische medestudenten, zij laten zich niet afschepen met halve of niet ter zake antwoorden.

  Als we niet oppassen keren de middeleeuwen weer terug in Nederland en ook op de VU met die twee overheersende en drammerige godsdiensten die inquisitie/sharia achter de hand houden? Kan het weer zo erg worden? God bewaren ons land! Psalm 121.

  Goed dat er eindelijk in 2018 een stevige discussie op gang komt en er paal en perk gesteld wordt aan wat betamelijk is op de VU. Vast staat: De Waarheid Overwint Altijd! Dat leert de geschiedenis!

  De statuten/slogan van de VU in 1880 waren nog overduidelijk…

  VU is verder kijken’. Het klassieke motto luidt: Auxilium nostrum in nomine Domini, ofwel:
  ‘Onze hulp is in de Naam des Heren. Psalm 124:8.

  Laten alle studenten zich ook gesterkt voelen door de woorden van Psalm 18 en Jesaja 41-46.

 8. Ik begrijp en ondersteun de Noodkreet van Joodse studenten richting VU. Hoop dat zij hun rug recht houden en trots zijn en blijven op Jood zijn. Psalm 18.

  Wie de afgelopen jaren de boeken gelezen en ter harte genomen hebben van o.a. Oriana Fallaci, de kracht van de rede waarin zij een vernietigende analyse geeft van wat zij de brand van Troje noemt, ofwel van een Europa dat inmiddels veranderd is in Eurabië een kolonie van de islam.

  Prof.dr. Hans Jansen schreef ook een verhelderend boek: Islam voor varkens, apen, ezels en andere beesten. Hij beantwoord maar liefst 250 vragen over islam uit de Koran.

  Arthur van Amerongen, een ervaringsdeskundige, schreef ook een zeer verhelderend boek:
  Brussel: Eurabië.

  Nog een boek dat mij de ogen opende: Eurabië van Bat Ye’ or. Gaat over de de geheime banden tussen Europa en de Arabische wereld. Is de huidige minister Kaag niet verstrengeld in de Palestijnse kwestie?

  Gelukkig weten we vanuit Tenach en het Tweede Testament dat de Islam niet het laatste woord spreekt op planeet aarde. Laten de Joodse studenten op en in de VU proclameren dat Israël met de Joodse Masjiach tot HOOFD der volken zal worden. Details Jeremia 31 en Jesaja 60-66 en Openbaring 7, 14 en 19.
  Shalom Bas Fortuin.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.