Nazi-symbool bij vliegerprotest tegen Israël

Een groep kunstenaars heeft afgelopen zaterdag op het strand van Vlissingen vliegers tentoongesteld waarbij een van de ‘kunstobjecten’ een nazi-symbool bevatte. Op de website van de organisator is te lezen dat het gaat om een actie tegen de Joodse Staat.

Tijdens de manifestatie op het strand, georganiseerd door expositieruimte ruimteCaesuur in Middelburg, werden de vliegers van twintig kunstenaar tentoongesteld. Op foto’s van de gebeurtenis is duidelijk te zien dat op een van de vliegers, gemaakt door de Belgische Jan Verhaeghen, een adelaar is afgebeeld die direct doet denken aan de adelaar die de nazi’s gebruikten voor het symbool van de NSDAP. Daarbij heeft Verhaeghen het hakenkruis dat in het nazisymbool werd gebruikt, vervangen voor het copyrightsymbool. Verhaeghen schrijft op zijn Facebookpagina dat zijn creatie een ‘copyright adelaar’ zou zijn.

Naast de adelaar die tentoongesteld werd tijdens de manifestatie, toonde een andere kunstenaar een vlieger met een raket. Het afgebeelde projectiel zou een verwijzing kunnen zijn naar de raketten die Palestijnse terroristen afschieten naar Israëlisch grondgebied met het doel om burgerslachtoffers te maken.

Terreurvliegers
Volgens een tekst op de website van de organisator, werd er gekozen voor een manifestatie met vliegers omdat de Palestijnen in Gaza deze objecten gebruiken ‘als een vrolijk politiek statement van protest, af en toe afgewisseld met een poging tot daadwerkelijk verzet.’ Wat de organisator daarbij niet vermeldt is dat de Gazanen de afgelopen maanden honderden vliegers hebben opgelaten met brandbare objecten die inmiddels duizenden hectaren Israëlisch grondgebied volledig hebben verwoest. Bij de branden kwamen honderden dieren om het leven.

Volgens de kunstenaars zou het Israëlische leger als reactie over zijn gegaan op het vermoorden van spelende kinderen. “Israëlische drones krijgen de vliegers kennelijk niet onder controle, dus riep het Israëlische parlement het leger op om vliegerende kinderen door scherpschutters te laten beschieten.”

50PLUS
De manifestatie krijgt vanuit de politieke hoek steun van de Vlissingse wethouder Rens Reijnierse. De wethouder plaatste op Twitter meerdere foto’s van de manifestatie en liet weten dat de vliegers niet opgelaten konden worden, omdat er niet genoeg wind was. “Project voor Palestina toch geslaagd,” aldus Reijnierse over de actie.

Meerdere Twitteraars riepen Henk Krol, fractievoorzitter van 50PLUS in de Tweede Kamer, op om de wethouder aan te spreken op zijn bericht. De fractievoorzitter heeft vooralsnog niet gereageerd.

Tweede poging
Het lijkt er op dat de omstreden vliegers deze week nogmaals te zien zullen zijn op het strand in Vlissingen. Via Facebook kondigde ruimteCaesuur aan dat er donderdag om 3 uur ’s middags een nieuwe poging zal worden gedaan om de vliegers op te laten.

3 Reacties

  1. Pesten. Deze vorm van protest is niets anders dan een vorm van (politiek?) pesten. De adelaar is niet direct een nazi-symbool (kijkt u maar naar bijvoorbeeld het logo van de Adler-fabriek, in 1958 overgenomen door Grundig) zoals de kunstenaar zijn publiek ook probeert wijs te maken met het © (copyright) – symbool. Maar het gaat er om dat de suggestie wordt gewekt… de tendens wordt blootgelegd. Een tendens die uiteindelijk wijst naar Israël als door een nazi-methoden geïnspireerd land. Hamas doet in feite hetzelfde met zijn grensbestormingsmanifestaties in Gaza. Israël is zeer duidelijk in zijn waarschuwingen dat op ieder die de grens vanuit Gaza bestormt wordt geschoten. Toch gaat Hamas door met deze manifestaties. Want uiteindelijk is het gericht op de publieke opinie in het Westen, in Europa en de VS. Trouwens, ook bij demonstraties in Israël door Israëliërs (Joods of niet), zie je veel van dit soort pesterijen. Bij demonstraties tegen Likoed en tegen Netanyjahu en zijn trawanten, pardon ministers en partijgenoten, zie en zag je bijvoorbeeld verwijzingen naar plakkaten van de nazi-film Der Ewige Jude. Netanyahu en zijn politieke vrienden fungeerden op die plakkaten daar als… juist ja. (Dit onder meer naar aanleiding van hun plannen om Israël definitief tot Joodse staat uit te roepen.) De manier van politiek bedrijven en je politiek uiten is in Israël anders en feller dan in -bijvoorbeeld- Nederland. De protestmanifestatie op het strand van Vlissingen is een uiting van dat anders-zijn (in de Nederlandse context dus), volgens mij (weet ik niet geheel zeker trouwens). Wat dat betreft lijkt de missie geslaagd, zeker gezien de reactie van het Nieuw Israëlitisch Weekblad om het adelaarssymbool/logo als exclusief nazi-symbool weg te zetten.
    Laat jullie (ons) niet op de kop zitten en reageer met verstand -of desnoods met ironie- en niet met emotie op dit soort protest want dan ‘verlies’ je het en dat is wat ‘ze’ willen. (Indachtig het ‘overwinningsstreven’ van bijvoorbeeld Fatah, zoals een week geleden hier nog op deze pagina’s werd uitgelegd.)

  2. Ja, ik zag de complete foto vanmorgen op Twitter en vroeg me al af waarom een wethouder uit Vlissingen zo trots was op deze actie terwijl dat nazisymbool toch duidelijk te zien was.

    • geen historische kennis paul. zoals de meeste europese leiders dat ontberen. zie de europese demografische ontwikkelingen van de afgelopen 40 jaar.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*