Lieve stad

Ik hoop dat het de lieve stad blijft die het is,” zei burgemeester Eberhard van der Laan in het Zomergasten-interview waarin hij afscheid nam van zijn burgers. En omdat hij toen al doodziek was of vanwege het verbod op lastige vragen aan linkse politici bij onze overheidsomroep, bleef de stelling die in deze wens centraal staat onweersproken. Maar ik weet wat elke niet-Amsterdammer en elke hoofdstedeling die zich weleens aan reflectie (niet bepaald een gangbare karaktereigenschap van de 020’ers) durft over te geven op dat moment dacht: ‘Hebben we het nu over dezelfde stad?’

De stad waar Theo van Gogh op klaarlichte dag midden op straat werd afgeslacht, mag je die lief noemen? Oké, daad van een eenling, daar kun je Amsterdam niet op afrekenen. Maar mag je dat wel over hoe willig het stadsbestuur de bezetter hielp bij de moord op tienduizenden Joden? En hoe de weinige gelukkigen die wisten terug te keren financieel uitgekleed werden door datzelfde bestuur, met achterstallige betalingen van erfpachtgelden en gemeentelijke belastingen? Toegegeven, de Amsterdamse arbeider zette zijn leven op het spel tijdens de Februaristaking, als enige in Europa.

Wat ons terugbrengt bij Amsterdam anno 2019. Wat is er overgebleven van die stakersmentaliteit? Ik zal maar met de deur in huis vallen: niets. Logisch, want de laatste Amsterdamse arbeider verhuisde al eind vorige eeuw naar Almere. Of Hoofddorp. Of Purmerend. Wat overbleef waren de GroenLinkse grachtengordeldieren die vandaag de dag onze hoofdstad beheersen. Overheersen eigenlijk. Denkt u dat ook maar één van hen een dag zou staken voor de veiligheid van hun Joodse stadgenoten? Een lachende selfie bij de Dokwerker en op naar de wekelijkse demonstratie op de Dam waar Joden worden geïntimideerd en kanker wordt toegewenst.

Amsterdam, die lieve stad, koos niet één maar twee partijen met een ‘antizionistische’ – voor wat die term echt betekent verwijs ik u graag naar de woorden van Emmanuel Macron – agenda in de Raad: de GrijsLinkse wolven van Denk én het donkerbruine Bij1 van Sylvana Simons, Jazie Veldhuizen en Anja Meulenbelt. Daarnaast werd de meest antizionistische van de min of meer serieus te nemen landelijke partijen ook nog eens de grootste. U weet wel, de partij waarvan de Raadsleden weglopen wanneer Joodse Amsterdammers gebruik willen maken van hun recht op inspraak, de partij die een stedenband met Tel Aviv – de stad die alles is wat Amsterdam graag zou willen zijn – torpedeert omdat… ja, waarom eigenlijk? Zou het iets te maken kunnen hebben met de afkomst van de mensen die in meerderheid in die stad wonen? Stedenband? Een boycot kun je krijgen.

Stedenband? Een boycot kun je krijgen

Stormtroepen
Het Amsterdamse stadsbestuur trekt zich net zo weinig aan van landelijke wetten zoals het boerka- of kraakverbod, als van de Jodenhaat die wekelijks, binnenkort naar het schijnt tweewekelijks, op de Dam wordt geëtaleerd. Misschien zijn er nog best wat lieve Amsterdammers over, maar helaas wordt onze hoofdstad bestierd door import-020’ers als burgemeester Femke Halsema (Haarlem), D66-wethouder Simone Kukenheim (Den Haag), die nota bene ooit de CIDI-jongerenorganisatie oprichtte, en Rutger Groot Wassink (Doetinchem, of all places).

