Nieuwe theorie over Stuxnet virus

Afgelopen weken was het Stuxnetvirus weer regelmatig in het nieuws. Het ISSS (Industrial Safety and Security Source), een bedrijf dat zich met internetbeveiliging bezighoudt, meldt op zijn website dat een Iraanse spion het virus op de computers geïnstalleerd heeft met een usb-stick.

Foto: Sophie Gordon / Flash 90

Door het virus middels een usb-stick in het computersysteem te brengen zou hij dat gemakkelijker kunnen infecteren dan via het net, aldus de theorie van het ISSS. Volgens anonieme Amerikaanse geheime agenten heeft de Iraanse spion het virus, in opdracht van de Mossad, geïnstalleerd op de computers van de kerncentrale in Natanz. In totaal zijn er in Iran 16.000 computers geïnfecteerd geraakt met het virus. Het virus saboteerde voor korte tijd de centrale van Natanz. Hierdoor werd het omstreden kernprogramma van Iran volgens kenners in ieder geval voor enkele maanden vertraagd.

Het is nog altijd onduidelijk wie er precies achter de aanval zit. Iran beschuldigt Israël, Amerika en het Westen van de aanval, maar Teheran heeft daar geen harde bewijzen voor gepresenteerd.

1 Reactie

  1. In het artikel van de redactie van NIW lees ik de volgende informatie:
    Een Iraanse spion plaatste in opdracht van de Mossad een usb-stick in het de computers van de kerncentrale in Natanz.

    Ik interpreteer dat als volgt:
    Een medewerker van de ultracentrifuge installatie stak ter plekke een usb-stick met valse input in het besturingssysteem van de Uranium verrijking. De ultracentrifuges werden instabiel en gingen kapot. De besturingssoftware is een product van Siemens, de valse input is op die software gebaseerd.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.