Museum Dordrecht in opspraak

De verliesregisters op de website van Museum 1940 - 1945
De verliesregisters op de website van Museum 1940 – 1945

Joodse Dordtenaren, verzetsdeelnemers en hun nabestaanden zijn kwaad op het Museum 1940- 1945 in Dordrecht. Het museum opende op 4 mei in aanwezigheid van burgemeester Peter van der Velden een namenwand waarop de namen van gesneuvelde Duitse soldaten en SS’ers naast namen van Joodse Holocaustslachtoffers staan.

De namenlijsten, op categorie, zijn ook op de website van het museum te vinden.

De Dordtse dichter Edjo Frank schreef een brief aan de gemeenteraad waarin hij protesteert tegen het als slachtoffers opvoeren van daders: “Zij waren medeverantwoordelijk voor de vervolging, deportatie en vernietiging van 203 in Dordrecht wonende Joodse burgers.” Frank krijgt, zo vertelt hij, bijval van individuen en organisaties uit Joodse en verzetskringen.

Woordvoerder Christien ter Linde van de burgemeester van Dordrecht: “We zijn enorm geschrokken van de pijn die het noemen van de Duitse namen bij Joodse inwoners oproept. Als we er vooraf beter bij hadden stilgestaan, waren we niet naar de opening van de tentoonstelling gegaan. Zeker niet op 4 mei, als we onze gevallenen herdenken. Het museum is onafhankelijk en maakt de keuze om alles van belang voor het historisch perspectief te delen, wat we ook snappen. Maar je mag nooit of te nimmer voorbijgaan aan emoties. Wij gaan voortaan wat meer contact hebben met mensen uit de Joodse gemeenschap.”

3 Comments

  1. ‘We zijn enorm geschrokken van de pijn die het noemen van de Duitse namen bij Joodse inwoners oproept. Als we er vooraf beter bij hadden stilgestaan, waren we niet naar de opening van de tentoonstelling gegaan.’ De woordvoerder van de burgemeester zegt nog dommere dingen dan die burgemeester zelf, die blijkbaar niet voor commentaar beschikbaar is. Vooraf beter bij stilstaan? Alsof het een verrassing is te vernemen dat er Joodse slachtoffers waren in de Tweede Wereldoorlog. Moeten deze gevaarlijk domme mensen leiding geven aan hun burgers? ‘Wij gaan voortaan wat meer contact hebben met mensen uit de Joodse gemeenschap.’, zegt die woordvoerder verder. Alsof de oorlog nog niet afgelopen is. Het is één en al triestigheid in Dordrecht.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*