En ik kan het natuurlijk niet bewijzen, maar ik voel aan mijn water dat de bende stormtroepen die bereid lijkt zich dood te vechten om de komst van het Namenmonument voor de Shoaslachtoffers tegen te houden, in overgrote meerderheid GroenLinks of D66 stemt. Want deze twee partijen zijn de politieke uitdrukking van het nimby-gevoel: not in my backyard. Vandaar dat zij stuivertje wisselen over wie de scepter zwaait in Ramallah aan de Amstel.

Laat dit nog één keer tot u doordringen: in de stad van waaruit de meeste Nederlandse Joden werden gedeporteerd en vermoord, houden boze blanke burgers een monument tegen voor die gedeporteerden, voor die vermoorden. Lieve stad? Mijn toges!

9 Reacties

 1. prima brief bart,

  maar ik wil daar ook even wat tegen houden. Mijn opa een echte jordanees, na gevochten te hebben op de grebbeberg, lid van het verzet geworden, was bij de schietpartij op de dam aanwezig. een deel van zijn verzetsgroep in Auschwitz vergast, dankzij de telegraaf. zn vader omgekomen in de bombardementen.

  de enige reden waarom hij uit n voor hem georganiseerde razzia is gekomen? ze zochten rooie cor, ze hadden alleen niet door dat dat niet op zn haar maar politieke gezindheid was gericht.

  na de oorlog niet alleen bij kromout gewerkt, maar begonnen als medewerker van de NVV, gefuseerd met de FNV, meerdere bondskantoren opgericht, zoals die in Rotterdam en Hengelo. mensen als wim kok opgeleid (wil je de foto van mij als baby bij m op schoot?)

  Amsterdam had vele gezichten…maar ook een betekenis, ook een betekenis voor het land. een fout stadsbestuur zoals in Amsterdam, zat er in bijna alle steden. na de oorlog zijn er in totaal ruim n half miljoen mensen veroordeeld omdat ze fout waren. waarvan ruim 380.000 voor het buitengewone gerecht. of word hoe fout een stadsbestuur is afgemeten naar gelang het meer succes heeft?

  over het huidige walgelijke klimaat wat in Amsterdam heert zijn we het allemaal een….ook over het opnieuw foute stadsbestuur.

  maar waar was hij toen @groenlinks rara terroristen in hun midden opnam bart? waar waren die woedende opinie stukken toen @groenlinks rara terroristenm als rutger grootwassink in de gemeente raad wilde zetten? net zoals groenlinks nu de moordenaar van pim fortuyn wil belonen overigens (hoi paul rosenmuller)

  Kortom, er is in dit land veel meer zood en doodziek, waaronder een josias van aartsen/vvd die het salafisme ongeveer heilig heeft verklaard..

  en dat is de reden bart waarom er werkelijk een gevecht moet worden geleverd over een namen monument.
  dat is waarom het tegenwoordig rammalah aan de nederlandse jordaan is. dat is waarom de hamas verkiezings video`s maakt voor @groenlinks, waarom scholen die openlijk isis steunen door @groenlinks niet worden gesloten.

  bart, het is onder andere de nederlandse pers geweest di ehaar GRONDWETTELIJKE PLICHT niet gedaan heeft waarom de NOS een propaganda kanaal kon worden.

  en het zijn wij, het nederlandse volk geweest die toegelaten heeft dat we opnieuw foute stadsbesturen en een of lands bestuurd hebben gekregen.

  en anders als in Amsterdam mei 1940…..hebben wij er zelf voor gekozen, en het zelf togestaan. Nee de geschiedenis zal niet mals over ons oordelen.

  en ne? beginnen met de herbouw, beginnen met 1 ding?

  #stemzeweg?

 2. en het namen monument bart?

