Nederland haalt militaire banden met Iran aan

Ambassadeur Terstal bij defensieminister Amir Hatami

De ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie hebben besloten een defensieattaché naar Iran te sturen. Dit bevestigen beide ministeries aan het NIW.

De Nederlandse ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie hebben besloten een defensieattaché naar de Islamitische Republiek Iran te sturen. Dit bevestigen woordvoerders van beide ministeries. Een defensieattaché vertegenwoordigt de strijdkrachten en hun leiding in de ontvangende staat en is daar contactpersoon voor het ministerie van Defensie. Deze keuze is opvallend omdat Iran binnen de militaire verdragsorganisatie NAVO, waar Nederland deel van uitmaakt, vooral als vijand wordt gezien. Toch heeft Nederland besloten op dit moment militaire banden aan te knopen met het regime in Teheran. Annelou Veen, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, bevestigt aan het NIW ‘het naderende aantreden van de nieuwe defensieattaché in Teheran’ en verwijst verder naar het ministerie van Defensie.

Defensiewoordvoerder Sander Kuypers meldt dat er inderdaad ‘de afgelopen dagen overlegd is gevoerd met Buitenlandse Zaken’ over het initiatief. In een schriftelijke reactie meldt Kuypers: “De defensieattaché helpt bij het vergroten van wederzijds begrip, het bevorderen van dialoog en het creëren van diplomatiek verkeer.” En: “Nederland heeft defensieattaché’s gestationeerd in een groot aantal landen. Sinds kort behoort daar dus ook Iran bij.” Hij voegt daaraan toe dat Iran al jaren zo’n attaché in Nederland heeft zitten. Het is moeilijk dit initiatief van de Nederlandse regering los te zien van het recente bezoek van (interim-)minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag (D66) aan de Islamitische Republiek op 21 februari en de nog recentere ontmoeting van de Nederlandse ambassadeur in Teheran, Susanna Terstal, aan de Iraanse minister van Defensie, brigadegeneraal Amir Hatami.

De Nederlandse ambassade in Teheran

‘Vrede en veiligheid’
Over dit bezoek op 13 maart zegt BuZa-woordvoerder Veen: “Het is gebruikelijk om internationaal contacten te onderhouden met verschillende vertegenwoordigers van de regering, de maatschappij, en het bedrijfsleven in alle landen waar Nederland vertegenwoordigd is.” Ongetwijfeld, maar geldt dit ook voor militaire zaken bij een niet bepaald vriendelijke mogendheid? Het Iraanse persbureau Mehr News meldde als eerste dat ambassadeur Terstal op bezoek was bij de Iraanse generaal. Op de website wordt Terstal geciteerd: “Nederland is geïnteresseerd in het beginnen van militaire relaties met de Islamitische Republiek Iran.” Ook zou zij gezegd hebben dat ons land ‘vrede en veiligheid wil bevorderen in de hele wereld’. De vraag lijkt gerechtvaardigd of het dictatoriale regime in Iran daar de juiste plaats voor is. Volgens Defensie wel. Maar militaire insiders laten, op basis van anonimiteit, weten dat het initiatief eerder uit de koker van Buitenlandse Zaken dan van Defensie komt. Het is ongebruikelijk een defensieattaché naar een niet-bevriende staat te sturen, Nederland heeft deze post niet eens bij alle NAVO-bondgenoten en lijkt met deze actie nadrukkelijk (en letterlijk) voor de NAVO-troepen uit te lopen.

Onderdrukking
Het is extra frappant omdat Iran zijn krijgsmacht gebruikt als politiek middel in de strijd om de hegemonie in het Midden-Oosten. Uiteraard speelt het leger een belangrijke rol in de constante stroom bedreigingen jegens Israël; tijdens militaire parades wordt steevast de ambitie geuit de Joodse staat van de kaart te vegen. Het Iraanse leger vecht actief mee aan de zijde van president Bashar al-Assad in de Syrische burgeroorlog en steunt de Libanese terreurorganisatie Hezbollah financieel en militair. Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg lijkt, is het Iraanse leger ook nog eens een belangrijk instrument bij de onderdrukking van pro-democratiebewegingen door het theocratische regime in Teheran. Kortom, het streven naar een hechtere militaire band met Iran doet de nodige wenkbrauwen fronsen. Zo vindt de SGP het een ‘buitengewoon merkwaardige ontwikkeling’ en is voornemens Kamervragen te stellen.

