Man vernielt ruiten van HaCarmel, kosjer restaurant

HaCarmel na de eerste aanval in December

Een man met een Palestijnse vlag om en gewapend met een knuppel heeft vanochtend om elf uur de ruiten ingeslagen van kosjer restaurant HaCarmel aan de Amstelveense weg in Amsterdam.

Er waren op dat moment medewerkers in het restaurant aanwezig maar het was nog niet open. De man begon in het bijzijn van de politie op de ruiten in te slaan en baande zich een weg naar binnen. Volgens het Parool daarbij ‘Allah hu Akbar’ en ‘Palestine’ schreeuwend. Op een filmpje van AT5 is te zien hoe een passant hem voor zijn daad nog probeert te kalmeren, maar de man laat zich niet tegenhouden.

 

Vraag is nu of Joodse instellingen, winkels en horeca toch weer strengere beveiliging krijgen. Anderhalf uur na het incident hadden winkeliers in Buitenveldert, waar zich veel Joodse zaken bevinden, in ieder geval nog geen contact gehad met de politie, terwijl er wel een bepaald netwerk in het leven is geroepen waarin is afgesproken dat de winkeliers over dit soort incidenten worden geïnformeerd.

Veel Joodse instellingen werden tot voor kort bewaakt door een witte beveiligingscontainer. Die hebben de afgelopen maanden plaatsgemaakt voor camera’s. Volgens de instanties zouden die sneller werken omdat daarmee vanuit een meldkamer dag en nacht kan worden gemonitord. Of restaurant HaCarmel ook voorzien is van zulke camera’s was bij het publiceren van dit artikel nog onbekend.

De redactie heeft met de eigenaren van HaCarmel gesproken en het restaurant zal vanavond ‘gewoon’ weer open gaan. ‘We laten ons niet uit het veld slaan’, lieten zij in een reactie weten. Ook lieten zij weten dat er geen camerabeveiliging is bij het restaurant.

14 Reacties

 1. Nou ja zeg politie staat erbij en kijkt ernaar. Ik heb voor een voordeur ruitje bij mijn ex met honkbal knuppel 2 dagen vast gezeten. En deze laten ze na verhoor weer gaan. Ik heb verdomd nog zware straf voor gehad. 10 dagen voorwaardelijk en jaar reclassering en boete

 2. Ik schaam mij als Nederlander over het optreden van de politie. Als zij gelijk waren opgetreden i.p.v. te kijken was de schade beperkt gebleven.

 3. Een laffe daad van deze man die met een Palestijnse vlag en gewapend met een knuppel de ruiten heeft ingeslagen van kosjer restaurant HaCarmel in Amsterdam. Het restaurant was al snel weer open dankzij de positieve instelling, koelbloedigheid en moed van eigenaar.

  Afgrijselijk: Palestijnen worden al decennia van de wieg tot het graf grootgebracht met haat naar alles wat Joods is!!! Ook de scholen houden deze haat levend met Boeken waaruit kinderen hun leerstof halen, O.A. betaald door Nederland en EU. Israël staat niet eens op de kaart van het M-O.

  Kinderen weten dan ook precies te scanderen wat de belangrijkste boodschap van het Palestijns Handvest van Fatah/Hamas/Hezbollah vertelt: Dood aan alle Joden.

  Onbegrijpelijk dat wereldleiders en ook onze Regering nog steeds blind zijn voor die destructieve haat,houding/daden van Palestijnen jegens Joodse medeburgers. Trump en Poetin varen een betere koers: zij negeren Abbas/Hamas en erkennen Jeruzalem volmondig als hoofdstad van Israël! Hebben maling aan misbaar van Arabische leiders.

  Het zou een enorme stap voorwaarts zijn als dit besluit ook overgenomen wordt door de VN/EU: onmiddellijk stoppen om de PLO nog langer te Pamperen en gaan eisen dat deze drie Terreurorganisaties onmiddellijk hun Handvest en Schoolboeken aanpassen waaruit alle haat jegens Israël verdwijnt, zo niet dan volgen er onverbiddelijke zware sancties. Zeventig jaar van vruchteloos onderhandelen is dwaas! Geduld heeft grenzen. Als je die overschrijdt, wordt het lafheid.

 4. Kan iemand mij uileggen hoe of dat het mogelijk is dat terwijl die kerel enorm tekeer gaat twee agenten rustig komen aanlopen, hem de ruiten zien inslaan met een slagwapen, het restaurant zien indringen en pas in actie komen als hij weer naar buiten komt met een gestolen vlag in zijn hand.
  Wat is dat voor politie? Het had heel anders kunnen aflopen, die kerel was een terrorist, drong het restaurant binnen met het plan iedereen daarbinnen te vermoorden. Na alles wat er op dit gebied gebeurd is de afgelopen jaren in bijna elk europees land en erbuiten, is de Nederlandse politie daar niet van op de hoogte?

 5. De ruiten van restaurant HaCarmel kunnen snel worden gerepareerd, maar het sowieso fictieve verschil tussen antisemitisme en ‘anti-zionisme’ is onherstelbaar kapotgeslagen. Als je iemand beweert zogenaamd alleen maar ‘kritiek’ op Israël te hebben kun je voortaan naar dit incident verwijzen en antwoorden ‘Je bedoelt net als die man die het koosjere restaurant aanviel?’

 6. De reactie van de politie is later haarfijn uitgelegd. Zij zagen dat het restaurant leeg was en mogelijk droeg de man een bomgordel. Wel verbaas ik mij over de vrijlating van deze man. Het was een bewuste daad met een bewuste doel. Belangrijk in deze is of de man wist of het restaurant leeg was. Zijn motief zou beter onderzocht moeten worden. Er lopen te veel van dit soort malloten vrij rond in Nederland.

 7. @Bas Fortuin. Wat een overdreven reactie. Met stenen gooien en met een stok slagen en ruiten inslaan dat valt onder agressie en heeft niets te maken met terrorisme. Iedere zondag bij voetbalwedstrijden zien we dit ook. Wel heeft het hier te maken met haat. Het vruchteloos onderhandelen heeft er alles mee te maken. En toch denk ik dat de staat Israel zich hiervan bewust moet zijn. De bedoeling van de staat israel is bekend maar wordt niet gedragen door de VN. Noem het maar vruchteloos wanneer je alleen aan je eigen belang blijft vasthouden. Netanyahu was er duidelijk over hij noemde Israel het vroegere Palestina.

  • Josje, stel dat je gelijk zou hebben – als iedereen die zijn zin niet krijgt ruiten in gaat gooien, blijft er weinig glas heel in Nederland. Als je je ogen echt goed open deed, zou je zien dat de gehele Arabische wereld fascistisch is van aard, inclusief de “Palestijnen” verschoond is van enige compassie en door verwoestende haat gedreven wordt. Dat zou je aan het denken moeten zetten over je eigen situatie nu je deze onverdraagzame wereld in je eigen land binnengehaald hebt.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.