  Wat te denken van onze eigen onmacht om nacht van de vluchteling in een concentratiekamp niet tegen te kunnen houden? waar zijn die woedende mensen, waar is de pers?

  op dit moment zijn we de symptomen aan het bestrijden.

  of dat nu jeremy corbyn is, of dat nu jesse klaver is, of het nu om kamp westerbork gaat, of het nu het namen monument is

  het zijn allemaal symptomen van een ziekte …en zolang we enkel de symptomen aanpakken, en niet de ziekte, gaat t niet beter worden ook!

  grtz
  bas

 3. Ja waar zijn ze? Ik bijvoorbeeld heb veel brieven geschreven aan Dirk Mulder, de directeur van Westerbork. Hij doet of hij er niets van begrijpt, of erger, hij begrijpt het echt niet. Ik ben 16 jaar gastspreker, waarvan het grootste deel van de jaren voor het kamp dat het voorportaal was voor de vernietigingskampen,tengevolge waarvan ik bij pleegouders heb moeten opgroeien. Ik heb mijn gastsprekerschap voorlopig beëindigd. Ik heb brieven gestuurd aan de ministers van binnenlandse zaken, aan mevrouw Halsema, de politie van Amsterdam, het 4 en 5 mei comité. NIEMAND heeft gereageerd, zels een ontvangsbevestiging kon er niet af. Hoe denigrerend. Ik hoor om me heen “wat kan ik eraan doen? Niks, ik ook niet, maar ik heb besloten wel mijn bek open te trekken. In 1940 kon dat niet, nu wel!!!! Ik zou wensen dat iedereen die de gang van zaken schandelijk vindt dat deed. Veel Joden zwijgen en denken dat ze je niet zien als je je klein maakt en dat het overwaait. Het waait niet over!!!! Anderen kijken toe. Als altijd!!!!

 4. Hier valt niets meer aan toe te voegen.
  Volledig mee eens, ik zou er alleen nog aan kunnen toevoegen dat mijn sympathie uitgaat naar de Amsterdammer die zijn stad om deze redenen is uit gevlucht en met heimwee terug denkt aan het strijklicht over de Amsterdamse grachten en aan het Amsterdam van Simon Carmiggelt.

 5. Amsterdam is géén lieve stad….is het ook nooit geweest!

  Een stad die meer dan 70 jaar nodig heeft om (misschien) een namen monument op te richten voor (met hulp van lieve Amsterdammers) weggevoerde & vermoorde Joden….is géén lieve stad.

  Een stad waar ‘in naam van vrijheid van meningsuiting’ op de Dam, het hoofdstedelijke belangrijkste plein, wekelijks de smerigste haatboodschappen worden gescandeerd tegen Joden & Israel……is géén lieve stad.

  Een stad waar (herkenbare) Joden opnieuw worden uitgesloten, bespuugd, uitgescholden of aangevallen…….is géén lieve stad.

  In werkelijkheid is het een stad die zich diep moet schamen over een zéér donker verleden en naar het schijnt……. een zéér donkere toekomst.

  Amsterdam en al die lieve Amsterdammers hebben helemaal niets geleerd, ondanks alle mooie woorden & speeches.

 6. Goed zo Bart, alleen één kleine correctie. Niet Ramallah a.d. Amstel, maar met het dusver enige lyceum in Nederland dat zich, gefinancierd met belastinggeld, bezig houdt met het kweken van de toekomstige salafistische hoogopgeleiden en leiders en na al op verschillende manieren organisaties te hebben ondersteund die zich met het kweken van de lagere echelons van toekomstige jihadisten bezighouden, is Raqqah a.d. Amstel de titel die Amsterdam met ere verdient. Laat die kleine antisemietjes van D66 en GL nog eventjes in de waan bij te dragen aan de islamisering van Nederland, want vroeg of laat zal hun plaats worden ingenomen door partijen van grote antisemieten. DENK-achtige partijen zullen D66 en GL over 20-30 jaar van hun zetels verdrongen hebben naar de kiesdrempel of net eronder en van dat kleine hommelnest dat alleen kwaadaardig kan brommen zonder echt te kunnen steken en dat geen druppel honing weet te produceren, zal niemand zich dan zelfs de naam nog weten te herinneren.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*