Mysterieus bezoek
Dat juist deze regering zo tegen Iran aanschurkt is opmerkelijk omdat er drie relatief Israël-vriendelijke partijen inzitten: VVD, CDA en ChristenUnie. Is het mogelijk dat D66 een nadrukkelijker stempel op het buitenlandse beleid wil drukken en daarvoor door het gedwongen vertrek van VVD-minister Halbe Zijlstra de ruimte heeft gekregen? Eerder schreef het NIW al over het mysterieuze bezoek aan ons land van Ali Asghar Moonesan, een van de twaalf vicepresidenten van de Islamitische Republiek. Ondanks herhaalde verzoeken van onze kant weigerde het ministerie van Buitenlandse Zaken Moonesans bezoek te bevestigen of te ontkennen. Dit hoewel het Iraanse staatspersbureau IRNA meldde dat de vicepresident een toerismebeurs in Utrecht en horecabedrijven in Leiden zou bezoeken. Moonesan is verantwoordelijk voor onder meer toerisme.

Het bevreemdt dat Buitenlandse Zaken in deze zaak verstoppertje speelt. Temeer daar Moonesan niet zomaar de eerste de beste is. Het NIW heeft goede redenen aan te nemen dat de vicepresident nauwe banden onderhoudt met de gevreesde Republikeinse Garde in zijn land – een paramilitaire eenheid die verantwoordelijk is voor misdaden in binnen- en buitenland en geldt als de ruggengraat van het regime. Banden met het Iraanse leger én mogelijk met een vertegenwoordiger van de Republikeinse Garde? Met de benoeming van de defensieattaché toont Nederland in ieder geval dat het bereid is tot een warmere band met de Islamistische Republiek en daarmee moet worden afgevraagd of de Nederlandse regering het land aanmoedigt om gewoon door te gaan met zijn expansiedrift en mensenrechtenschendingen.

UPDATE:

Joël Voordewind, buitenlandwoordvoerder van regeringspartij ChristenUnie reageert:  “Als dit inderdaad klopt, dan ben ik verbaasd. Want waarom zou Nederland juist nu een militaire attaché naar Teheran willen sturen? Ik mag aannemen dat we niet geïnteresseerd zijn in militaire samenwerking met Iran? Vorige week hoorden we nog dat het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland nieuwe sancties aan het voorbereiden zijn tegen Iran. Omdat het aan een raketprogramma werkt dat Europa moet kunnen raken. En omdat Iran zij aan zij met Bashir al-Assad een nietsontziende oorlog uitvecht in Syrië. Bovendien onderdrukt Iran de eigen bevolking en wil ze nog altijd Israël van de kaart vegen.”

22 Comments

 1. Ik heb met evenveel boosheid als verbazing dit (overigens uitstekende en duidelijke artikel gelezen. Inderdaad, waarom zou Nederland zoiets doen? Omdat we een Minister van Bu.Za. hebben die bepaald geen vriendjes met Israël is, maar wel met ‘De’Palestijnen? Of omdat Nederland daar wil zeggen: Ze pesten je allemaal in Europa, Iran… maar wij doen niet mee hoor… wij willen best vriendjes met jullie zijn…? Dit haalt het laatste restje vertrouwen in Bu.Za. bij me weg. Een Nederlandse regering die zo omgaat met de grootste vijand van Israël, is volgens mij geen haar beter dan de regering die we in 1940 hadden.

  • Dit is precies waar ik ook aan zat te denken , 100% gelijk .D66 is voor het land een gevaar aan het worden .

