Knesset stemt in met wetsvoorstel om ongevaccineerde kinderen van scholen te weren

Het Israëlische parlement, de Knesset, heeft een wetsvoorstel aangenomen om niet gevaccineerde kinderen van school te kunnen weren. De nieuwe wet maakt het ook mogelijk om de ouders van de niet-gevaccineerde kinderen te bestraffen. Het is de bedoeling om die kinderen de toegang tot alle vormen van onderwijs te kunnen ontzeggen als het land te kampen krijgt met een nationale uitbraak.

Het wetsvoorstel werd met een overgrote meerderheid in de Knesset aangenomen, maar moet nog drie andere toetsingsmomenten doorstaan voordat hij daadwerkelijk van kracht wordt. Wanneer dit het geval is, kan het Israëlische ministerie van Volksgezondheid sneller en krachtiger ingrijpen tijdens een uitbraak van een besmettelijke ziekte. Zo kunnen ouders een officiële waarschuwing krijgen en wanneer zij blijven weigeren hun kinderen te vaccineren, kan er een boeteregeling tot 460 euro per maand worden opgelegd.

De wet komt als reactie op een mazelenepidemie in de Joodse staat. Die uitbraak wordt toegeschreven aan de groep ouders die hun kinderen niet laten vaccineren. Honderden mensen raakten besmet en een 18 maanden oude peuter uit Jeruzalem stierf. Het kindje was het eerste slachtoffer van de ziekte in vijftien jaar.

 

1 Reactie

  1. Afschuwelijk het overlijden van dit kindje. Baruch Dayan HaEmet. Het lijkt me echter tegen het zelfbeschikkingsrecht van mensen in de Joodse staat Israel dat inentingen verplicht kunnen gaan worden. Ik heb de discussie van dichtbij meegevoerd met jonge moeders, en het is natuurlijk een heel eng idee dat je kindje door een te lage dekkingsgraad van inentingen besmet kan worden en kan overlijden. Het zal mij benieuwen of dit verplichten kan met de halacha.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*