Koekebakker

Esther Voet_Claudia Kamergorodski_1Hij staat voor de democratie. Hij wil in goede harmonie hier in Nederland samenleven. Het gescheld op Twitter moet ook maar eens afgelopen zijn.

Het waren de woorden van pizzabakker Rachid el Hajoui uit Tilburg, een op het eerste gezicht voorbeeldige ‘Nederlander met een niet-Europese immigratieachtergrond’ die al 34 jaar in Nederland leeft. De televisiekijker kon afgelopen dinsdag op het NOS 8 uur Journaal getuige zijn van zijn verhaal. El Hajoui vertelde dat hij eigenlijk niet meer naar de moskee durfde, want er zou maar een gek binnenlopen. Hij was bang voor een aanslag. El Hajoui kreeg ruim de tijd om zijn slachtofferserenade ten gehore te brengen. Je hoorde iedereen thuis denken: het is toch wat, die arme man…

Een dag later bleek op wie het Journaal de onwetende kijker had getrakteerd. Er was niets meer over van de naar harmonie snakkende knuffel-Marokkaan. Een oplettende twitteraar had de tijdlijn van deze voormalig SP’er, nu D66-stemmer, uitgeplozen.

Een paar voorbeelden van vredestichter El Hajoui:  ‘Hitler was nothing compared to the Israelis. Someone would had to finish his work 60jr ago,’ en wat vindt u van deze: ‘Enige antwoord voor #Israel totale vernietiging, roei de kakkerlakken uit #1945 #wehateisrael.’

Na de terechte storm van kritiek haastte de man zich op het medium een en ander recht te zetten. Nee, hij was geen Jodenhater, en nee, hij had het zo niet bedoeld. Daar trapte natuurlijk geen mens meer in en even later was hij van Twitter verdwenen.

Kijk, ik hoef u niet te vertellen dat dit soort gekken in Nederland rondloopt. Dat ze zichzelf soms beter voordoen dan ze zijn, is ook weinig verbazingwekkend. En dat sommige mensen tot over hun oren vol van haat zitten, is ook geen nieuws. Wat wel groot nieuws is, is dat het NOS Journaal een held heeft gemaakt van deze rabiate antisemiet, dat ze hem een podium hebben gegeven om mooie sier te maken en dat ze hebben nagelaten de man even door te lichten. Dat hopen we dan, tenminste. Als de medewerkers van het Journaal wel weet hadden van deze tweets, is het natuurlijk nog kwalijker. Een blunder van jewelste. Het CIDI heeft inmiddels aangifte gedaan tegen de man. Ik pak het anders aan. Ik zou zeggen: koekebakker, blijf bij je deeg, maar geen pizza van jou voor mij. Ik heb gegeten en gedronken.

7 Reacties

 1. Alleen Allah begrijpt de wonderlijke wegen van de SP. Tijdens de kennismaking op de eerste bijeenkomst van een cursus arabisch op een hogeschool in Rotterdam, vertelt de leraar ons dat hij van Palestijnse afkomst is en voegt daar trots aan toe dat hij voorzitter is van de één of andere afdeling van de Socialistische Partij. Tot nog toe niets vreemds. Maar vanaf dat moment tot aan de laatste les hebben we één maal een opdracht gekregen om in een woordenboek 10 arabische werkwoorden op te zoeken. De rest van de tijd was de leraar druk met gesprekken over Islam en politiek. De opdracht werd, zoals u waarschijnlijk al verwacht, nooit besproken. De leerlingen die echt geïnteresseerd waren, werden uitgenodigd om zich bij hem te melden om te worden doorgestuurd naar de Tawhid-organisatie, waar ze volgens hem met financiering uit Saoedi-Arabië Islam en Arabisch konden studeren. De organisatie werd niet lang daarna in Duitsland verboden, omdat zij radicaliseerde. Aan het eind van het semester kregen we in ieder geval allemaal een “7” voor de moeite.
  Het geknuffel namens de Socialistische Partij van Harry van Bommel met Hamas, na Isis de meest rechts-radicale, anti-democratische islamitische organisatie, die in artikel nummer 7 van de ongeveer 30 artikelen van haar handvest uitgebreid omschreven heeft staan dat en hoe alle Joden moeten worden uitgeroeid is al even moeilijk te rijmen met socialistische idealen als de ijver van de Rotterdams-Palestijnse leraar en SP-voorzitter voor radicale islamitische organisaties.
  Gegeven deze vreemde interne tegenstelling van de SP-politiek, is het eigenlijk helemaal geen wonder meer dat de SP-wethouder Jansen kort geleden enthousiast was over de financiering van woningrenovaties in de Utrechtse wijk Kanaleneiland door hoofdsponsor van radicale islamitische organisaties Qatar. De SP is tenminste consequent inconsequent. Wat wel verwondert is dat de genoemde pizzabakker overgestapt zegt te zijn van de SP naar D66. Is dat omdat de SP teleurstelt als socialistische partij of als ondersteuner van radicaal-islamitische bewegingen ?

  • @Shlomo Itai,

   Het is niet slechts knuffelen met Hamas, ook Slobodan Milošević in het verleden en Vladimir Putin nu konden en kunnen rekenen op een hoop knuffels.

 2. Vandaag in Trouw al niet veel beter: “Hoe word ik een autocraat” nr. 3, alinea 3, en nr. 6, alinea 3, van Janne Chaudron ?

 3. Overstap naar D66 niet helemaal onlogisch: D66 is zeer vriendelijk tegenover de radicale Islam. De jonge democraten hebben zelfs een keer Shabir Burhani uitgenodigd om te kijken in hoeverre de invoering van de sharia valt te verenigen met de progressief liberale principes van D66.

 4. Wat fijn dat er nog oplettende mensen zijn die dieper graven en zulke feiten opduiken. Dank.
  Wat fijn dat er een CIDI is die dit gelijk aanpakt. Dank je wel.

 5. Bovenstaande redenen gaven voor mij de doorslag om het SP-lidmaatschap op te geven: ik hoop dat er meer volgen. Uiteindelijk zijn alle anti-semieten en Israel-ontkenners allemaal losers.
  En het is een schande dat de publieke omroep van onze belastingcenten dergelijke figuren telkens weer een podium verschaft!!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.