 2. Niet de eerste keer in deze regeringsperiode dat BuZa snel even iets belangrijks doet waar Kamerleden graag expliciet vooraf van op de hoogte gesteld hadden willen worden. Was er ooit eerder zo’n attaché? Misschien toch niet de gewoonste zaak van de wereld zoals BuZa voor doet komen.

  • Waren het maar alleen stenen. Israël heeft vrijdag te maken met een ernstige dreiging van Hamas langs de Israëlische grens. Een grens die steeds geschonden wordt met terroristische tunnels,vernielingen en raketten.

 3. In alinea drie van bovenstaand verhaal wordt een verband gelegd tussen de reis van minister Kaag onlangs naar Iran en de plaatsing van de defensie attache in Teheran.

  Misschien is het voor de lezer interessant om te weten dat het ministerie van Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken al een jaar geleden besloten dat plaatsing van een defensie attache in Teheran wenselijk is.
  Misschien is het ook interessant om te weten dat minister Zijlstra begin december besloot om het eerste kwartaal van dit jaar een bezoek aan Iran te brengen (en na zijn aftreden tijdelijk is vervangen door minister Kaag).
  Vervolgens is het misschien interessant om te weten dat minister Kaag de plaatsing van defensie attache in gesprekken met de Iraanse autoriteiten niet heeft opgebracht.
  Tenslotte is het misschien verstandig als de redactie eerst even navraag bij het ministerie zou hebben gedaan over het bovenstaande.

  Herman van Gelderen, woordvoerder minister Kaag

 4. Nederland zal worden gestraft voor antisemitisme/jodenhaat. Vriendjes worden met iran is indirecte jodenhaat. Het is heel erg dat nederland dit doet.

 5. Je moet er wat voor over hebben en ja, weliswaar ten koste van het vrije collectief in Nederland, maar je – mevrouw Kaag dus – mocht op de foto met de machthebber van Iran en met die foto – met voor haar een hoofddoek natuurlijk – maak je goede sier bij je familie in Nederland en in de Palestijnse gebieden EN vrienden in het MO. Zij vertrouwt de ayatollahs in Iran kennelijk volledig en als beloning voor de foto wordt er nu dus militaire informatie en kennis gedeeld. Israel vertrouwt de machthebbers in Iran niet, maar mevrouw Kaag zal meer vertrouwen in Iran hebben dan in Israel. Misschien mag mevrouw Kaag ook nog eens op de foto met Abbas en als beloning daarvoor liquiditeit aan de PA versneld of extra uitkeren. Abbas kan de geldstroom prima kanaliseren.
  Triest dat een Nederlandse regeringsvertegenwoordiger zich zo in de luren laat leggen. Israel maakt fouten en die moet je benoemen, maar daartegenover moet je Iran op dezelfde wijze behandelen en aanspreken in plaats van te gerieven. Iran lacht in z’n vuistje!

  • Israel verdedigd zich en laat zich en laat zich niet in de maling nemen,het is zeer duidelijk wat iran en zijn trawanten willen,de vernieteging van Israel/de joden.
   of iets fout is kan je alleen beoordelen als je in dezelfde omstandigheden verkeerd.

  • Een zeer goed idee. Het is toch ook om misselijk te worden om mw. Kaag zo nederig als een islamitisch geklede vrouw daar te zien staan? Wat bezielt Nederland toch! Is er geen Kameroverleg over dergelijke belangrijke acties?

 6. En beide dames vonden het nodig om een hoofddoekje om te doen…..
  Dat noem ik zwichten.
  “Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen. Dan dooft het licht” (H.M. van Randwijk)
  Voor het woord “tirannen” kunnen we in de tegenwoordig een bepaalde oosterse religie invullen. Voor de goede verstaander. ….

 7. Ondanks de heldere toelichting van de heer Van Gelderen, mooie naam overigens, blijft het artikel beledigende en suggestieve reacties genereren . Mevrouw Kaag blijkt hier part nog deel aan gehad te hebben. Zouden wij , na al dit schofferen, nu veel aan genegenheid gewonnen hebben? Ik weet nog goed dat wijlen mijn moeder zich schaamde voor haar wortels vanwege het voortdurende boosaardige gescheld op links.

 8. Ik heb al eens meer verwoord , hoe misselijk makend Nederland om gaat met de geschiedenis , moeten we daar steeds in blijven trappen , straks 4 mei overal herdenkingen , maar gelijkertijd , mensen de gelegenheid geven , om ook maar in eens de dode Duitsers te gedenken ,dat noem ik grof huichelen het uit wissen van onze geschiedenis , want ja het is al zo lang geleden en vele van hen MOESTEN , zo lus ik er nog wel een paar , ieder jaar een beetje opschuiven naar de vijand van het Joodse volk , duizenden Jodenhaters hier binnen halen , een minister kiezen die met een palenstein getrouwd is kan het nog gekker ,Nederland is een Joods christelijke natie en die zijn ze in den Haag aan het verkwanselen .

 9. Eigenlijk is dit niets nieuws. De Nederlandse politici, overheid en bestuurders verwijderen eindelijk de filter dunne laag van zogenaamd ‘fatsoen’. Nederland die altijd doet alsof ze voor gelijke rechten zijn voor iedereen. Waar was Nederland toen Iraanse vrouwen die hun hijab verwijderde opgepakt en mishandeld werden door militairen (dezelfde militairen met wie Nederland nu een pact gaat sluiten).

 10. Dialoog is goed, en Iran is geen vijand van Nederland. Goede stap dus!
  Dat Iran zo’n duivels land is valt ook wel mee, kijk naar Turkije, Saoedi Arabië, VS, Israël, die doen in het MO ook aan agressieve oorlogen en mensenrechtenschendingen.

  • Inderdaad Bosma, je ziet het goed, dat duivelse van Iran valt best mee. Wat geeft het nou, bijvoorbeeld, dat ze kinderen gebruiken om mijnenvelden te ruimen ? Kinderen hebben ze genoeg, zó erg is dat toch niet, daar hoeven ze toch hun dure soldaten niet voor op te offeren ? Bovendien, dat ze hun allerbeste generaal en een groot deel van hun financiële middelen inzetten in een poging om Israël binnen twintig jaar van de kaart te vegen, zoals ze herhaaldelijk verklaren, komt voor sommigen zelfs heel goed uit, toch ? Dat ze een holocaustkarikaturententoonstelling houden, tja, dat kun je hier niet maken, maar zij houden daar nu eenmaal van holocausten, dat is hun oosterse smaak, dat was al zo in de tijd van die bekende Palestijnse leider Amin al-Husseini. Maar op de keper beschouwd en door een zonnebril in de juiste kleuren bekeken zijn het toffe jongens, die ayatollah’s, jongens waarvan je echt op aan kunt dat ze zich aan hun woord houden. Als vertegenwoordigers van Nederland, waar je onbestraft “Kill the Jews” mag scanderen, daar moeten we hen vooral even aan herinneren, en ook dat onze minister van BuZa gehuwd is met een gabber van Arafat, of nee, daar kunnen we beter niet aan herinneren, want Arafat was close met Saddam Hussein en kreeg van hem persoonlijk zelfs 250 miljoen steun voor de Palestijnen, waarvan hij 150 miljoen op zijn eigen bankrekening zette, maar in ieder geval, als vertegenwoordigers van Nederland die kerels uit Teheran in een onderonsje vragen om wat aardiger te doen tegen vrouwen en om wat minder rotzooi te trappen in de omgeving, luisteren ze vast en zeker naar ons, daar ben ik geheel van overtuigd.

 11. wonderlijke reactie van Herman van Gelderen
  wie wat of wanneer bedenkt maakt het niet in het minder onbegrijpelijk, belachelijk of schunnig.

 12. Ach hou toch op. Israel, Vs, Turkije, saudi Arabië allemaal een pot nat als we het over mensen rechten gaan hebben dus wat maakt Iran erger dan de rest?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.